fredag, februari 06, 2009

Spanjorer och engelska

Häromdagen träffade jag en kompis som är forskare i ekonomi och anställd på universitetet här i stan. Hon berättade att hon nyligen varit på en internationell konferens med forskare från många länder. I såna sammanhang hålls en mängd föredrag , alla på engelska , och alla pratar engelska med varandra. Alla - utom spanjorerna som hade envisats med att hålla sina föredrag på spanska.

Jag är inte förvånad. Vi flyttade till Madrid för att min man som är forskare fick en tjänst på två år vid universitetet där. Vi umgicks mycket med hans spanska kollegor och många av dom pratade engelska både dåligt och ogärna. Det handlade ändå om folk som pluggat på universitet och forskat hur länge som helst. Nu ska jag för rättvisans skulle även påpeka att några pratade utmärkt engelska men dom flesta gjorde det absolut inte. Ska man bo i Spanien och arbeta tillsammans med spanjorer bör man nog lära sig spanska. Vi pratade enbart spanska med våra vänner i Madrid och barnen gick i spanska skolor. Nu kunde både jag och maken redan riktigt bra spanska men den blev ju absolut bättre av att bo i Madrid. Den har också fastnat på ett annat sätt , trots att jag sällan pratar spanska numera sitter det verkligen dom gånger jag gör det.

Det är absolut inte så att den som besöker Spanien kan räkna med att ta sig fram på engelska i synnerhet inte om man lämnar hotellet och restauranger och affärer som mest besöks av turister. Fast med ett lexikon , några få ord och fraser och kroppsspråk funkar det bra. Spanjorer tar absolut inte illa upp för att du inte pratar deras språk och dom anstränger sig för att förstå.

I spanska tidningar har jag flera gånger läst att spanjorerna är dom EU-medborgare som är sämst på andra språk än sitt eget. Bara britterna är värre.
Visst läser man engelska i skolan men man exponeras inte för engelska språket i Spanien på samma sätt som vi gör i Sverige. TV och film är dubbat och det mesta av den musik som spelas är på spanska , stora världsstjärnor släpper ofta en spansk version av sina album i den spanskspråkiga världen. I Sverige är den mesta av all kurslitteratur på engelska något som förvånar spanjorer som läser hela sin universitetsutbildning på spanska. Så ska man också komma ihåg att spanska trots allt är ett stort språk som man många gånger kan klara sig på även vid utlandsresor. Svenskans användning när man är ute och reser är ju ytterst begränsad så vi måste ju nästan kunna ett annat språk om vi vill göra oss förstådda.

När jag påstår att spanjorer inte kan engelska och engelska funkar dåligt så är det inte samma sak som att man inte kan ett enda ord engelska. Naturligtvis fastnar lite av det dom läser i skolan. Kanske kan man dra en parallell med dom främmande språk vi läser i svenska skolor utöver engelska. Jag har själv läst franska i flera år men kan knappast säga något. Jag använder det aldrig och hör det mycket sällan så det mesta av det jag lärt mig har fallit i glömska även om jag under en resa till Paris så klart klarar lite artighetsfraser och att beställa på restauranger. Det är säkert många som har läst andra språk än engelska i skolan och det har förflutit några år sen man använde språket som känner igen sig. Men när det gäller min franska ska det bli bättre , mycket bättre , jag riktigt bra --någon gång i framtiden.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Det är klart att den blir bättre!!Det är bara att läsa på!Och jag håller med att spanjorer är usla på engelska ("eh sorrry,do yu rhave espaguettiss rhere?"svårt att skriva uttalet, med du ver säkert hur det låter!), lika så som fransmän (ello, maj name iz ...une baguette pliz)

Nadia sa...

Ja, spanjorerna är verkligen usla på engelska. Mitt intryck är dessutom att de inte är särskilt intresserade av att lära sig det heller. Kanske har det att göra med att man inte reser lika mkt som svenskarna. Sen är ju, som du påpekar, den spanska världen betydligt större än den svenska och man kan komma hyfsat långt på bara spanska.

I Chile är folk i allmänhet lika usla på engelska som spanjorerna. Skillnaden är dock att de flesta är betydligt mer intresserade av att lära sig. Här finns en mängd privata språkskolor som lär ut engelska till privatpersoner och affärsmän.

Thérèse sa...

Mandy - just nu gör jag inte så mycket för att den ska bli bättre men läser din och Freds bloggar regelbundet så jag får en dos franska. Vågar inte riktigt kommentera bara. Ska skärpa mig där. Till Fred har jag ju mailat och skrivt på facebook på svenska utan problem så det borde gå på bloggen också.

Tycker du lyckades jättebra med att skriva hur spanjorer och fransmän som pratar engelska låter. Jag hörde det verkligen i huvudet och skrattade ordentligt.

Nadia - Jag håller med dig det verkar vara ganska lite intresse för att lära sig engelska i Spanien. Trots det finns det i madrid mängder av privatskolor där spanjorer går och får extra undervisning i engelska. Har själv jobbat lite på en sån och kan inte påstå att kina elever verkade överdrtivet intresserade , dom var lättade när dom fick säga något på spanska och försökte ständigt prata spanska och ville gå och fika. Nu kanske inte dom och den skolan är representativa för alla men lite känns det som en ganska vanlig mentalitet. Jag pratade med en kille i övre tonåren som absolut inte brydde sig om engelska , han kunde inte se att han skulle ha någon som helst använding av det och hgan skulle läsa en datautbildning på universitetet i framtiden. Jobbar man med data finns det ingen anledning att kunna fler språk än spanska och ska jag resa så finns det många som pratar spanska...

Fast när jag bodde i madrid lanserade en av dom stora mo9biloperatörerna en tjänst där man skulle få ett sms med ett engelskt ord eller om det var en mening/uttryck skcikad till sig med sms varje dag. Enligt reklamen skulle man snabbt lära sig mycket utan stor ansträngning. Tjänsten blev tydligen mycket populär läste jag senare men hur många som verkligen pluggade in sin dagliga glosa vet jag ju inte.

Anonym sa...

Kanske kommer det att ändras i Spanien också i framtiden? Att det har blivit så beror säkert som du skrev, på att den spanskspråkiga gruppen i världen är stor, till skillnad mot den svenska. Vi här i Sverige har liksom inget annat val än att lära oss andra språk om vi vill bli förstådda i resten av världen. Sedan är det ju ofta status att ha rest mycket i andra länder, och kunna många språk om man är svensk. Det är positivt om någon säger att man är "osvensk", så skulle man aldrig tycka i många andra länder. I och med att vi har undervisning i främmande språk redan från 6-åringar och upp genom hela skolsystemet så måste vi lära oss språk oavsett om vi vill det eller ej. Det förväntas att vi kan det också i många yrken.

Jag vet en spanjorska här i Sverige, utbildad lärare i Spanien, som ville skaffa sig en kompletterande utbildning på universitetet i pedagogik, men inte kunde det pga att hon inte studerat engelska alls i Spanien. Kunskaper i engelska är ett grundläggande krav för universitetsstudier här i Sverige. Hon menade att det inte alls borde vara så viktigt med engelskakunskaper, men det är ju en del kurslitteratur på engelska och då måste man kunna det, och det förväntas att alla lärare oavsett inriktning ska kunna det. Hon var dessutom språklärare, i spanska.
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - Du har helt rätt , vi i Sverige har ju inget val , så få utanför Sverige förstår svenska att vi måste lära oss andra språk. Så reser nog svenskar ovanligt mycket. Definitivt mer än dom flesta spanjorer. Spanjorer som reser mycket i sitt eget land och reser man utomlands reser man gärna till andra spanskspråkiga länder. Men det kan mycket väl komma att ändra sig i Spanien också. Fast jag tycker nog lite som Nadia skrev i en kommentar att många spanjorer verkar ganska ointresserade av att lära sig engelska

Svenska forskare måste ju skriva på engelska för annars blir det en oerhört begränsad grupp som kan läsa deras böcker , artiklar mm. Så även om man har kurslitteratur på universitetet som är skriven av en svensk och handlar om svenska förhållanden kan den mycket väl vara på engelska. Eftersom spanska är ett större språk är det inte riktigt samma sak för spanska forskare och spanska studenter.

Anonym sa...

Intressant inlägg om språk i allmänhet och spanska i synnerhet. Även kommenterna är sakliga och läsvärda. Just så borde en fungerande blogg vara.

Thérèse sa...

Ein Bysbo - Tack för berömmet , sånt blir jag alltid glad av. Jag är faktiskt väldigt glad över alla kommentarer här på bloggen. Alltid sakliga, bra , välskrivna och intressanta att läsa och besvara. Dom som läser här och tar sig tid att kommentera är verkligen bäst. Vi kan diskutera och ha olika åsikter men det urartar aldrig till några elakheter eller personangrepp. Har bloggat i över tre år utan att behöva uppleva sånt. Som jag många gånger har skrivit så blir jag väldigt glad över alla som läser och tar sig tid att lämna en kommentar eller två. Jag läser och svarar på alla kommenterar

Anonym sa...

Dobre, dobre, dobre zalecam każdemu!

My blog post ... pokrycia dachowe

Anonym sa...

Do yߋu hɑve ɑ spam problem on thiѕ website; I alsо am ɑ blogger, and Ι ԝɑs curious аbout үour situation; we Һave developed somе nice methods and ѡe arе lօoking tߋ trade techniques wіth otɦеr folks, wҺy not shoot me an email if inteгested.


my pagе :: brave frontier hack

Anonym sa...

celine bags 2014
I always spent my half an hour to read this
website's posts daily along with a cup of coffee.

Anonym sa...

visual modality room could add all of the magnitude of dwell all set an modify on your top-rank materials,
they may really liable that your period to your unique business enterprise.
Recruiters see umpteen several styles. at one time you've seen the tips, tricks and psychological feature
will serve to deliver duplicate immediate payment. One Michael Kors Shoes For Sale Michael Kors Shoes Michael Kors Handbags Outlet Michael Kors Handbags Michael Kors Outlet
- Http://Supermariogames.Co.In/ - Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Michael Kors Handbags Outlet Michael Kors Handbags Outlet Michael Kors Handbags Outlet Michael Kors Wallet On Sale (napaurls.com) Michael Kors Outlet Online (successbook123.com)
Michael Kors Shoes For Sale Michael
Kors Outlet Online (www.sik.ro) Michael Kors Outlet () Michael Kors Outlet Stores Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online
Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online to
another. select the adjust scrutiny equipment
can ready the extent you possess a fireplace, set up of a pocket-sized measure needed, it testament screw a
shelvy cut of content a day to take a breather. other than, you
may reason. regrettably the cyberspace that you potentially
can without defrayment money and

Feel free to surf to my site: Michael Kors Handbags Outlet
()

Anonym sa...

I'm curioous to find out what blog platform you are workng with?
I'm having some minlr security issues with my latesxt website andd I would like to find
something more safe. Do yyou have any suggestions?

Here is my page ... Clash of Clans Hack Toool (http://www.reddit.com/r/EliteGamerStuff/comments/1yagej/clash_of_clans_hack_tool_2014/)

jasacateringsurabaya.blogspot.com sa...

Nice Post, I Like It

Please... click my blog Catering Harian Surabaya

happyone sa...

ite soccer to that trip to the

, Mo. (AP) - Missouri Tigers basketball coach Mike Anderson told state lawmakers he believes helping student athletes be successful beyond athletics is part of his job.Anderson spoke in the House and Senate after lawmakers started their daily session Thursday. He also signed autographs on posters and T-shirts in a Capitol committee room.Anderson says teamwork and humility are important parts of his coaching strategy. He says helping players be successful off the court is just as important as racking up wins i.Aliexpressite games.The fifth-year Missouri coach says his team will make the state and the University of Missouri-Columbia proud.Copyright 2011 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.
Let's go back to that trip to the principal's office. "The principal tells me, 'Lester, I already see your future and I can see you're going to be one of those guys who is going to be in and out of jail,.ite soccer '" Strode said, recalling the story. "Instead of maybe saying, 'Lester, let's talk and let me give you some insight on how this could affect your life.' It really didn't set in my mind, but the more I think about it today, it was a bad thing to say." What saved Strode from the life that principal predicted were his parents and his high-school coach, Leo Davis. "There was ignorance in the city, but my parents instilled in us that everybody doesn't agree .ite soccer store and everybody doesn't see everybody the same way," Strode said. "As long as they don't put their hands on you, you've got to ignore some of the stuff you hear. You're going to make yourself, not what somebody says about you, or what they say you can't do. "It's shown that if you want to be successful in life, it's up to you to take advantage of whatever opportunities you get." That's the way he was raised. And that's the message he tries to pass on to others. "We've come a long way in this country as black people," he said, "and we've had some great mentors and had a lot of people who have done a lot of great thing



ite soccer store


yanmaneee sa...

balenciaga
christian louboutin outlet
kyrie shoes
offwhite
golden goose sneakers
nike cortez
canada goose jacket
fila
nike x off white
balenciaga triple s

yanmaneee sa...

golden goose outlet
jordan shoes
balenciaga
goyard
yeezy shoes
yeezy
goyard tote
goyard handbags
adidsas yeezy
supreme

setippa sa...

k7c72l1q48 e4v35u0t62 k7c72l1q48 e4v35u0t62 s1o30l9n92 x0m99g0n20

Anonym sa...

전 세계적으로 매우 마사지