tisdag, februari 10, 2009

Livets steg

Posted by PicasaFör en och en halv månad sen var jag på en fantastisk utställning på Upplandsmuseet. Utställningen heter Livets Steg och det är fotografen Anders Rymans bilder från hela världen som visas. Han har under sju års tid rest runt i världen och dokumenterat de faser människan passerar på sin väg genom livet och de ceremonier, från födelse till döden, som är förknippade med övergången mellan dem.
I alla kulturer finns ett grundläggande behov av att markera de steg människan tar i livet, de tillfällen på livets väg då hon lämnar en livsfas och träder in i en ny. I utställningen möter vi människor i olika åldrar, från alla världsdelar, från alla de stora världsreligionerna och även från en del kulturer tillhörande mindre stamreligioner.

Syftet med projektet LIVETS STEG, bok och utställningar, är att visa på den stora kulturella mångfalden i världen och på hur lika vi människor trots detta är när det gäller de avgörande faserna i livet.

Tycker man om vackra foton och är intresserad av att lära sig mer om olika kulturer och olika delar av världen får man inte missa utställningen. Utställningen och boken består av 66 bilder och kan ses på Upplandsmuseet fram till 19 april. Efter 19 april tror jag den ska visas i andra delar av landet så håll utkik om ni inte har möjlighet att se den i Uppsala. För den kan verkligen rekommenderas.

Jag tog inga bilder inne i utställningslokalen utan bara på dom stora skärmar med foton som står utanför Upplandsmusset. Det är därför man på en del bilder kan se ett vintrigt Uppsala , en bit domkyrka och en asp-trappa i bakgrunden. Bilden överst i inlägget sitter på väggen till Upplandsmusset och fotot är taget från Dombron.

Klicka på bilderna för att se dom större.


Bolivia
Posted by PicasaRyssland
Posted by PicasaNepal
Posted by PicasaBerberflicka
Posted by PicasaMali
Posted by PicasaNavajo
Posted by Picasa

11 kommentarer:

Pumita sa...

Vilken spännande utställning! Bilderna är fantastiska. :)

Mia sa...

Åh mitt första besök härinne. Vilken inspirerande blogg du driver!

Kram Mia

Thérèse sa...

Pumita - Ja dom är helt fantastiska. Har du vägarna förbi Uppsala före 19 april måste du gå in på Upplandsmuseet och se den. Det kostar inget inträde. Bilderna jag har fotat är bara dom som står utanför museet. Finns en bok med samma bilder och samma namn där det finns mer text och berättelser kring bilderna än i utställningen. Kommer du inte till Uppsala så tror jag den ska visas på andra ställen runt om i landet så håll utkik

Thérèse sa...

Mia - åh tusen tack , vad glad jag blir för din kommentar

Thérèse sa...

Jag kan förresten tala om att bildenra är tagna med min mobil som dom flesta bilder här på bloggen. Helt ok faktiskt
Kollade datum på bilderna och 18 december var jag på utställningen , har länge tänkt blogga om den men bättre sent än aldrig.

Anonym sa...

Åh, utställningen verkar jättespännande!

Jag hoppas du mår bra. Jag har så fullt upp att jag mest ägnar mig åt min egen blogg. Hinner läsa alldeles för lite. Och om jag läser, så hinner jag sällan kommentera. Jag ska försöka bättra mig!

Thérèse sa...

Johanna - den är jättespännande och inträdet är gratis så skulle du komma till Uppsala före 19 april kan jag verkligen rekommendera den.

Jag mår bra. Hoppas du också mår bra. Känner igen det där. Jag hinner inte heller alltid läsa och kommentera bloggar så mycket tycker jag. Skriver ju på min egen och läser din och några andras men har blivit sämre med att skriva kommentarer. Ska också försöka bättra mig.

Nadia sa...

åh, vad gärna jag hade sett utställningen! Verkar superintressant.

Sara sa...

Så är det nog, de vikigaste milstolparna i livet är nog ganka universella. Intressant tanke.

Thérèse sa...

Nadia - Om du inte har möjlighet att se utställningen finns den ju som bok också. Tror den finns i bokhandlar och på bibliotek men jag har inte letat. Den var verkligen intressant och fotona otroligt vackra.

Sara - Så är det nog.

Nadia sa...

Tack för tipset, skall se om jag kan hitta boken.