lördag, februari 07, 2009

"Varje människa är som Gud har skapat henne och ofta sämre" (Miguel Cervantes)

Alla har vi väl någon eller några böcker eller författare vi länge tänkt läsa men det blir aldrig av. Jag har fortfarande inte läst Flyga Drake fast jag tänkt på det hur länge som helst. Älskade verkligen filmen. Fast egentligen bör man väl kanske läsa boken innan man ser filmen. Eller jag vet inte. Vindens skugga låg hemma hos mig i över ett halvår innan jag äntligen läste den. Isabel Allendes La suma de los dias skulle jag också gärna läsa men den har varit utlånad när jag har kollat på biblioteket.

Den bok jag dock tänkt på att läsa i många år men det verkar aldrig bli av är Don Quijote de la Mancha av Spaniens nationalskald Miguel Cervantes. Boken har kallat världens första moderna roman och blev för några år sen utsedd till den bästa bok som någonsin skrivits i någon stor omröstning. För några år sen bläddrade jag i ett exemplar på spanska men tyckte språket kändes väl jobbigt och ålderdomligt. Fast det kanske finns varianter där språket moderniserats och boken finns ju att läsa på svenska också.

Jag har bara sett historien i en tecknad film som gick i flera avsnitt på barnprogrammen när jag var liten. Minns att jag då gillade den teckande varianten. Fast boken är oftast bättre än filmen. Jag kan förresten skryta med att jag har varit och sett väderkvarnarna som Don Quijote slogs mot.
Här hittade jag ett intressant inlägg med bilder och fakta om platsen skrivet av Mimo som har en fantastisk sida med fakta om Spanien , recept , bilder och som bloggar från Madrid. Rekommenderas!Ni som läser får gärna dela med er av boktips och gärna avslöja vilka böcker ni länge tänkt läsa utan att komma till skott.

11 kommentarer:

Pumita sa...

Don Quijote och 100 år av ensamhet, jag har sagt hur länge som helst att jag ska läsa dem. Det börjar bli pinsamt!

Thérèse sa...

Pumita - Hundra år av ensamhet MÅSTE du läsa. En helt fantastisk bok som jag läst säkert tre gånger. Don Qujiote börjar har jag sagt att jag ska läsa i flera år, kan bara instämma börjar bli pinsamt. Får ta tag i det. Skulle helst läsa den på spanska men osäker på om jag klarar det.

Thérèse sa...

Rubriken har inte mycket med texten att göra som ni som orkat läsa kanske märkt. Tyckte bara att det var ett lite roligt citat av Cervantes som jag hittade i en bok. Fick inte riktigt in citatet någonstans i texten så det fick bli rubrik.

Pumita sa...

Jag har två versioner av Quijote på spanska, den ena av dem är en studentversion med förklaring. Den är nog enklare att föstå.

Jag gillade rubriken men jag håller inte med om det. ;)

Thérèse sa...

Pumita - Jag håller inte heller riktigt med om rubriken men tyckte den var lite smårolig.
Vi har väl alla såna där dåligt-samvete-för-att-jag-inte-läst-än-böcker. Jag kan tala om att du inte är ensam om Hundra år av ensamhet. Jag har en kompis som har pratat om att hon måste läsa den i flera år nu och jag instämmer alltid och säger hur bra den är. Men än har hon inte läst den. Ska nog påminna henne nästa gång vi ses.

Ein Bysbo sa...

Vilket är värre, att ha läst boken och inte komma ihåg innehållet, eller att inte ha läst boken? Jag har läst "Hundra år av ensamhet" och kommer inte ihåg innehållet, men jag vet att det var en läsvärd bok. - Jo, "Don Quijote" har jag också läst, men i mycket unga år.

Lisa sa...

Läste Don Quijote när jag läste litteraturvetenskap på universitetet. Minns att jag tyckte att den kändes modern och att jag tyckte om den, men det är tjock!

Har en massa böcker jag borde läsa, men just nu har jag inte tid. Jag har försökt få J att läsa "Brott och Straff" i år nu och han kontrar med att jag ska läsa "Da Vinco koden" så jag har börjat på den. Har också börjat på "Kärlek i kolerans tid" (heter den väl), men kom av mig när jag flyttade från London. "Allt är upplyst" skulle ju också vara så bra och jag började på den, men ganska snart hade man ju fattat poängen med ordboksspråket och så tappade jag intresset.

göran sa...

ah... det var fint att träffa dig!

inte lätt att få tag i svenska flickor här i Italien
:-D
jag hittade dig genom en vildsvin bild i google!

Nadia sa...

Don Quijote finns även på min lista över böcker jag borde läsa men aldrig läser. Jag har hört av folk som läst den att den är både rolig och bra. Men det är nåt som ta emot...kanske att den är en sån tegelsten och dessutom är skriven på ålderdomlig spanska. Fast då skall man komma ihåg att ålderdomlig spanska faktiskt inte är så klurig att läsa.

Jag tycker du skall läsa allt av Jonathan Safron Foer. Han har verkligen ett helt undebart sätt att skriva. Allt är upplyst kan du ju börja med.

Jag gillar i vanliga fall inte deckare och är därför säkerligen den sista svensk som upptäckt Stieg Larsson men hans tre deckare är verkligen suveräna.

Sedan tycker jag att du även skall läsa Gunnar Lindstedts Olja. Handlar förstås som titeln anger om olja, när den kommer ta slut och hur det blir då. Inte alls en torr faktabok utan berättat på ett personligt och väldigt spännande sätt.

Nadia sa...

Den vidunderliga kärleken (eller vad den nu heter) av CArl Johan vallgren har du kanske redan läst? Om inte tycker jag definitivt att du skall göra det.

Killing Pablo av Mark Bowden är en skildring av narkotikakungen Pablo Escobars liv och framförallt hur man slutligen lyckades lokalisera och döda honom. En mkt intressant bok, spännande som en thriller och svår att lägga ifrån sig.

Thérèse sa...

Ein Bysbo - fast en fördel med att glömma böcker men minnas att man tyckte om dom är ju att man kan läsa om dom igen.

Lisa - Kärlek i Kolerans tid tycker jag är en otroligt bra bok så den kan jag verkligen rekommendera. Jag läste Da Vinci koden när det rådde värsta hypen , innan filmen kom. Jag blev väldigt besviken på boken. Tyckte språket var dåligt och även om historien skulle kunna vara bra så blev jag liksom aldrig engagerad. Jag läste boken på engelska så språket var ingen dålig översättning eller så.
Men jag känner verkligen igen det där när det händer mycket som t.ex en flytt och man kommer av sig i en bok man påbörjat och så blir det inte av att fortsätta senare.

Göran - ha ha kul att bli hittad genom en vildsvinsbild. Tyvärr bor jag inte i Italien.

Nadia - tack så många bra tips. Boken om pablo Escobar vill jag verkligen läsa. Den vidunderliga kärleken har jag hört så mycket bra om och tänkt läsa så länge. Den hade kunnat stå med i inlägget för det är en sån där måste-läsa-men-blir-inte-av-bok. Olja låter också som en otroligt intressant bok. Frågor som jag är dåligt insatt i men nog borde tänka på mer. Men jag tror jag börjar med Killing Pablo