måndag, februari 23, 2009

fotogeniska kakor

Posted by Picasa


Macaron måste vara världens mest fotogeniska kakor. Väldigt vackra att titta på och goda att äta. En macaron är ett traditionellt franskt bakverk, ursprungligen från Nancy i departementet Meurthe-et-Moselle i nordöstra Frankrike. Nutidens macaron är små med biskviformade, mandelsmakande och marängliknande botten och topp, där i mellan ligger ett lager med smörkräm som är smaksatt med till exempel hallonsylt eller choklad (efter smak). De små bakelserna är ofta fint pastellfärgade med karamellfärg.

Macarones tror jag är svåra eller helt omöjliga att hitta i den lilla svenska stad där jag bor så jag är lite sugen på att prova att baka egna. Någon som har gjort det? Var det svårt? Tidskrävande? Har ni kanske ett bra recept att dela med er av skulle jag bli väldigt glad.

Suget att prova på macarones-bakning har jag haft länge men idén att skriva om det fick jag när jag såg Saras vackra bilder på det lilla franska bakverket. Mycket häftigare och finare än bilden jag har med här. Så gå in och kolla.

Fast svenska bakverk är inte heller så dåliga. Idag har jag vräkt i mig en hel del på ett fik med ett rejält sortiment och rejält tilltagna bakverk. En mycket trevlig fika med en mycket god vän. Men som sagt , ett bra recept på macarones efterlyses.

Posted by Picasa


Till skillnad från macarones är jag allt annat än fotogenisk. Googlade ordet och såg att det finns knep för den som vill bli mer fotogenisk men det låter lite jobbigt. Så viktigt är det inte. Jag får trösta mig med att jag ser bättre ut i verkligheten än på bild. tror jag föredrar det istället för tvärtom. Så håller mig nog helst borta från kameror så mycket det går även i fortsättningen. Föredrar att vara den som tar bilden. Naturligtvis blir det fotobevis här när (om) jag bakar egna macarones.

10 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

I Stockholm har jag för mig att det ska finnas ställen som har macarones. Men i din lilla stad får man nog hålla till godo med makaroner. ;-)

Thérèse sa...

Cliff hanger - det är nog inte omöjligt. Det händer ju att jag tar mig till Stockholm så jag kan ju kika om jag inte bakar egna.

Thérèse sa...

Cliff hanger - På sätt och vis kan man väl säga att jag bor i någon slags förort till Stockholm. Det tar bara 40 minuter med tåg och många bor här men pendlar till jobb i Stockholm. 40 minuter kan man ju få resa med pendeln från vissa förorter in till centrum också. Fast människorna i min lilla stad uppskattar inte om man kallar staden förort till Stockholm så det ska jag väl inte göra då....

sof sa...

Macarones kan man iaf få tag i på Petit France på Kungsholmen här i Sthlm! De är ju fantastiskt goda de där små rackarna!
Jag har satt min mamma på att baka det tills jag kommer hem nästa gång, har ingen mandelkvarn (eller vad kallas det?)själv, så om de blir bra återkommer jag med receptet!

Sara sa...

Jag har aldrig bakat, men har nog fått något recept på bloggen, ska se om jag hittar det! Jag fortsatte på macarontemat och skrev om märkesmakaroner!

Anonym sa...

Googlade, och många länkar ledde hit. Hon har använt sig av receptet från Arla. Nu blev jag också sugen på att testa! Men... saknar inte receptet den sista toppingen?

Unknown sa...

Har aldrig ens sett dessa färgglada små bakverk. Lite skreptisk är jag dock mot den tuggummirosa kakan eller den saffransgula (undrar varför dock... jag älskar ju lussebullar).

Thérèse sa...

Sof - jag har inte heller någon mandelkvar. Kanske är det lite svårt för mig som så sällan bakar att ge mig på macarones... får se om jag vågar

Sara - läste ditt inlägg om märkes macarones. Tar gärna emot recept så får jag se om jag försöker mig på att baka.

Pia - Tack för receptlänk , blir lite sugen på att testa. Fast håller med verkar sakna sista toppingen

Sandbarnet - Dom finns faktiskt i Spanien , iallafall i Madrid men är inte så vanliga. Precis som i Sverige kan du ju hitta dom men inte på varje bageri eller varje Hiper , Al Campo , Eroski... Förstår din skepsis men dom är faktiskt goda

Nadia sa...

Begriper inte att dessa kakor har gått mig totalt förbi. Och jag som älskar sötsaker! Jag tycker både dom ser goda ut och låter väldigt goda.

Thérèse sa...

Nadia - dom är väldigt goda och säkert inte omöjliga att få tag i , i Santiago om man letar lite. Fast jag vet inte var du ska leta. När du kommer till Göteborg så finns dom iallfall i den franska affären på Vallgatan men jag tror jag sett dom på fler ställen typ med välsorterade bagerier. Så även om du missat macarones , går det att göra något åt.