lördag, februari 07, 2009

svenskar som gillar att prata väder

Jag har skrivit förut om att svenskar gillar att prata väder. Vet man inte vad man ska prata om med nya människor kan man alltid diskutera vädret , gärna klaga på att det är för varmt , för kallt , för regnigt o.s.v.

Bor man i ett land med sol och 25 grader varmt året om kan jag förstå att väderprat inte blir så intressant och varierande som i Sverige. Men det finns fler länder än Sverige som har varierat väder. Fast det finns nog få folk som är lika intresserade av att prata om vädret som svenskar.

Ska man generalisera lite och det är ju kul ibland så har svensken som är på solsemester koll på vädret i Sverige. Helst ska det vara kallt och jäkligt väder i hemlandet när man ligger och har det skönt i solen på stranden. Så skriver man på vykorten hem 25 grader sol och ölen kostar 12 kronor. Viktig och intressant information som gör vännerna hemma avundsjuka. En kompis som jobbar på Systembolaget har berättat att dagligen får han höra av kunder att en flaska bara kostar si och så lite i det eller det landet där personen nyligen varit.

Är det bra varmt och soligt hemma i Sverige när man är på solsemester känns det som semestern blivit lite förstörd.

När släkt och vänner ringde mig i Madrid var frågan om vilket väder vi hade många gånger bland det första dom undrade. Det finns två typer av väderpratare har jag lärt mig. Dels finns väderpatrioten som säger genast glatt kontrar med att dom har bättre eller i allafall nästan lika bra väder i Sverige. Säger man att det är 8 grader och mulet i Madrid får man höra att i Göteborg är det minsann 9 grader och strålande sol. Så det så!

Så finns vädermasochisten som alltid vill ha sämre väder. Säger man att det är 8 grader och mulet i Madrid får man höra att i Jönköping är det 7 grader och ösregn.

4 kommentarer:

sof sa...

engelsmännen är rätt bra på det där de med!
och visst är det väl så, det är antingen för varmt eller så är det för kallt, aldrig är det bra.

Thérèse sa...

Sof - Jo engelsmän är rätt bra på väderprat.

barajagjohanna sa...

Jag älskar att prata väder - jag är lite av en hobbymetereolog. ;)

Väderpatrioten känner jag så väl igen. Haha, roligt inlägg!

Erica sa...

Du är ju för härlig! Så mitt i prick!!! Tack för ett gott skratt