torsdag, februari 12, 2009

Alla hjärtans dag

Tittar man i skyltfönster på stan , läser tidningar eller ser reklam kan man inte ha undgått att det är Alla Hjärtans Dag på lördag. Man ska köpa presenter till älsklingen , gå ut och äta middag gärna hjärtformad mat , titta varandra i ögonen och tala om hur mycket man älskar varandra och allt ska vara så underbart.

Jag kan inte hjälpa att jag tycker dagen känns kommersiell och konstruerad. Man kan väl göra allt det där vilken dag som helst. Det känns som något påhittat av handlarna för att sälja mer efter januari som brukar vara en ganska dålig månad för handeln. Nu är detta egentligen inte riktigt sant för dagen har faktiskt gamla anor. Man vet att redan på 1300-talet och troligen tidigare fanns olika typer av parbildningslekar den här dagen särskilt i England och Frankrike. Det fanns en föreställning att den 14 februari bildade fåglarna par och då skulle unga människor också träffa sin Valentin - den man skulle hålla ihop med under året. Det förekom tidigt även Valentin-kort med små dikter och presenter. Fast till Sverige kom inte dagen förrän på 1960-talet då NK försökte lansera den. Länge gick det trögt och det var inte förrän på 90-talet Alla Hjärtans dag blev riktigt populärt.

Själv har jag nog aldrig firat det något speciellt även när jag varit tillsammans med någon. Dom jag har varit tillsammans med har varit ganska bra på små presenter , blommor , choklad och sånt ändå så den här dagen har jag inget minne av att jag gjort något speciellt någon gång. Fast jag ska erkänna att när jag varit singel har jag känt mig lite extra singel just den dagen och veckan innan.

Sen några år får jag i allafall vackra kort varje 14 februari. Mina barn tycker nämligen att dagen är viktig och brukar rita små kort med hjärtan , glitter och sånt på och skriva något i stil med "Mamma jag älskar dig". Så klart får jag en massa pussar och kramar också men det är dom bra på att ge mig alla dagar.

Naturligtvis tycker jag inte det är något fel att fira med sin partner om man nu vill det. Fast för mig har det aldrig känts viktigt att fira något speciellt just den här dagen. Det är inte så att jag inte uppskattar middagar , presenter, choklad , blommor och kärleksförklaringar och det är inte förbjudet att ge mig det den 14 februari men det går bra vilken dag som helst på året.

Mina fördomar säger mig att det är folk som är väldigt mycket yngre än mig som tycker den här dagen är viktig. Fast jag kanske har fel. Jag vet inte om jag är ovanligt negativ eller kanske mer likgiltig inför denna viktiga dag. Tycker ni som läser här att Alla Hjärtans dag är viktig , brukar ni fira och i så fall hur?


16 kommentarer:

Lisa sa...

Jag håller med om att det är rätt kommersiellt. Jag har aldrig riktigt gillat det för det är också dagen då singlarna ofta känner sig som ensammast.
I Danmark är det visst inte någon större tradition så J har knappt koll på dagen. Dock har jag lyckats inbilla honom att det är en STOR grej i Sverige (vilket det kanske också är) så när vi bodde i London brukade han uppvakta mig med blommor och ibland gick vi kanske ut och åt. Men i år tror jag inte att vi gör något särskilt. Förmodligen lagar vi god mat och någon dekandent efterrätt (vi tar varje tillfälle att frossa eftersom vi älskar mat!). Jag föredrar faktiskt att stanna hemma. För mig spelar det ingen roll längre om jag får blommor eller inte, jag behöver inga bevis :)

Hoppas att du får en glad alla hjärtans dag med dina barn!

Thérèse sa...

Lisa - Jag har också lite svårt för dagen för den känns så kommersiell. Men visst en ursäkt att laga och äta en god middag är aldrig fel.
Jag har inte så mycket planer för lördagen annat än att jag ska gå på ett akvarium , titta på fiskar och se någon film om korallrev med familjen. På kvällen vet jag inte men en god middag är väl aldrig fel. Hoppas ni också får en trevlig Alla Hjärtans dag.

Anonym sa...

vi brukar inte fira denna dagen så speciellt eftersom jag fyller år dagen efter!
Jag tycker att det är mycket mer romantiskt med en blomma en helt annan dag än den 14 feb.Man behöver inte "köpa" sin kärlek bara visa den varenda dag!!

Johanna sa...

Jag är singel så jag firar inte Alla Hjärtans Dag, men tror inte jag skulle göra det annars heller.

Fast jag är finsk och i Finland är Alla Hjärtans Dag mycket bättre - där heter det "Ystävän Päivä" vilket betyder "Vännens Dag". Där skickar man sms till sina vänner mm. istället och firar alla man tycker om.

Sara sa...

Nä, jag kommer bara att tänka på hur jobbig jag tyckte att alla hjärtans dag var när jag var singel. Vi brukar faktiskt inte göra nåot speciellt, och restaurangerna brukar vara fullbokade sedan lange, så det är svårt att fvå bord.

Nadia sa...

Nä, Alla hjärtans dag är kommersiellt fjanteri. Tycker dock det låter trevligare med "vännens dag" som Johanna skriver, då inkluderar det ju fler personer och inte bara ens partner.
Har aldrig tyckt att dagen varit jobbig ens när jag varit singel, förmodligen för att den aldrig har haft någon betydelse för mig.

Thérèse sa...

Mandustockholm - håller med att man inte behöver "köpa" sin kärlek utan kan visa den på annat sätt. Vill man köpa en blomma funkar väl vilken dag som helst.

Johanna - den finska varianten låter mycket trevligare vi borde införa den i Sverige istället.

Sara - Trots att jag tycker dagen känns lite fånig och inte har brytt mig om den när jag har varit tillsammans med någon känns den ändå jobbig när man är singel. Eller man känner sig lite mer singel kanske. Fast jag aldrig firat när jag inte varit singel heller.

Nadia - tycker också att vännens dag låter trevligare.

Thérèse sa...

Egentligen är det lite konstigt det där att man känner sig extra mycket som singel på Alla Hjärtans dag. Jag har ändå trivts med att vara singel när jag har varit det och sällan tänkt så mycket på det. Egentligen betyder den här dagen inget särskilt för mig. Men ändå har jag fått såna känslor.

Tänkte förtydliga mitt svar om mina planer för lördagen. jag ska alltså inte köpa akvarium eller så utan vi ska gå till ett stort akvarium med hajar tropiska fiskar och annat och titta. Ganska nytt ställe här i stan som varken jag eller barnen har besökt tidigare.

Anonym sa...

I och med att det känns ganska kommersiellt känns det lite konstruerat. På vissa skolor har det tydligen blivit problem med rosutdelning osv, det har upplevts som utpekande för de som blir utan eftersom man delar ut rosorna på skoltid. Visst är det en kul grej, men jag blir lite anti när det går till överdrift.
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - Just det där med att dela ut rosor i skolan då vissa får många , andra inga alls känns inte som någon trevlig grej. En fransyska som vuxit upp några mil från Paris berättade en gång för mig att man på Alla Hjärtans dag i hennes skola kunde skicka kort till varandra som sen delades ut i klassrummet. En del fick en hel hög kort på bänken andra inga alls. Hon och hennes tjejkompisar brukade alltid skicka till varandra för att slippa bli helt utan. Då har det gått till överdrift tycker jag.

Per sa...

Jo kontroversiellt nytt påfund är det ju. Minns inte att detta var populärt när jag var liten, fast då hade man ju inte koll på sånt förstås, när det var slangbella, smatter på hojen och korv med mos som var det mest intressanta.

Såg nån tecknad film på TV nyligen om nån kejsare vars dotter uppvaktades, eller rättare sagt inte vågade uppvakta hans dotter. Kejsaren eller kanske var han senator ordnade det så att de unga tu blev ihop ialla fall och sen skulle han instifta en dag för unga förälskade. Nåt i den stilen var det. Säker överfört till nåt kristet helgon sen från romarnas sedvänjor.

Pumita sa...

Komersiellt fjanteri är precis vad det är. Jag har aldrig firat dagen nåt speciellt men det har hänt att jag har fått eller gett bort hjärtformade geléhallon. Brukar få ett "Ystävän päivä"-kort eller sms från min syster i Finland. Inte för att hon firar så mycket heller men det har blivit en kul grej.

Thérèse sa...

Per - minns att det fanns i almanackan när jag var liten men tror ingen firade det. Har inget minne av att det skyltades i affärer om det och så men som du säger man brydde sig mer om andra saker då

Pumita - Komersiellt fjanteri tycker jag med. Men den finska varianten med vännernas dag låter faktiskt trevligare även om det säkert också är komersiellt

sof sa...

jag blir mycket hellre uppvaktad en annan dag, då känns det mer spontant och äkta. som att personen har tänkt själv och faktiskt vill göra något för mej. nu är jag singel så det blir ingen uppvaktning varken på lördag eller någon annan dag... förutom från mina föräldrar som skickade en chokladask o pengar till en bukett tulpaner o det var ju i och för sej ganska trevligt!

Anonym sa...

Therese, det där med kort- och rosutdelning under skoltid blir ju som en popularitetstävling som sker öppet, vilket kan upplevas förnedrande. Det har inget med kärlek att göra, utan något helt annat.

Jag upplever nog både Alla hjärtans dag och Halloween som något vi "importerat" från utlandet och som vi försöker göra till våra egna traditioner med handelns hjälp, men att det blir lite konstruerat och konstgjort. Vi ser på amerikanska filmer hur de firar det, och försöker ta efter.

När jag var barn firades varken alla hjärtans dag eller halloween, yngre som vuxit upp med det kanske tycker att det är en självklar tradition som man ska fira?
/Anna S.

Thérèse sa...

Sof - visst känns det mer spontant och kanske "från hjärtat" om man firar en annan dag.

Anna - Håller med om att rosutdelning och likande på skolan blir som en populäritetstävling och det borde inte vara ok på skoltid.