Rubriken på det här inlägget är en slogan för en festival i Singapore. Syftet med festivalen sades vara att öka kontakten, samhörigheten och förståelsen mellan dom olika folkgrupperna. Dom största folkgrupperna är kineser som utgör 76,8% av befolkningen, malajer utgör 13,9% och indiska singaporeaner är den tredje största etniska gruppen med 7,9%. Resten av befolkningen utgörs av mindre grupper såsom araber, judar, thailändare, japaner, européer och den eurasiska singaporeanska gruppen (ättlingar till européer och asiater). Dom tre största grupperna lever väldigt segregerade och verkar sällan blandas. Samtidigt verkar det inte råda konflikter mellan olika folkgrupper utan man lever i samma land men i olika omården. Man månar om att alla olika folkgrupper ska bevara sin kultur och religion vilket man också lyckats bra med.
Regeringen i Singapore håller ständigt på med kampanjer av olika slag som går ut på att vi är alla singaporeaner oavsett om vi är av kinesiskt , majaliskt , indiskt , europeiskt eller annat ursprung. Landet blev självständigt på 60-talet så i en så ung nation med så många skillnad folkgrupper kanske visst kampanjande behövs för att få någon slags samhörighet och nationalkänsla i stil med att vi är alla singaporeaner. Jag har nyligen skrivit
det här inlägget om Singapore för den som är intresserad av att läsa mer om staden.
Festivalen som jag såg när jag besökte Singapore som var ett led i den här kampanjen hade
Rice is Nice som slogan. För att ris är basmaten för alla dom tre största folkgrupperna liksom för en majoritet av jordensbefolkning i stora delar av Asien , Afrika och Latinamerika. På festivalen serverades mängder av olika sorters ris som tillagats på olika sätt.
Många olika sorters fried rice fanns så klart. Fried rice är en sorts syd- och öst-asiatisk pyttipanna. Man tar kallt ris och blandar med det man har. Det finns hur många varianter som helst en välkänd variant är den indoneiska nasi goreng.
Bilden här under visar fried rice men inte från någon festival i Singapore utan från mitt kök. Det här är en japansk variant som innehåller diverse kryddor som vinäger ,chili och soja och grönsaker som morot , lotusrot , bambuskott, shitakesvamp, strimmlor av norialger och sesamfrön samt räkor. Kallas sushi i japan efter som sushi bara betyder att man håller vinäger i riset inte nödvändigtvis att man formar det till maki-rullar och sånt. Det vi i Sverige kallar sushi lagar man i princip aldrig hemma i japan utan äter ute eller köper färdig take-away. Det här är en sorts snabbsushi för hemmabruk. Vanligtvis brukar man blanda i stekt ägg som skurits i strimmlor men det struntade jag i den gången bilden togs.
Jag älskar verkligen ris. Jag skulle kunna äta ris flera gånger om dagen. Egentligen förstår jag inte varför för så speciellt är ändå inte ris. Nu äter jag inte ens ris varje dag för det skulle resten av familjen inte gå med på. För att jag inte ska framstå som alltför underlig kan jag påpeka att det finns annan mat och dryck jag verkligen älskar också som oliver , goda ostar, gott kaffe , gott rödvin , grönt te , sushi , kolsyrat vatten , pesto, cashewnötter, tomater , avokados , guacamole, ruccola , kapris , soltrokade tomater , grillad aubergine , Leksandsknäcke, svamp , ruccola, vissa starka nudlar ...och en hel del annat.
När jag äter ris hemma blir det alltid basmati-ris som är min absoluta favorit. När jag bodde i en indisk familj fick jag lära mig ett sätt att tillaga basmatiriset så det blir underbart gott. Lite krångligare än att bara hälla vatten , salt och ris i en kastrull men absolut värt det för det blir så mycket godare.
2 dl basmatiris till 3 dl vatten blir lagom till ca 2-3 personer
Börja med att tvätta riset i en skål med vatten. Använd händerna 0ch rör om ordentligt i riset utan att gnugga sönder det. Låt gärna vattenskålen stå under kranen med rinnande vatten även om det var en lyx min indiska familj inte kunde kosta på sig. Tvätta tills vattnet är grumligt , häll ut så mycket vatten det går och fyll på nytt och upprepa proceduren tills vattnet blir klart.
När vattnet är klart låter man riset ligga i blöt cirka 10-15 minuter.
Låt riset rinna av i en sil några minuter. Häll sedan riset i en kastrull med buljong eller vatten och lite salt. Det blir väldigt god smak på ris som kokas i grönsaksbuljong.
Låt riset koka på svag värme under lock cirka 12-15 minuter. Basmatiris behöver inte lika lång koktid som jasminris och annat vitt ris som brukar kokas på 20-25 minuter.
När riset kokat färdigt ta kastrullen från platten, lyft på locket och pressa i några klyftor citron eller lime eller använd pressad citron eller lime från flaska. Hur mycket eller lite citron eller lime man vill ha i är en smaksak. Prova dig fram. Basmatirisets fina smak kommer fram bättre med citron eller lime.
Lägg sen tillbaka locket och låt riset stå och ta smak i 5-10 minuter. Går att hoppa över om man är väldigt hungrig.