tisdag, oktober 07, 2008

cykling med eller utan hjälm

Jag är verkligen inte händig , jag har fått be om hjälp för att skruva ihop IKEA-möbler och fixa annat hemma. Kan man inte slå , skaka eller blåsa på grejer för att få igång dom så brukar jag låta någon annan titta på det. Men på något fånigt sätt tar det emot att be om hjälp , man känner sig besvärlig så lite drar jag mig för det. Fast dom få gånger jag faktiskt lyckas fixa något känner jag mig väldigt stolt. Någon som känner igen sig?

Jag har länge tyckt att min cykel går så trögt. Det känns som om den bara blivit trögare och trögare att trampa och jag blir helt svettig efter en kortare cykeltur. Jag har tittat på den utan att hitta något och tänkt -äh jag får ju bra benmuskler iallafall. I morse ville den inte gå framåt alls. Då upptäckte jag att handbromsen ligger mot framhjulet. Alldeles själv och på egen hand lyckades jag faktiskt skruva bort handbromsen och det kändes som om jag fått en helt ny cykel. Tror inte jag ska våga mig på att fixa den , känns för krångligt och jag har ju fotbroms.

Sen jag flyttade till Uppsala cyklar jag ganska mycket. Staden är platt och liten så avstånden är korta och jobbiga backar få. Så det är perfekt att cykla som en stor del av stadens befolkning verkar göra. Även om jag kör bil också blir det mycket cyklande.

Nästan varje dag cyklar jag till och från skolan med min dotter. I Sverige är det lag på att alla under 15 år ska ha cykelhjälm så dottern och alla hennes kompisar har det. Ibland brukar jag tänka att jag borde föregå med gott exempel och ha hjälm åtminstone när jag cyklar med mina barn. Fast jag har aldrig använt cykelhjälm , äger ingen och känner mig inte så motiverad att köpa någon. Vad gör man av hjälmen när man går på stan? Har den på sig eller bär den under armen? Verkar jobbigt. Jag cyklar dessutom inte i några enorma hastigheter och har en vanlig treväxlad damcykel med cykelkorg. Fast det kanske ändå är oansvarigt av mig att inte föregå med gott exempel och ta på mig en cykelhjälm. Det sägs ju att barn gör som föräldrarna gör och inte som föräldrarna säger. Fast just mina barn har aldrig sagt något om att jag inte har hjälm.

Så vad säger ni som läser. Om man cyklar med barn under 15 år som har hjälm bör man själv ha cykelhjälm då? Varför eller varför inte ha cykelhjälm?


Den här bilden är ett par år gammal och jag har tidigare haft med den här på bloggen. Den föreställer järnvägsstationen här i Uppsala med galet mycket cyklar framför. Så där ser det jämt ut där och på många andra ställen här i stan. Uppsala är verkligen en stad där alla cyklar och det är extremt mycket cyklister överallt. Inte mig emot för jag tycker det är trevligt att cykla. Däremot kan jag ibland reta mig på cyklister när jag kör bil i stan. Det verkar vara en stor andel cyklister som cyklar för att dom inte har körkort och alltför många verkar inte så kunniga när det gäller trafikregler.

18 kommentarer:

Vaya Con Sanna sa...

Hahaha, skön blogg.
Själv bor jag just nu i Malmö och här har vi inga problem med cykelhjälmar eftersom cykeln blir stulen inom en vecka :)

Thérèse sa...

Sanna - ha ha det är sant , jag bara bott i Uppsala ett år och redan råkat ut för två cykelstölder. Första gången fick jag tillbaka cykeln men andra gången samma cykel försvann var den spårlöst borta.

AnneliH sa...

Våran stad är också universitetsstad och vi har fina cykelbanor i hela staden. Det verkar som om alla cyklar parkeras framför Järnvägsstationen i vår stad också.

Thérèse sa...

Annelih - jo det är nog typiskt studentstäder. Jag har varit en del i Lund och där vimlar det också av cyklister och det står mängder av cyklar framför järnvägstationen

Anonym sa...

Det viktigaste är ju att barn lär sig cykla och inte att de har hjälm. Man säger helt enkelt till barnen att de har hjälm så länge de inte fullt behärsksar samtliga trafiksituationer. Den dag de behärsksar detta, kan de välja att lägga undan hjälmen eller ha den på.

Thérèse sa...

Anonym - jag håller med dig men i Sverige är det lag på att ha hjälm tills man fyller femton år. I den åldern kan dom flesta cykla och behärska trafiksituationer. Alla barnens kompisar har alltid hjälm så dom har aldrig ifrågasatt det men vi vuxna föregår inte med gott exempel där. speciellt inte jag. Fast jag är inte så sugen på att ha cykelhjälm om jag ska vara ärlig. Vad gör man med den när man går på stan eller om man cyklar till krogen? har man den på dansgolvet , lämnar man in den i garderoben?

barajagjohanna sa...

Jag tycker att det är en självklarhet att ha hjälm när man cyklar med barn. Annars har man ju faktiskt inget bra argument för att barnet ska bära hjälm. Vill man visa att det är viktigt att ha hjälm, och säger man att man måste skydda huvudet, så bör man ju ha en en hjälm själv.

"Barn gör inte som man säger, barn gör som man gör" - uttjatat men sant.

Anonym sa...

Att vara en god förebild är att vara sig själv och stå upp för den man är med fel och brister, Barn kräver inte att vuxna ska vara perfekta och felfria varelser iförda cykelhjälm, utan vill ha förebilder de kan efterlikna.Sponatna glada människor som följer sin övertygelse mer än vuxna som lydigt följer alla påbud som det här med cykelhjälm. Våga vägra hjälm.

Thérèse sa...

Johanna - jo det är det jag tänker på att barn gör som föräldrar gör och inte som dom säger. Man kan ju inte med trovärdighet tjata på sin tonåring att inte röka och man själv röker och har rökt hela barnets uppväxt. Jag röker ju inte så lite konstig jämförelse kanske men du förstår säkert. Blir märkligt att kräva att dom ska ha cykelhjälm när jag inte har det själv

Anonym - Jo såklart man ska vara den man är med fel och brister inför sina barn. Men jag kan vara lite tveksam inför att röka och dricka mycket inför barn. Kanske lätt för mig att säga som inte röker och dricker väldigt lite i synnerhet när barnen är närvarande. Men jag har svårt att tänka mig att ha cykelhjälm. Känner mig inte sugen på att köpa eller använda en.

Anonym sa...

Jag är säker på att du är en fantastisk bra förebild för dina barn redan nu och hjälm skulle knappast göra dig bättre.Jag förstår din vånda då jag själv aldrig skulle komma på tanken att använda hjälm.Det går inte att jämföra med med rökning då tobak är skadligt men att cykla är hälsosamt och ska inte moralbelastas.
I Holland har ingen hjälm,inte ens småbarn och de har den lägsta trafikdöden i världen så varför ska vi i Sverige vara så hjälmiga?
Vi har gått för långt med hjälmhysterin. Modern forskning visar att hjälmbärandet ökar risken för olyckor då hjälmförsedda cyklister tar större risker. Detta förklarar varför länder utan hjälmhysteri har lägre olyckstal än länder med hjälmlagar.
Lycka till med vad du än väljer.

Thérèse sa...

Anonym - att jag väljer hjälm är knappast troligt....

Pia sa...

Jag blir förvånad när jag läser era kommentarer!

Vad är det som är så fel med att använda hjälm?!?

Man behöver inte bära hjälmen med sig; går bra att låsa fast den i cykeln!

Hjälmen är en billig livsförsäkring. Jag tar hellre en sprucken hjälm, än en sprucken skalle (ja, jag känner en kvinna som "kunde cykla och behärskade trafiksituationerna" och cyklade med sin "treväxlade damcykel", inte i "några enorma hastigheter"). Ingen vet vad som eg. hände, men man antar att hjulet gav efter eller att hon cyklade i en grop.

Man kan argumentera mot bilbältesanvändning och krockkuddar; många personer dör p.g.a. dom. Men många fler liv räddas tack vare dom. Kör ni bil utan säkerhetsbälte? Har ni avaktiverat krockkudden?

Nej... jag blir lite besviken på er. Ni låter som jag gjorde i tonåren; när man inte ville förstöra frisyren.

Anonym från Holland; Lägsta trafikdöden i världen? Den statistiken vill jag gärna se. Som alla vet, statistiken kan man tolka hur man vill.

Min kommentar låter nog väldigt sur... det är inte egentligen meningen... men blev bara så besviken och förvånad över vad jag precis läst!

Anonym sa...

Pia, Statistiken är hämtad från Vägverket. I många länder satsar man mycket på infrastrukturer, bygger separata vägnät för olika trafikgrupper. Skolorna har kvar sin trafikundervisning där man tidigt lär barn att cykla säkert, de som tar körkort tränas redan från början att ta hänsyn till oskyddade trafikanter. Cyklarna som används i t.ex Nederländena är utan växlar och de kommer sällan upp i några höga hastigheter. Det finns ingen som stajlar på cyklen utan man cyklarlugnt och ansvarsfullt. I Sverige har vi bara en lösning: Cykelhjälm men dra gärna ner på trafikundervisningen i skolan, sätt gärna barnen på dåliga cyklar, strunta i att sänk hastigheten för bilar i innerstaden och bygg för bövelen inte fler cykelbanor.
I den ena forskningen efter den andra visar att en genomtänkt infrastruktur räddar fler liv än cykelhjälmar. Det finns alltså ingen entydig forskning som säger att hjälmen är så bra som du påstår.

cleo sa...

Länktips:

http://bicyclesafe.com/helmets.html

Pia sa...

Anonym fr Holland: Kan anledningen till att Holland ligger så bra till i just den statistiken bero på att skador man får vid cykelolyckor mer sällan leder till död? En sprucken skalle kan ge mycket allvarliga men för livet, men behöver inte kosta livet. Jag tror inte allt är tack vare en bra infrastruktur, då man cyklar på vanliga vägar även i Holland. Vet inte hur du har fått uppfattningen att man i Sverige inte skulle få lära sig att ta hänsyn till oskyddade trafikanter när man tar körkort; det fick jag iaf.

Jag påstår inte att hjälmen är den ultimata lösningen, utan en del av lösningen.

"Varje dag skadas nära hundra cyklister i Sverige. Få av dem krockar med bilar eller andra trafikanter. Den vanligaste olyckan är en singelolycka. Så glöm inte hjälmen - hjärnan kan inte gipsas.

Orsaken till en singelolycka kan vara en sten på vägen, en grop i vägbanan eller ett fel på cykeln. Sådant som kan hända vem som helst, när som helst. Därför ska du aldrig cykla utan hjälm. För i samma ögonblick som ditt oskyddade huvud slår i marken är det för sent. Då kan du ha fått en hjärnskada som förändrar ditt liv för alltid." [Vägverket: http://www.vv.se/templates/page3____22259.aspx]

Kan någon ge mig en bra anledning till att INTE använda hjälm? Personligen har jag kommit fram till att anledningarna för användning väger mer. Men det kanske finns någon som är klokare?

Anonym sa...

Pia. Du väljer att bära cykelhjälm och inget fel i det. Ibland kan den ge ett riktigt bra skydd. Andra väljer att cykla utan för att hjälmen är bökig, krånglig att ha med och obekväm att bära och som grädde på moset finns det ingen entydig forskning som visat att hjälm på cykel överhuvudtaget är nödvändigt.Det är inte farligt att cykla. Därför använder de flesta ingen hjälm. Det är inte bevis nog att köra med anekdoter om cyklister som cyklar långsamt och sen kommer en grop eller lyktstolpe och ingen vet vad som hände men alla ska bära hjälm bara för det. Jag stödjer mig mera på den forskning som gjorts av Ian Walker, Dr Hillman och D.L. Robinson för att inte nämna European Cyclist federations rekommendationer att inte propagera för hjälm överhuvudtaget utan låta det vara ett personligt val och inget annat. Inte ens experter är eniga om hjälmens påstådda effektivitet.Den debatt som sker i Sverige är inte nyanserad utan bygger på propaganda mer än på fakta.
Alltså: Hjälm bör vara ett personligt val och inget annat.
Att cykla är hälsosamt och alla cyklister bör uppmuntras då vi alla gör en insats för folkhälsan och för miljön.

barajagjohanna sa...

Vad glad när jag läser vad du skriver, Pia!

Att argumentera för att INTE bära cykelhjälm tycker jag är så idiotiskt att jag inte finner några ord. Visst, använd inte hjälm om du inte vill, men att argumentera för att man inte ska ha hjälm?! Jag förstår inte grejen!

Jag cyklar varje dag. Var jag än ska är cykeln fordonet jag tar mig fram på. Hjälmen sitter på huvudet nästan varenda gång. Innan olyckan hände min syster använde inte jag heller hjälm. Det ska tydligen till något för att man ska fatta hjälmens betydelse.

Olyckan = min då 27-åriga syster ramlade med cykeln. Vad som hände minns hon inte. Hon låg på intensiven i en vecka, kunde inte återvända till sitt jobb på heltid på ett år. Idag är hon så gott som återställd, men har fortfarande huvudvärk och blir lätt trött och okoncentrerad.

En hjälm hade skyddat hennes huvud.

Anonym sa...

Jo, det finns statistik som visar varför man ska ha cykelhjälm :

http://www.researchweb.org/is/sverige/document/113251