onsdag, oktober 01, 2008

föräldrar , barn och alkohol

I förrgår läste jag det här och tänkte att jag skulle skriva något. Fast jag vet inte riktigt vad jag ska skriva och jag har ingen lösning på problemet. I Sverige lever ca 385000 barn med en förälder som dricker. Det är vart femte barn bor i ett hushåll där en förälder dricker så mycket alkohol att det är riskfyllt. Värst är det bland de ensamstående papporna. De glömda barnen måste få mer stöd i förskolan och skolan, konstaterar Folkhälsoinstitutet i en ny rapport.

I dom fall föräldrarna har ett gravt missbruk ser och reagerar troligen omgivningen och myndigheter kopplas in. Men den stora majoriteten av alla som dricker för mycket klarar att hålla fasaden någorlunda uppe. Omgivningen kanske tycker att han eller hon dricker lite för mycket och lite för ofta blir lite för full på fester men han eller hon sköter ju sitt jobb och är en bra och engagerad förälder. Jag tror att vi alla känner eller vet om en eller ett par personer som dricker eller har druckit lite för mycket.

Många gånger finns kanske också en fru eller man som hjälper till att hålla fasaden uppe och ser till att omvärlden inte får veta hur mycket partnern egentligen dricker. Den som lever med en alkoholist blir många gånger medberoende och underlättar ofrivilligt missbrukarens fortsatta drickande.

Jag som har växt upp med föräldrar som dricker väldigt lite (jag har aldrig sett dom fulla men dom tar gärna ett glas vin till maten ibland) kan kanske inte förstå känslan av att ha ont i magen och vara orolig för att pappa eller mamma ska vara full när man kommer hem från skolan. Rädslan för att ta hem kompisar och rädslan att något ska hända pappa eller mamma på fyllan. Kort sagt det måste vara hemskt och inget barn skulle behöva växa upp så. Inget barn ska behöva se sina föräldrar fulla. Hemma hos dom cirka 385000 barn vars föräldrar har ett riskbruk finns det antagligen många vuxna som inte tror att deras vanor är ett problem för barnen. De tänker inte på att föräldrar inte behöver dricka speciellt mycket för att barnet ska tycka att det är obehagligt. Som att mamma börjar sluddra när hon pratar.

Visst kan man som förälder festa till ibland och bli riktigt full om man vill det men då bör barnen vara hos en barnvakt någon annanstans. Fast dyker behovet att festa till rejält upp lite väl ofta kanske man ska fundera lite över sitt beteende.
Alkoholism är en sjukdom och alkoholisten vill inte skada sina barn eller anhöriga när han eller hon dricker men ändå är det det som händer om och om igen. Trots att människor i åratal har påpekat för alkoholisten att han eller hon dricker för mycket förnekar han det in i det längsta. Så länge alkoholisten inte ser eller vill se att hans drickande är skadligt för honom och omgivningen är det nog väldigt svårt att få en ändring till stånd.

Förutom att barnen på olika sätt mår dåligt av föräldrars drickande drabbar en förälders missbruk dom ofta ekonomiskt. En stor del av inkomsten läggs på alkohol och krogbesök och sen finns det inte pengar kvar till utflykter till djurparken , badhuset , bio , nya kläder eller annat barnet vill göra och behöver. Även föräldrar med höga inkomster kan supa upp det mesta av lönen och familjen får leva oerhört knapert då alla pengar går till alkohol.

Jag har som sagt ingen lösning. Jag blev bara så berörd av artikeln att jag kände att jag ville skriva något. Kanske kan vi i omgivningen bli bättre på att se och hjälpa dom här barnen.

jag är själv inte nykterist även om jag dricker sällan och lite och är barnen med blir det ett max två glas vin till maten eller likande. Dom flesta svenskar dricker då och då alkohol och dom flesta kan göra det utan att barnen drabbas. Mitt inlägg var mer att peka på att tyvärr kan inte alla det och jag blev chockad och skrämd av att så många barn som 385000 lever med en förälder som missbrukar alkohol. Om man väl kommer till beslutet att sluta dricka när alkoholen blivit ett problem kommer det så klart att för många vara jobbigt men på sikt bli bättre för hela familjen. Jag har en kompis utan barn som är nykter alkoholist och han tyckte aldrig det var jobbigt utan snarare en befrielse att sluta dricka och omgivningen har bara kommpit med uppmuntran.

Inga kommentarer: