onsdag, oktober 15, 2008

조선민주주의인민공화국

Tecknen i rubriken är koreanska och betyder Demokratiska folkrepubliken Korea eller Nordkorea som vi brukar säga.

Jag hade nyligen gissa vilket land stranden ligger i här på bloggen. Ni var inte så många som gissade men bara Sara hade rätt. Stranden heter Kumgangsan-beach och ligger i området Kumgansan i Nordkorea. Området är känt för sina natursköna berg och stränder. Få turister kommer till Nordkorea överhuvudtaget och visum krävs. Men till Kumgangsan kan man resa utan visum från Sydkorea.Men man kan inte resa på egen hand utan måste resa i grupp med inhemska guider. Jag har några kompisar som har varit i Nordkorea. Dom åkte en gruppresa som tog tåg från Beijing till huvudstaden Pyongyang. Dom tillbringade några dagar i Pyongyang och gjorde en utflykt ner till Panmunjom som är en gräsnstation mellan Nord- och Syd-korea.

I det obligatoriska programmet ingick bland annat att titta på mass games (videoklipp för den som vill beskåda nordkoreanskt mass game), besöka ett mönsterdagis, besöka Kim Il Sung museet och andra museum och monument som hade med landets kultur och historia att göra. Möjligheterna att gå omkring själv och att prata med folk på stan var begränsade. Som turist får man heller inte äga den nordkoreanska valutan won och affärerna är få så Pyongyang är inget resmål för den som gillar att shoppa. Tunnelbanan var väldigt ren och vackert utsmyckad. På kvällarna var den snurrande hotellbaren med imponerade utsikt högst upp i en skyskrapa enda nöjet. Där kunde man sjunga karaoke och efter lite tjat lyckades dom få personalen att skaffa och tillaga hund så dom fick smaka. Guiderna ordnade en dag en grillfest utanför staden där hela bläckfiskar grillades och åts.

5 kommentarer:

Sara sa...

Intressant. Jag gissade ju på det, men var tveksam eftersom jag inte visste om man kunde turista i Nordkorea.

Thérèse sa...

Sara - det går, men frågan är om det ger så mycket. Man får inte åka på egen hand och guiderna har ett bestämt program som man följer. Det blir ju mer av propagandaresa.

Cliff Hanger sa...

Det är sjukt vilket surrealistiskt land Nordkorea är. Som påhittat.

Thérèse sa...

Cliff hanger - verkligen ett märkligt land , jag tror mina kompisar tyckte det var en underlig resa. Inte så kul för dom som bor där fast dom kanske inte har så mycket koll på hur det är i andra länder. Man vet ju som sagt var nästan ingenting om landet.

Linda sa...

http://www.makemeheal.com/gossip/uploaded_images/angelina_jolie_at_13-742420.jpg

På tal om Angelina Jolie.. Här är hon liten, tror inte hennes läppar var injicerade redan då =)