onsdag, oktober 15, 2008

cykelhjälm

Såg att mitt inlägg om cykelhjälm eller inte hade orsakat en hel del diskussion i kommentarerna. I Sverige är det lag på att alla under 15 år ska ha cykelhjälm. Är man äldre än så gör man som man vill. Alla barn i Sverige brukar alltid ha hjälm men man ser dom ofta cykla tillsammans med föräldrar som saknar cykelhjälm. När jag jag var barn fanns ingen lag på cykelhjälm och jag tror inte ens det fanns cykelhjälmar annat än för tävlingscyklister. Jag lärde mig cykla utan hjälm och har aldrig senare haft det heller trots att jag numera cyklar ganska mycket. Jag äger ingen cykelhjälm och har väl inga bra ursäkter till att jag inte använder det. Jag kan känna att jag kanske borde ha det när jag kräver att mina barn ska ha hjälm. Eller kräver och kräver för dom är det självklart , alla deras kompisar har också cykelhjälm men dom har aldrig ifrågasatt att jag inte har det.

Men eftersom det blev en sån diskussion på mitt gamla inlägg slänger jag ut en omröstning här. Dom som vill får gärna fortsätta diskutera under det här inlägget. Det gick inte att skriva å, ä och ö på sidan för free polls så ni får stå ut med att det står cykelhjalm i frågan.

har du cykelhjalm?
ja
nej
ibland
nej men jag borde ha
jag cyklar inte
pollcode.com free polls

24 kommentarer:

Nadia sa...

Jag ager ingen cykelhjalm men tanker alltid att jag borde kopa en. Egentligen ar det dumt att cykla utan och precis som du skriver ar det en sadan sjalvklarhet att barn bor anvanda hjalm sa varfor inte vuxna?
I Chile tror jag knappt folk vet vad en cykelhjalm ar for nagot. Haromdagen sag jag en hel familj pa ridtur med tva sma barn. Inget av barnen bar hjalm ochjag kunde inte for mitt liv begripa hur man kan lata sitt barn sitta pa en hast utan hjalm.

Thérèse sa...

Nadia - visst borde man kanske ha cykelhjälm särskilt när man kräver att barnen ska ha. Samtidigt har jag aldrig haft och jag har en vanlig treväxlad damcykel som inte kommer upp i några högre hastigheter. Fast för tio år sen var jag med om en ordentlig cykelolycka då jag bröt benet. Cyklade sen inte på många år av andra skäl men senaste året har jag cyklat ganska mycket.

När jag var yngre red jag under några år och jag skulle aldrig komma på tanken att sätta mig på en häst utan hjälm. Nu är det väldigt många år sen jag överhuvudtaget satt på en häst. Fast på en cykel sätter jag mig nästan dagligen utan hjälm utan att reflektera över det. Hade nog inte skrivit det här inlägget om jag inte råkat se att mitt förra inlägg lett till en hel del diskussion.

Ulrika sa...

Klart du ska skaffa dig en cykelhjälm thérése både för din egen skull och dina barn. I början kan det kännas generande och ovant att cykla med hjälm men den känslan går över efter en tid, tro mig.

Kram

Anna sa...

Jag håller med Ulrika , cykelhjälm borde vara en självklarhet för alla oavsett ålder.

Thérèse sa...

Ulrika och Anna - jag kanske borde ge cykelhjälmen en chans , får se.

cleo sa...

Cykelhjälmen är mer en symbolfråga än en fråga om säkerhet. Byt ut ordet hjälm mot burka och argumenten blir desamma.

barajagjohanna sa...

Jag blev lite upprörd över några kommentarer så jag kommenterade på det gamla inlägget :P

Fast cleo, vad menar du med det? En symbolfråga? På vilket sätt är det det? Det är väl för tusen en säkerhetsfråga i allra högsta grad! Jag använder inte direkt hjälm för att det är snyggt eller för att någon säger åt mig att göra det. Jag gillar inte min hjälm, men likställer det egentligen med bilbälte.

Anonym sa...

Här är en till vuxen som inte använder cykelhjälm... När jag var barn fanns inte cykelhjälm (utom för tävlingscyklister som körde typ Tour de France) och varken barn eller vuxna använde det. Vi lärde oss cykla och trafikvett utan hjälm på huvudet.

Kommer ihåg trafikdagarna i skolan då polisen var där och vi fick öva rent praktiskt med cykeln. Inte en hjälm så långt ögat nådde! Så delvis tror jag att det här med cykelhjälm/icke-cykelhjälm har lite med vilken ålder man har och om man är van sedan barn att ha hjälm på huvudet. Det känns helt enkelt inte naturligt för mig att cykla med hjälm, för det har jag aldrig gjort och nu är jag snart medelålders... Dessutom gillar jag inte att ha saker på huvudet öht, som mössa!

Sen är det där var man ska göra av hjälmen. Jag cyklar mycket och det skulle vara så bökigt att släpa på en hjälm i matvarubutiken, på shoppingrundan,på biblioteket, till restaurangen osv.

Visst begriper jag att det är en fördel att ha hjälm på huvudet om jag skulle bli påkörd i trafiken, men många generationer har klarat av att cykla utan hjälm... Om man har barn förstår jag att det blir lite dubbelmoral om man som förälder inte har det. Tja, ibland styr nog andra saker än förnuftet är jag rädd! De flesta förstår nog att det egentligen vore bäst att bära hjälm ur säkerhetssynpunkt, men trots det så bär det emot.
/Anna

cleo sa...

Visst är det en symbolfråga.
Även en fotgängare kan bli påkörd av en bil och få skallskador så varför inte gåhjälm också? Många får skallskador när de ramlar i hemmet vid olika inredningsarbeten. Hemmafixarhjälm? Någonstans måste man dra gränsen. Många drar gränsen vid cykelhjälm och andra vid gåhjälm. Jag är övertygad om att de flesta som nu bär cykelhjälm skulle tveka att ta på sig en gåhjälm även om detta vore lika motiverat då fotgängare skadar sig mer än cyklister. Samma argument kan användas. En gående kan bli påkörd av en bil, Hade då inte en gåhjälm skyddat? Vilket argument hade du haft för att slippa gåhjälm? Eller tycker ni att den risken får man ta för inte kan man väl krångla med hjälm så fort man ska ut.
Se där. En attitydfråga. Så länge det inte propageras för gåhjälm tycker ingen att det behövs för ingen kommer anklaga dem för att inte bära nån. Cykelhjälm däremot är det intensiva kampanjer för och folk låter sig påverkas och vill gärna visa sig duktiga och köper en. En gåhjälm skulle kunna rädda flera liv om året, men det betyder inte att det är rimligt att använda en.
Faktikst gör alla dessa skydd att det egna ansvaret försvagas och människor sätter mer tilltro till sin utrustning än till det egna beteendet.
Cykelhjälm är och bör förbli ett personligt val.

cleo sa...

cleo again...
Den är redan verklighet. Den finns.
Airbagen för gående. Testad i Japan. Vi får hoppas airbagen kommer till Sverige så vi får ännu en pryl att sätta på oss..allt för säkerhetens skull..förstås. Ni hänger väl på?

barajagjohanna sa...

Anna: Hjälmen låser man enkelt fast i cykeln.

"Många generationer har klarat att cykla utan hjälm..." Javisst. Det klarar många människor idag också. För några går det mindre bra. Precis som för "många generationer".

cleo: Jag förstår vad du menar, men tycker att det är ett väldigt fånigt resonemang. Du säger att "många får skallskador när de ramlar i hemmet". Jag tror inte att det är särskilt många, ärligt talat. När du cyklar färdas du ganska fort på ett fordon, dessutom i trafiken. Och det handlar inte bara om att bli påkörd. Du kan ramla. Du kan missa en grop i vägen, vadsomhelst. Det är skillnad på att ramla på cykeln och att ramla när man går.

När jag åter började använda min cykelhjälm, och när jag nyligen köpte en ny, handlade det inte om att jag vill visa mig duktig. Det skulle behöva ske en olycka för att jag skulle börja använda hjälm igen. Min syster ramlade på cykeln, slog i skallen och låg på intensiven i drygt en vecka innan hon kom hem med rullstol, gåbord och ett minne som inte existerade, varken lång- eller korttidsminne. Det tog ett år innan hon var tillbaka heltid på jobbet.

Jag känner mig inte duktig för att jag anvder hjälm. Ärligt talat känner jag mig fånig varenda gång jag tar av och på min hjälm - för det är ju coolast att INTE ha hjälm. Då är man snyggast och fullt normal. Men de gångerna jag är för fåfäng för att ha hjälmen, så får jag dåligt samvete. Varenda gång.

Och till allihopa: Du kan cykla perfekt, du kan vara fullt frisk och aldrig ha råkat ur för någon olycka. Men lika väl som du har bilbälte på dig när du kör bil (trots att du såklart kör perfekt), så kan man väl likställa det vid att ha cykelhälm när man cyklar? Det händer olyckor. Någon kör full, någon somnar vid ratten, någon blir plötsligt sjuk vid ratten - och du blir påkörd. Eller så är det du som plötsligt tappar kontrollen över cykeln eller plötsligt blir sjuk och ramlar. Det hände min fullt friska och vuxna syster. Det kan hända vem som helst.

Som jag skrev i det tidigare inlägget angående det här, så tycker jag att det är okej att inte använda hjälm om man inte vill det. Det som jag blir irriterad över att folk argumenterar för att INTE ha hjälm! Det känns helt befängt. Som att argumentera för att inte ha bilbälte. Visst, välj att inte ha det, nen visst tusan måste väl varenda människa hålla med om att det är rätt sunt att skydda sin skalle?!

Anonym sa...

Johanna:

Det jag försökte få fram var just det här att jag mycket väl begriper att ur trafiksäkerhetssynpunkt borde jag använda cykelhjälm, men att det ändå bär mig emot att göra det eftersom att jag känner mig obekväm, det är ovant eftersom jag som 70-talist inte har någon vana av det sedan barndomen, det blir ytterligare en grej förutom alla andra saker jag släpar med mig.

Det är mer ett ärligt erkännande av min egen bekvämlighet...

Jag propagerar inte MOT användandet av cykelhjälm.

I min vardag noterar jag att jag inte är ensam som vuxen att cykla utan hjälm, så vi är tyvärr många som är bekväma av oss, eller våghalsiga.

För de som är yngre och har använt hjälm sedan de var barn kommer det säkert att vara mer självklart att ha det även som vuxen. Det är nog äldre personer som cyklat i 20, 30, 50 år och som inte har någon vana av det som det känns konstigt för.

Det jag skrev var mer ett ärligt erkännande från min sida.

/Anna

Anonym sa...

Du motsäger ju dig själv. För det första tycker du att alla ska skydda sin skalle men du tycker resonemanget om gåhjälm eller airbag är fånigt.Varför då? Visste du att det dör tre gånger fler i fallolyckor än i trafiken varje år? Visste du också att det dör och skadas fler fotgängare än cyklister varje år? De allra flesta olyckorna sker i hemmet och inte i trafiken.Man börjar nu även bygga airbag utanför bilarna för att skydda oskyddade trafikanter vid ev.krock, Är det fånigt också?
Jag tycker man ska hålla sig till fakta innan man argumenterar.
Jättebra med olika skydd men låt det vara ett personligt val och inget annat. Ha det bra!

barajagjohanna sa...

Självklart är det ett personligt val! Absolut. Jag har aldrig sagt något annat.

Hålla sig till fakta? Ja? Givetvis. Varifrån du får din fakta vet jag inte, och det spelar väl ingen roll. Jag tycker att det är en enorm skillnad mellan att vara ute och gå och vara ute i trafiken och cykla. Och jag orkar nog inte diskutera det längre.

Bekväm kan jag också vara. Jag använder oftast hjälm, men det händer att jag är bekväm och fåfäng när jag har en frisyr som blir förstörd och sånt.

Det jag blir lite fundersam över, och det jag blir både förvånad och trött över, är hur folk kan argumentera mot att använda cykelhjälm. För det är ju just det jag får läsa.

Ulrika sa...

Håller med barajagjohanna. Ökad fart kräver någon form av huvudskydd. Hjälmen eventuellt kombinerat med reflexväst minskar risken att man kommer till skada långt mer än någon trafikplaneringsinsats så det är bara att bit ihop och ta en ny dust med sitt cykelhjälmskomplex.

Anonym sa...

Johanna .Fakta kommer från Vägverket och Räddningsverket Du tycker det är stor skillnad på att gå och cykla men att tycka är inget argument.Fakta är att det dör fler fotgängare än cyklister. Det dör och skadas fler i fallolyckor än cyklister.
Fakta är också att världens säkrast land med minst antalet olyckor är Holland och ingen har hjälm där men de har separerat trafiken. Detta är fakta. Sedan får man göra vad man vill, ha hjälm eller inte men sluta håna den forskning som faktiskt gjorts på området och börja läs på lite för att fila på era tafatta försök till argument.

Anonym sa...

Kolla själva!

http://www.vv.se/templates/page3wide____2051.aspx

barajagjohanna sa...

Du som är anonym: Så ditt argument är att bara för att det skadas fler i fallolyckor än cyklister, så behöver inte cyklistar använda hjälm? Det är ju ett ganska tamt argument, måste jag säga.

Att jag skulle håna forskning (som i detta fallet kanske inte är forskning, utan "bara" statistik) är dessutom taget ur luften.

Jag säger ju precis som du: man får ha hjälm eller inte, det är upp till var och en. Men snälla, sluta argumentera för att inte bära hjälm, DET om något känns som ett hån mot exempelvis mig. Skulle jag inte använda hjälm skulle det nämligen kännas som ett hån mot min syster, som om hennes olycka inte spelade någon roll, som om jag inte hade lärt mig nånting.

Anonym sa...

Jag tycker det är oartigt att blockera en annan persons blogg på det här sättet så detta är mitt sista inlägg.
Jag menar: Hjälm ska vara ett personligt val och jag är inte emot hjälmar(nja) men jag är emot propaganda för att bära hjälm då den bygger på på felaktig fakta och propaganda resulterar i att färre cyklar. (vetenskapligt bevisat)
Jag menar också: Det finns ingen entydig forskning som visat att ökad hjälmanvändning resulterar i ökad säkerhet för cyklister.
Jag menar också: Om hjälm är så viktigt för cyklister, varför är det då inte lika viktigt med hjälm/airbag för fotgängare?
Jag menar också: Många städer i Europa har valt att satsa på trafikplanering istället för att propagera för hjälm och fått mycket goda resultat.
Hjälm är bara en liten del i säkerhetstänkande.Det krävs så mycket mer för att klara sig i trafiken och det skrämmer mig att så många sätter så stor tilltro till sin utrustning att de glömmer att de fortfarande är sårbara.
Beklagar det som hände din syster och jag förstår ditt engagemang men jag har andra erfarenheter av cykling: Jag har sett hur väl det fungerar i de länder där ingen har hjälm och jag drömmer om att även Sverige ska anamma en lika god cykelkultur där vi kan vara säkra i trafiken utan att behöva extra utrustning.
Jag vill inte ha en cykelkultur som i t.ex. Stockholm där alla har hjälm men far fram som fartdårar och struntar i trafikreglerna och där de tror de är odödliga bara för att de har hjälm.. Cykelhjälmsfrågan ÄR infekterad varför var och en bör göra som de vill..och respekteras för det.

Ha en fortsatt trevlig helg och tack för mig.

Thérèse sa...

oj vilken diskussion. Jag får nog hålla med Anna jag propagerar inte mot cykelhjälm men jag har ingen vana att använda det. Det är nog en blandning av lathet och fåfänga från min sida tyvärr. Jag tror tyvärr inte att jag kommer att köpa någon den närmaste tiden. Tror också som Anna skriver att det är en annan grej för dom barn som idag alltid har cykelhjälm , dom kommer nog att fortsätta som vuxna. Eftersom jag ibland cyklar med mina barn och dom har hjälm tycker jag att jag kanske borde ha. Fortsätt gärna diskutera om ni känner för det.

Airbag för gående lät ju verkligen som en grej. Kanske något för dom mest onyktra som raglar hem från krogen men det brukar inte gälla mig så jag avstår nog.

Anonym sa...

Att jag öht skrev något var för att jag kände igen mig i det som Therese skrev, den där dubbelheten, att man vet vad man borde göra men ändå inte gör det.

Jag vet att det inte är bra för tänderna att äta godis, men trots det gör jag det ändå.

Det finns de som röker, trots att de mycket väl är medvetna om riskerna.

Det där att man inte alltid lever som man borde... för att man helt enkelt är en människa med brister och fel!

Självklart är det smartare att använda cykelhjälm än att inte göra det. Jag erkänner villigt att mina skäl till att inte göra det, inte räcker och att det lätt går att klanka ned på dem.

Som jag skrev förut, det var ett ärligt erkännande av mina egena fel, och bara ett försök att förklara varför jag trots att jag vet att det är fel, cyklar utan hjälm.

De som cyklar med hjälm är klokare än vad jag är, liksom de som inte äter godis och slipper hål i tänderna!

/Anna

barajagjohanna sa...

Jag tror inte att det är särskilt många cyklister som tror att det är odödliga bara för att de har cykelhjälm. Däremot tycker jag att det är skrämmande hur många cyklister bär sig åt i trafiken och hur många som inte kan trafikregler när de cyklar bland bilar och vägskyltar.

Givetvis är det oerhört bra med trafikplanering.

Givetvis är det upp till var och en om man vill använda cykelhjälm.

Givetvis är det förbannat bra att skydda sitt huvud med en hjälm.

Antar att vi är överens om det. Jag tycker att det är en absurd diskussion.

Thérèse sa...

Johanna - visst har diskussionen blivit absurd. Håller med dig om att det är skrämmande hur många cyklister bär sig åt i trafiken. Jag som ofta kör bil i en stad där det kryllar av cyklister stör mig på många cyklisters beteende nästan varje gång jag sätter mig bakom ratten , tyvärr.

Anonym sa...

Vad bör då samhället satsa på? Trafikplanering och utbildning eller hjälmpropaganda?
Alla cyklister vill ha en säker miljö och att cykla i men få vill bära hjälm. Det har lobbats för hjälmlag sedan början av 90talet och det kom en lag för några år sedan om hjälmtvång för barn. Lagen följs inte ungarna hänger hjälmen på styret och vägrar ha på sig en när de kommer till högstadiet för de blir mobbade om de har hjälm. Varför? Trots år av hjälmpropaganda så har majoriteten ingen hjälm. Varför? Frågan är intressant ur ett psykologiskt perspektiv? Vad gör hjälmen så oattraktiv? Jag läste om en journalist som flyttade till KIna, Han tog med sig sin hjälm för att kunna cykla där men blev utskrattad och cyklister stannade för att fotografera detta UFO som dimpt ner på deras gator. En cyklist med hjälm, haha.
Varför? Ingen skrattar åt nån som har bilbälte, ishockehjälm, klätterhjälm eller MC-hjälm men cykelhjälm väcker sådana känslor att det nästan blir krig. Varför?