onsdag, oktober 15, 2008

äta hund

Jag får kanske inleda med att varna känsliga och hundälskande personer från att läsa vidare. Under mitt inlägg om hundvalpar och igelkottar fick jag en kommentar som anspelade på hundar som mat.

I Sverige och många andra länder är det för dom flesta absolut otänkbart att äta hundkött. Spontant kan jag tycka att det känns väldigt motbjudande. Jag tycker om hundar och har haft en collie. Har även haft katter som husdjur och föredrar nog egentligen katter framför hundar fast det har inte med saken att göra. Trots att jag själv inte äter något kött alls oavsett vilket djur det kommer ifrån så känns det mer motbjudande att äta hund än ko eller gris.

Fast de är nog för att tanken på att äta hund är så tabu i Sverige. För samtidigt kan jag också tycka att äter man kött borde man väl kunna äta vilka djur som helst som smakar bra. I länder som till exempel Kina , Korea och Vietnam förekommer hundkött på matbordet utan att det är så konstigt. Nu har jag hört att även om hundkött förekommer och anses okey att äta i vissa länder är det inte så vanligt på matbordet. Jag känner personer som har ätit hund i Kina och i Korea och ingen av dom tyckte att det var någon gastronomisk upplevelse. Det jag fått höra är att det inte smakade särskilt bra.


Den här portionen med hundkött tycker jag ser allt annat än aptitlig ut. Här och här finns andra bilder på hundar redo för tallriken men dom kändes lite för motbjudande för att lägga upp här på bloggen.

Några vanliga kinesiska rätter av hund är

  • Thit cho hap - steamed dog meat
  • Rua man - steamed dog in shrimp paste, rice flour and lemon grass
  • Doi cho - dog sausage
  • Gieng Me Mam Tom - Steamed dog in shrimp paste, ginger, spices and rice vinegar
  • Thit cho nuong - grilled dog meat
  • Canh Xao Mang Cho - Bamboo shoots and dog bone marrow
  • Cho Xao Sa Ot - Fried dog in lemon grass and chili
För svenskar i allmänhet är nog inte hundkött något som känns okey att äta däremot äter dom flesta svenskar gärna fläskkött något som många muslimer upplever som motbjudande. Jag tycker inte att det är fel att äta hund eller fläsk lika lite som jag tycker det är fel att avstå.

Så vilka djur som är man kan och inte kan äta varierar nog mycket mellan olika delar av världen.
I vissa delar av Sydamerika äter man gärna marsvin något som nog känns motbjudande för dom flesta svenskar att stoppa i munnen. Här finns en bild på två tallrikar med marsvin plus tillbehör som känns lite för motbjudande för att lägga ut här på bloggen.

Det här är inte tänkt som någon anti-kött-propaganda. Jag tycker inte det är fel att äta kött och jag har inget intresse av att få andra att sluta äta kött. Jag är bara nyfiken på vad ni som läser tycker om hundar och marsvin på matbordet. Så jag slänger in en fråga om det och precis som i förra inlägget kan man inte skriva å, ä och ö på free polls.

Skulle du kunna smaka hund?
ja
nej
ater aldrig kott
pollcode.com free polls

Bilden i inlägget , bilderna jag länkar samt listan på maträtter gjorda av hundkött kommer från Wikipedia för jag har aldrig sett varken hund eller marsvin på en tallrik.

3 kommentarer:

Sara sa...

Nej, aldrig hund! Fast jag känner samma sak inför att äta kanin hemma hos min franska svärmor: Aldrig!

Thérèse sa...

Sara - kanin verkar inte heller så trevligt att äta fast av någon anledning känns det lite mer okey än hund och marsvin. Tror kanin är ganska ovanligt på svenska matbord men i spanska mataffärer kunde man köpa kaniner. När jag var på en restaurang i Paris för några år sen beställde mitt ressällskap kanin för att han var nyfiken. Han tyckte inte att det var så gott.

Anonym sa...

Fråga mig inte hur jag hittade din blogg, men nu är jag här och måste säga (trots inläggets innehåll) att det roar mig att läsa om något mer speciellt och annorlunda för en gångs skull! Men om jag nu ska komentera inlägget måste jag skriva att för mig handlar det inte så mycket va det är för kött (djur) i sig.. mer om hur djuret har blivit behandlat innan slakt. Men det är klart att det känns godare och fräschare att stoppa i sig en bit t.ex fläsk elr nötkött än en bit av "marsvins kött". Detta eftersom jag associserar marsvin till något hårigt och nerpissat i en bur full av en kombination av sågspån, lagom fräscha grönsaker och avföring.. En betande oxe på en grön äng låter för mig mycket mer aptitligt om man nu ska äta kött och tänka på det viset.. i de flesta fall har man ju iof ingen aning om hur slakten gått till. Fast om det känns rätt är iaf jag villig att prova på nästan vad som helst.. Vi är ju inte mer än allätande människor, så om slakt sker inom rimliga förhållanden, om ekosystemet inte tar nån större skada och om det smakar aptitligt, så säger jag ja till att äta diverse kött slag. Jag kan förstå om ett uttalande som detta kan låta makabert för alla djurvänner ute i världen men då ska jag tillägga att jag faktiskt frivilligt varit vegetarian under största delen av mitt liv. Har man nu bestämt sig för att äta animaliskt så är det djur som djur, kött som kött.. egentligen är inget mer elr mindre okej.. Även om samhället ser så ut(vilket jag givetvis kan förstå). Men självklart är detta med ätande av kött också en kulturfråga och dess diskution kan vara och är nog oändlig.