torsdag, oktober 02, 2008

Paella-panna

Någon gång ibland får jag mail från er som läser bloggen och det är alltid jättekul och jag svarar alltid. Ofta är det frågor som jag försöker svara på om jag kan. Nu har jag fått en fråga jag tänkte ta hjälp av er läsare för att svara på. Jag har nämligen ingen aning och är själv intresserad av att få veta. Ni som läser här brukar alltid vara så bra, hjälpsamma och ha koll på saker när jag tar mig friheten att ställa frågor eller be om olika råd.

Är det någon som vet var i Sverige man kan köpa en paella-panna? Helst någonstans i Stockholm men tips från övriga Sverige går också bra. I Spanien använder man en speciell låg och tunn stekpanna för att laga paella. Jag var själv ägare till en i Madrid men gav bort den när jag flyttade tillbaka till Sverige. Paella är inte direkt min favorit och eftersom jag är vegetarian och den ofta innehåller både kykling och skaldjur så har jag inte ätit äkta paella. Finns olika varianter och ibland även vegetarisk men jag har inte varit så imponerad av dom vegetariska varianter jag har smakat.

Här finns ett recept på paella för den som eventuellt är intresserad av att göra sin egen. Kan förresten rekommendera sidan ett annorlunda Spanien där det finns många bra recpet på spanska maträtter och fina bilder för den som vill laga sina egna tapas , paella , ropa vieja , tortilla eller annat gott hemma. Sidan är på svenska och där finns också en hel del annat än recpet. Sidan finns bland mina Spanien-länkar här på bloggen.Två olika paellor. Ingredienserna brukar variera lite men vanligtvis innehåller paella kyckling , skaldjur , ris och saffran plus en hel del grönsaker. Rätter kommer ursprungligen från trakten kring Valencia där man odlar mycket ris men det är spridd och populär i hela Spanien. På den sista bilden syns också den speciella paella-pannan som är låg med tunn botten och två handtag på sidorna.


10 kommentarer:

Turtlegirl sa...

Hej!

Den godaste Paella jag ätit utan tvekan var i Los Cristianos på Teneriffa. Strax utanför turistkvarteren fanns en resturang med vitt kakel på väggarna och skarpa lysrör i taket. Inga turister där men stället var omnämnt som resturangtips för deras goda Paella. Tipset hade vi hittat på Vings hemsida.
Jag gissar att ev andra turister vände i dörren för mysfaktorn var låg men tänk vad de missade något.

Härliga servitörer som passade upp oss med både charm och stil och frågade inte bara en gång på knagglig engelska hur vi hittat till dem? Paellan var KALASGOD och vi njöt i fulla drag!

Det är ett härligt paella minne för mig!
Jag ska tillbaka till samma ort en vecka nu snart och självklart ska jag kolla om stället finns kvar!!!

Å till sist, vilken härlig blogg jag hittat. Kommer tillbaka!

Turtlan

Mimo sa...

Åh vad glad jag blir att du rekommendarar min sida, tack!

Jag får ofta frågor om paellapannor och de säljs bl a på Naturkompaniet (fd Friluftsbolaget:
http://www.friluftsbolaget.se/Naturkompaniet/Products/productlist.asp?SectionId=1786&ParentSectionId=1778
De borde väl finnas i Stockholm?

Per sa...

hittade en grej på weben Paella pannor genom att googla köp paella panna

Paella Valeciana skall inehålla förut skaldjur hare sa en kollega på universitetet till mig i Madrid. och Paella mixta innehåller bla kycklingbitar, och andra uppstekta gamla köttbitar förutom skaldjur. Mycket goda båda två med citronklyfta som man pressar över. Inte gott om riset inte är färdigkokt

Thérèse sa...

Turtlegirl - tack så mycket vad kul att du gillar bloggen. Jag ska kika på din blogg också. Vilken underbar paellahistoria. I Spanien tycker jag att det många gånger är dom små oansenliga restaurangerna med låg mysfaktor som överraskar med underbar mat och trevlig personal.

Mimo - tack för tipset , blir nästan lite sugen på att skaffa ett paella-kit själv fast jag tror inte jag kommer att laga paella.. Naturkompaniet finns i Stockholm.
Jag gillar din sida jättemycket och har många gånger använt recepten där så jag rekommenderar den gärna. Den finns också i min lilla länksamling med Spanien-länkar under länkar till olika bloggar

Per - tack , jag ska vidarebefordra det och Mimos tips till han som mailade mig. Hare är det verkligen gott att äta? Låter märkligt , jag tror kyckling passar bättre till skaldjur, ris och saffran. Fast vad vet jag som inte har provat.

Pumita sa...

Mm, vad gott det ser ut! Ibland tycker jag nästan att det är synd att inte äta kyckling... men jag ändrar mig ganska snabbt. ;)

Thérèse sa...

Pumita - det finns ganska många varianter av paella så det går nog att hitta utan kyckling. jag har flera gånger ätit vegetarisk paella men inte blivit så imponerad. Men en med bara skaldjur , fisk och grönsaker borde kunna gå att hitta.

Nadia sa...

Jag gillar speciellt den paellan som finns att kopa fardig i spanska snabbkop, paella valenciana tror jag den heter med kyckling och ingen fisk. Mums!

Thérèse sa...

Nadia - Framme i Chilie , vad kul , då ska jag kika in hos dig. Hoppas resan gick bra. Aldrig kul med så långa flygresor. Just det i Spanien finns det ju paella att köpa i mataffärer om man inte vill eller orkar göra sin egen. Jag har inte testat den men det är väl för det är kyckling i.

grancanariamamman sa...

Det fanns en affär i Stockholm som hette Le Cordon Bleu och låg nära centralen på väg mot hötorget, där brukade de ha det mesta och var inte främmande för att beställa in om det var något de inte hade på lager... Kanske finns den kvar där än? I Uppsala fanns det ju en köksartiklar butik i St: Pers Gallerian som hette "Werner & Werner" eller dyl. men den låg inte kvar när jag var hemma i augusti... Annars var det samma sak där. De beställer gärna det de inte har på lagret! Jag brukar äta paella varje torsdag. Mitt ex gör supergod på jobbet på torsdagar nämligen, och tar med sig hem till barnen...

Thérèse sa...

Grancanariamamman - tack för tipsen , jag tänkte också på Werner och Werner men jag tror hela kedjan gick i konkurs. Den finns varken kvar i Uppsala eller Göteborg sen flera år tror jag. Le Cordon Bleu känner jag inte till men det kan ju vara kul att kolla. Jag vet också att man kan beställa det mesta från El Corte Ingles web-shop och få skickat till Sverige. Har aldrig gjort det själv men känner fler som har gjort det. Där bör dom ju ha paella-pannor. Fast både Mimos och Pers tips var bra och jag ska skicka det vidare till personen som mailade mig om han inte läst här nu.