fredag, oktober 17, 2008

I natt hade jag Stalin i sängen

Ja inte den gamla Sovjetledare förstås för honom hade jag inte velat dela säng med även om det påstås att han var en jäkel på att förföra kvinnor redan som ung utan makt. Däremot somnade jag med Simon Sebag Montefiores bok Den unge Stalin som jag låg och läste. En bok man verkligen fastnar i. Jag kan verkligen rekommendera den och Montefiores andra bok Stalin : den röde tsaren och hans hov

Två biografier om Stalin kanske inte låter så spännande men Cambridge-historikerna Montefiore böcker är både spännade och fascinerande. Böcker man verkligen fastnar i. Han har gjort ett gediget arbete och rotat fram tidigare ej tillgängligt material i dom ryska arkiven. Det är en mycket spännade tid före , under och efter den ryska revolutionen som skildras. En tidsepok som jag liksom många svenskar inte kunde så mycket om. Att Stalin inte var någon mysfabror vet alla redan och den åsikten ändras inte av att läsa böckerna. För den som har tid och möjlighet kan jag verkligen rekommendera Montefiores båda böcker.

I Sverige finns för övrigt 76 personer som har efternamnet Stalin. Fast på svenska brukar man uttala det med betonining på sista stavelsen så det blir Stalin. På Södra Förstadsgatan i Malmö finns en skylt med tandläkare Stalin. Jag har många gånger tänkt ta en bild på skylten när jag gått förbi. Försökte googla fram en bild men fick bara fram att tandläkare Stalin var expert på patienter med tandläkarskräck. Han är säkert en bra tandläkare men det är nog inte bara jag som reagerat på skylten. Kan tänka mig att alla dom som heter Stalin i efternamn har fått en hel del kommentarer.

Nu kom jag ifrån ämnet lite. Skulle bara skriva : Läs Motefiores böcker om Stalin! Dom är otroligt intressanta och läsvärda.

4 kommentarer:

Sara sa...

Det måste ju onekligen vara lite tyngre att heta Stalin än att heta Svensson... ;)

Thérèse sa...

Sara - människor man träffat lär definitivt inte glömma ens namn

grancanariamamman sa...

Ha! Kollade just in dig på facebook och du har Elin Stranxxx på din vänlista som jag också känner! Nästa gång jag är i Sverige måste vi definitivt ta en fika och reda ut var vi träffats! Om du inte kommer hit dessförinnan vill säga?!

Thérèse sa...

Grancanariamamma - oj henne känner jag mycket väl , ja vi måste absolut ta en fika eller en öl och reda ut var vi träffats. När du är i Sverige eller om jag lyckas ta mig till Gran Canaria.