tisdag, oktober 28, 2008

barnkalas igen

Min dotter går i första klass. Dom är bara 12 barn i klassen och alla har gått tillsammans på samma skola i nollan när dom var sex år. Det har alltid varit en hel del kalas och det är populärt. Vi hade barnkalas där hennes hela klass och två andra kompisar till henne var bjudna. Det var hur kul som helst. Jag har alltid trott att alla bjuder hela klassen när dom har kalas. Nyligen berättade dottern att en kille hade haft kalas och bara några från klassen var bjudna men hon brydde sig inte så mycket verkade det som. Hon ryckte på axlarna och sa han får väl bjuda vilka han vill. I helgen ska hon på ett kalas där nästan hela klassen är bjuden , alla utom ett par stycken.

Naturligtvis kan man inte bestämma hur andras barnkalas ska se ut och vilka dom ska bjuda. Men jag tycker det känns fel att exkludera några ur klassen redan när dom är så små. Borde man inte alltid bjuda alla? Som förälder har man ju en del att säga till om när det gäller barnkalas och då kan man väl säga till barnet att vi bjuder hela klassen och inte låta barnet bestämma han eller hon får inte komma. För det kan säkert lätt bli så att det är samma personer som aldrig blir bjudna på kalas. Att ofta bjuda alla utom ett par stycken främjar knappast sammanhållningen i klassen eller minskar risken för mobbning.

Samtidigt är det en svår fråga för man kan inte bestämma vilka andra ska bjuda på sina kalas. Kanske är det fånigt av mig att tycka att det är en självklarhet att bjuda hela klassen när barnen är så små och det är så få barn i klassen. Man kan förstås inte kräva att alla ska göra det bara för att jag tycker det känns bäst. Just min dotter har inga problem att få komma på kalas men hur känns det för dom barn som sällan blir bjudna? Måste också vara jobbigt för deras föräldrar. Varför börja med såna kalas då inte alla är bjudna redan i ettan och finns det något man kan göra åt det?

7 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Jo, det tycker jag att man kan kräva. Det gör vi i alla fall.
Antingen bjuder man hela klassen, eller sâ bjuder man nâgra fâ stycken och dâ fâr de inbjudningarna utanför skoltid. Absolut inte bjuda hela klassen utom 2.

Hanna sa...

När jag var liten fick jag aldrig bjuda hela klassen på kalas. Vi var visserligen mer än dubbelt så många i klassen och dessutom var vi fyra syskon.

Jag tycker att det är det är upp till föräldrarna att bestämma hur många man kan/vill bjuda. Det kan vara ekonomiska skäl, trångboddhet eller helt enkelt brist på tiden som krävs för att arrangera kalaset. Säg inte att man inte behöver lägga ribban så högt, för det kan vara känsligt både för barn och föräldrar att inte ligga på rätt nivå.

Därmed inte sagt att jag tycker att det är okej att exkludera vissa, särskilt inte om inbjudningarna delas ut på skoltid.

Själv valde jag ett år att bjuda alla tjejer, vilket halverade antalet barn utan att någon kände sig bortvald. Ett annat år firade jag med de två andra i klassen som fyllde år i samma månad, tillsammans med hela klassen i en större lokal som vi fick låna på skolan. Det går alltid att hitta lösningar.

AnneliH sa...

När min äldsta kille fyllde 7 år och ville ha kalas fick han inte bjuda hem hela klassen, för det första skulle jag aldrig haft råd med det och för det andra skulle vi inte fått plats. Jag var ensamstående med 2 barn och kunde bara tillåta att han bjöd hem 7 st. Det var ok med honom men det ringde genast en mamma och undrade varför hennes son inte hade blivit bjuden....det kändes jäkligt dumt...men vad gör man när man varken har pengar eller plats...han bjöd ju inte bara killar utan det var dem han gillade att vara med. När man som vuxen ska bjuda till fest...inte bjuder man väl hela företaget om man vill umgås med några få vänner på en arbetsplats. Alla kan ju inte gå på allas kalas. Så jag tycker det är väl upp till var och en och den familjens beslut... bara man har roligt på kalaset.

Thérèse sa...

Anna - Jag tycker att eftersom dom bara är 12 stycken i klassen så borde man bjuda hela klassen. Nu har vi nyligen haft föräldrarmöte men det här är en grej man borde ta upp. Samtidigt kan man inte kräva att alla ska bjuda alla men jag tycker det känns schysstast så. Jag tycker det är dåligt att bjuda 9-10 stycken av 12.

Hanna - jag förstår att man kanske inte har plats eller råd att bjuda alla. Då är det en bra grej att bjuda alla killar eller alla tjejer för då känner sig ingen utanför på samma sätt. Fast i min dotters klass är dom 3 tjejer och 9 killar så för dom kanske det inte är realistiskt.

Annelih - jo jag förstår att man kanske inte har råd. Samtidigt kan man göra barnkalas ganska billiga. Vi bjöd på korv i bröd och hembakad tårta när dottern hade kalas , blev inte så dyrt. Så fick alla barnen godispåsar och det kostade väl lite men inga enorma summor. Så att man inte har råd eller plats att bjuda alla förstår jag men har man möjlighet att bjuda 10 stycken så borde man kunna bjuda dom andra två också tycker jag. Alla kanske inte heller tackar ja.

Anonym sa...

Det här är en jättekänslig sak! Jag håller med om att det är fel att bjuda nästan alla, utom 2-3 stycken som Anna i Malaga skrev. Då blir det så otroligt utpekande för dem som inte blir bjudna. Man kan bjuda enbart alla tjejer eller alla killar, för då blir det inte lika utpekande. Sedan ska barnen aldrig tillåtas att dela ut inbjudningskorten i skolan/förskolan/fritids - då alla kan se att vissa barn inte blir inbjudna. Jag tycker att man måste tänka lite annorlunda när det gäller barn, och skolkamrater, än hur vuxna gör när de bjuder hem gäster. Det är jättehemskt för ett barn att som du skriver, redan i I:an uppleva att de blir bortvalda och uteslutna ur gemenskapen. Det kan sitta i länge...
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - Ja det är svårt man kan ju inte kräva att alla ska bjudas. Även om inbjudningar lämnas utanför skolan kommer ju barnen att prata om kalaset i skolan och är det då ett par stycken som inte blir bjudna så känns det säkert. Jag tycker som du att man inte kan tänka på samma sätt när det gäller kalas för sjuåringar som när vuxna bjuder hem gäster.

Anonym sa...

Klart alla skall bjudas!!!

Magdalena Ribbing vet!:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=845120

Niklas (fd Hans Ångest)