torsdag, oktober 09, 2008

rasistiska och anonyma kommentarer och ett TV-tips

Jag kan inte låta bli att tipsa om det här blogginlägget som handlar om en dokumentär och Sverigedemokraterna som nyligen sändes på TV. Idag kl 15.55 går reprisen av dokumentären En som alla - alla som en och den ska jag absolut inte missa. Det går även att se dokumnetären på nätet Men läs blogginlägget jag hänvisar till , rekommenderas varmt även om man redan vet hur lågt begåvade dom flesta anhängare av den här typen av partier är.

Eftersom MikeBikes blogginlägg om Sverigedemokrater och andra rasister som jag länkar i början av texten är så bra skrivet struntar jag i att skriva någon längre förklaring om vad jag tycker. Jag håller helt med honom.

Trots att jag bloggat i tre år har jag nog aldrig fått någon elak kommentar. Även rasister och psykopater som brukar hänga flitigt i kommentarsfältet på många bloggar har hållit sig härifrån. Inte heller har jag drabbats av avundsjuka , jantelag och annat som verkar drabba många bloggare. Ska jag vara krass beror det nog till största del på att jag har så få besökare. Jag ska erkänna att jag är väldigt nöjd med ganska få besökare som är flitiga i kommentarsfältet. Jag bill helst slippa behöva ha kommentarsgranskning och lägga tid på att argumenentera med olika knäppgökar. Nu är ju ni som brukar kommentera här alla helt fantastiska och jätteroliga att diskutera med. Så stort tack till alla och fortsätt gärna kommentera mycket och ofta.

Igår fick jag min första rasistiska kommentar. Någon hade obehagliga och underliga åsikter om judar i inlägget Ordlös Onsdag - drake(två inlägg ner i bloggen) Jag visste inte hur jag skulle tackla det. Skulle jag radera kommnetaren , ignorera den eller svara? Jag brukar aldrig radera kommenbtarer. Kan bara komma ihåg två gånger , en var något sånt här om att få gratis make-up och skriver man bara det känns det mer spam än en kommentar och den andra då bad personen som skrivit kommentaren mig att radera den.

Eftersom det rör sig om en enstaka kommentar och jag tror inte att det här kommer att bli någon samlingsplats för mobbare , psykopater och rasister så valde jag att låta den ligga kvar och skrev ett svar. Jag är inte riktigt säker på om jag gjorde rätt eller fel.

Jag ska påpeka att han eller hon som skrev den rasistiska kommentaren var anonym. Jag har intrycket av att många bloggare ogillar anonyma kommmentarer. Jag förstår inte varför. Jag har inte ett dugg svårt för att folk kommenterar anonymt. Om man istället för att skriva anonymt skriver ett namn som Kalle , Pelle , Fimpen , Steken , Kicki , Vickan , Lollo är man inte då lika anonym? Vad spelar det för roll om man skriver ett förnamn , alias eller är anonym? Så jag har absolut inget emot anonyma kommentarer eller folk som bloggar anonymt. Gör som ni vill. Om ni hittar till den här bloggen är det jättekul om ni kommentera oavsett om ni är anonyma eller inte fast skippa rasistiska kommentarer och elakheter men säg gärna emot mig om ni inte håller med om det jag skrivit.

14 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Trist med rasistisk kommentar. Har inte läst den än (ska göra det), men jag skulle nog ha kvar den - och inte svara på den. Så att människans puckade fotspår finns kvar. Eller nåt.

Jag gillar inte anonyma kommenterar, helt enkelt för att jag inte förstår varför man inte kan skriva vem man är. Helt ärligt så tycker jag att det blir mer personligt om det står "Kalle" än om det står "anonym".

Jag har inte heller råkat ut för särskilt många dumma kommentarer, men det har hänt. Senast för ett par veckor sedan när det var en läsare som tyckte att jag skulle vara så märkvärdig hela tiden. Hm. Jag har fått andra kommentarer också som är mer eller mindre otrevliga, med en lite... elak underton, nästan. Men det händer ytterst sällan och jag brukar inte ta åt mig.

barajagjohanna sa...

Såg att du svarat - det var ett bra svar!

Thérèse sa...

Johanna - tack för att du gillade mitt svar. På nåt sätt kände jag som du att jag borde låta den stå kvar för att kommentaren var så korkad att den liksom talar för sig själv utan att jag svarar. Kan hålla med om att det blir mer personligt om man skriver Kalle än om man skriver anonym. Det är väldigt sällan någon skriver anonyma kommentarer hos mig och dom som kryssar i den rutan skriver oftast under med ett förnamn. Kanske skulle jag bli mer störd om jag oftare fick såna kommentarer så jag fick sitta och svara anonym 1 , anonym 2 ... o.s.v
Skönt att du också slipper elaka kommentarer. Jag hade blivit less och slutat blogga om jag dagligen måste lägga tid på att granska och censurera kommentarer och kanske diskutera med olika galningar och psykopater. Fast någon gång är det ok , kommer det en sån här kommentar var tredje år så bryr jag mig inte. Fast blir inte du ibland lite less av en viss persons tjat om ett visst hockeylag ?

Hanna sa...

Angående den rasistiska (anonyma) kommentaren till ett tidigare inlägg, så är den nog närmast att betrakta som spam. Söker du via Google på ett par nyckelord, så hittar du en identisk kommentar på ett flertal bloggar. Antar att den funnits på ytterligare ett gäng, men raderats.

Personligen hade jag nog raderat den, av många skäl.
* Det är ingen kommentar på inlägget, och den är inte på något annat sätt personligen riktad till dig eller bloggens läsare.
* Den öppnar inte för diskussion, då skribenten knappast hänger på de bloggar där han lämnat sitt spår för att argumentera för sin åsikt.
* Jag skulle inte gärna se att fler stollar hittade till min blogg via de sökord jag använde för att hitta andra förekomster på nätet.

Min åsikt angående anonymitet på nätet är att det är ganska sunt. Precis som du säger vet man ju inte mer om en person bara för att den presenterar sig med ett förnamn, ett efternamn och kanske dessutom hittat ett passande foto. Många tänker inte på att allt som en gång lagts upp på internet finns tillgängligt för vem som helst, potentiellt för alltid (vem vet vem som laddade ner informationen under den tid den låg ute?). Det är i många fall inte särskilt klurigt att bygga upp en ganska solid profil över en person, utan att behöva anstränga sig.

Behöver jag tillägga att jag inte använder facebook...

Det handlar inte om att vara paranoid. Om jag exempelvis i en diskussion på ett forum för svenskar i utlandet nämner att jag gärna skulle flytta till USA inom ett par år, så är det inget jag vill att en potentiell svensk arbetsgivare skall hitta vid en rutin-googling på mitt namn.

För mig får du absolut presentera dig precis hur du vill, med eller utan fullständigt namn. Själv nöjer jag mig med mitt förnamn.

Sara sa...

Rent spontant skulle jag ha raderat, men vid närmare eftertanke: De här dumheterna står ju för den anonyme, inte för dig, och det vet ju alla som läser.

Thérèse sa...

Hanna - jag var väldigt tveksam om jag skulle radera , ignorera eller svara och vet fortfarande inte om jag gjorde rätt. Håller med om att det nog räknas mer som spam än en kommentar eftersom det inte blev någon diskussion direkt. Jag har inget emot att folk skriver annat i kommentarerna än vad inlägget handlar om. Fast det är inte så ofta det händer men helt okey för mig. Jag är glad för alla kommentarer.

Sara - Jo jag vet fortfarande inte om jag gjorde rätt som lät det var kvar och svarade. Det har knappast undgått någon att jag inte delar den anonymes åsikter. Självklart skulle jag bli less på att svara på idiot-kommentarer om det här hände flera gånger i veckan men nu är det första gången och jag har bloggat i tre år. Så då kändes inte det så jobbigt men jag är fortfarande tveksam om det var rätt att ha kommentaren kvar eller inte.

Anonym sa...

För oss sverigedemokrater med invandrarbakgrund vore det intressant att höra på vilket sätt sd är rasistiskt. Kan du förklara?

Thérèse sa...

Anonym - du ska få ett längre svar , jag har lite bråttom just nu. Vill bara fråga varför man blir sd om man har invandrarbakgrund?

Sara sa...

Ang anonyms kommentar;Jag är så trött på det där ständiga SD-argumentet! Får man lära sig det på någon kurs?
SD för en politik som i princip vill stoppa invandringen till Sverige, har jag för mig. Det snuddar iaf vid främlingsfientlighet i min värld.

Sara sa...

SD är för "ett befolkningsmässigt homogent samhälle", och det vore verkligen intressant att veta hur anonym tänker kring det, om anonym själv har invandrarbakgrund?

Pumita sa...

Spam-kommentarer tar jag bort utan att blinka, de har inget på min blogg att göra. Det är mycket svårare med folk som har konstiga åsikter. Var ska man dra gränsen egentligen? Jag har iofs inte heller råkat ut för riktiga knäppisar som tur är.

Håller med Johanna om det där med Anonym som "namn". Jag bryr mig inte så mycket om folk kallar sig Kalle eller Pelle men det är lättare att svara och diskutera om det inte är tre anonyma kommentarer på raken.

Ska också ta och läsa de där kommentarerna... om du inte har tagit bort dem.

P.S. Är du redo för UTAN ORD-kedjan den 20 oktober (och en månad framåt)? Jag tänkte skriva ett inlägg om det i god tid... inte riktigt än men i början av nästa vecka. :)

Anonym sa...

Hej!

Tittar snabbt in och presenterar mig, din blogg hör till mina absoluta favoriter.

Detta är en oerhört viktig fråga, och rent spontant vill jag tipsa om en video som finns på min blogg (ny), nutidsmaskinen, under rubriken Tänkvärt – fördomar.

Det är ett (opolitiskt) tal av Olof Palme om fördomar, tonsatt av Latin Kings (du känner säkert redan till det). Så oerhört tankeväckande, även om det slags personer som den anonyma personen som skrivit den mycket obehagliga kommentaren till dig säkert inte är mottaglig för några som helst andra argument än för sina egna … Men jag tycker absolut att du gjorde rätt som svarade. Det finns gränser för allt.

Många hälsningar

Thérèse sa...

Anonym - ja egentligen har Sara svarat ungefär det jag tänkte svara själv. Så kolla hennes svar. Det snuddar vid främlingsfientlighet i min värld också. Jag vet inte om du såg dokumentären om sd jag skriver om , jag har sett den och sds representanter där var inte direkt några genier. Tvärtom blev jag riktigt förvånad över hur många grodor och korkade kommentarer dom strödde omkring sig. Jag vet att nationalism och rasism inte är samma sak. Även om jag inte tycker lika illa om nationalism som rasism har jag svårt att se poängen med nationalism. Jag vet att sd idag siktar på riksdagen och försöker framstå som ett seriöst gäng politiker men partiet har sina rötter i den mindre trevliga BSS-rörelsen (bevara sverige svenskt). Jag kommer absolut inte att rösta på er och hoppas inte ni kommer in i riksdagen 2010.

Sara - tack , jag håller helt med , du svarade ungefär som jag tänkt svara.

Pumita - såklart jag är redo. Ska bli jättekul. Hoppas du får en bra resa. Nej jag har inte tagit bort det än. Har inte varit här på bloggen så mycket så jag har inte hunnit svara alla heller. Håller också med om att det är lite lättare eller iallfall trevligare att diskutera med Pelle och Lisa än med två anonyma.

Luna - tack , jag vet fortfarande inte om jag borde ta bort eller ha kvar och om det var rätt att svara. Skönt att få lite stöd. Jag la faktiskt upp ett you tube-klipp med Pales tal om fördomar som Latin Kings tonsatt , verkligen ett jättebra tal. Det var ungefär ett år sen jag la ut både videoklippet och texten på bloggen går att läsa här

Luna

Anonym sa...

Det verkar som att staden Madrid satt sig ordentligt i dig.
Mitt intryck av Madrid e att just, den avvaktande distansen e typiskt Madrid.
Du iaktar, kommenterar kanske tom ljudligt, men den person, som bryter mot ordningen eller det normala har en chans att valsa vidare i sina tokigheter. Det e inte ok, men att hysteriskt jaga personer med rasistiska agendor verkar anses, som lika korkat, som att uttala sig rasistiskt. Korrigera mig om jag verkar ha fel.