söndag, oktober 19, 2008

världens tråkigaste jobb?

Nadia som befinner sig i Chiles huvudstad Santiago skrev om jobb som inte finns i Sverige. Jobb som egentligen alla kan utföra själva. Hon skrev om en kvinna som satt i hissen i ett köpcenter och tryckte på knapparna för dom olika våningsplanen så den som åker hiss ska slippa denna betungande syssla.

Jag har också stött på "hissflickor" åtminstone två gånger. Båda gångerna i Venezuelas huvudstad Caracas. I Sydamerikas största affärsgalleria Centro Comercial Sambil samti en av stdens skyskrapor där turistinformation låg högst upp. Om det var våning 54 eller 37 är jag och ressällskapet lite oense om , vi var på både våning 37 och 54 i olika skyskrapor i Caracas, men högt var det och utsikten över staden var fantastisk. Turistinformationen i Caracas hade ingen karta över staden vilket var anledningen till att vi gick dit. Däremot ville dom ge oss massor av fågelplanscher och rekommenderade olika ställen i Venezuela dit man kunde åka för att skåda fågel. Jag är inte så förtjust i fåglar och fågelskådning med två småbarn kändes väl inte så lockande.

Min son var i den åldern väldigt förtjust i att trycka på knapparna i hissar varje gång vi åkte hiss. Vilket hissflickan absolut inte tillät och sonen blev ganska missnöjd.

Jag har hört talas om hissflickor på varuhus i Tokyo men vet inte om det är något som fortfarande förekommer eller som tillhör historien.

Kan man tänka sig ett tråkigare jobb än att sitta i en hiss och trycka på knappar hela dagen? Fast i Venezuela är arbetslösheten väldigt hög så även det tråkigaste jobbet är ett jobb som ger en lön varje månad och man slipper hanka sig fram i en osäker tillvaro bland alla som säljer saker på gatan. Fast det måste ändå vara ohyggligt tråkigt att tillbringa dagarna sittandes i en hiss och trycka på knappar.


Hittade den här bilden från 20- eller 30-talet som föreställer hissflickorna på Stockmanns varuhus i Helsingfors Jag vet inte när dom försvann men jag har själv varit där flera gånger utan att stöta på en enda hissflicka.

8 kommentarer:

Fotavtryck i Asien sa...

Kul inslag, jo det finns i Japan. De har uniformer och alla talar med små pipiga gälla röster..

Bara mött kvinnor, att va hissvärdinna var fint en gång i tiden då man faktiskt körde hissen själv..

Lisa sa...

Tråkigt. Det enda jobb jag kan tänka mig som kan slå det i tråkighet är de där "toalettvärdinnorna" som sitter och ger en servetter på toaletterna i London.

Anonym sa...

För många är det väl bättre att ha ett tråkigt jobb än inget. Kul bild från Stockmanns!

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Ja, säkert tråkigt - och det tycker även de som har det som jobb.

Man får ta vad man får, helt enkelt...

Så djävla illa är det.

Thérèse sa...

Fotavtryck - jaså dom finns fortfarande i Japan. Kul att få veta. Har någonstans läst eller hört att dom bugar mest av alla japaner för dom bugar varje gång någon går in eller ur hissen.

Lisa - Toalettvärdinna måste också vara sanslöst trist

Mariannlostinline - tack , hittade bilden på stockmanns hemsida. Precis som du säger är det så klart bättre med ett tråkigt jobb än inget jobb alls. Särskilt i Venezuela där arbetslösa saknar a-kassa och andra stöd.

Niklas - Ja så jävla illa är det och det påpekade jag både i inlägget och i svaret ovan. Även om jobbet är grymt tråkigt är det bättre än inget jobb alls.

Nadia sa...

Att vara portero lar ju inte heller vara sa himla festligt iofs. I det hus jag bodde i i Madrid knackade porteron pa hos alla hyresgaster varje kvall for att hamta soporna. Dessutom oppnade han ytterdorren och hissdoren for en varje gang man kom eller gick.
Men det ar klart att ett trakigt jobb ar battre an inget jobb, forsokte inte gora mig lustig over denna yrkeskar utan tycker mest att det ar lite kul att se hur innovativ man kan vara nar det galler att upfinna olika betalda sysslor at folk.

Thérèse sa...

Nadia - jag tolkade inte alls det som att du försökte göra dig lustig över den yrkeskategorin. Utan jag tolkade det precis som du skriver att det är kul att se hur innovativ man kan vara att uppfinna olika betalda sysslor för egentligen behövs ingen som kör hissen men får någon lön för det så... Portero låter inte heller så kul. Har aldrig haft någon men en del kompisar i Madrid hade där det är mycket vanligare. Jag fick gå ut med soporna och öppna porten själv. Fast porteron verkar ju vara lite av en skvallercentral som har koll på alla i huset och får en pratstund med alla. Dessutom kan han läsa en bok eller ringa en kompis när han har dötid , det kan knappast hissflickan göra , så det är nog roligare att vara portero ändå.

Thérèse sa...

Nadia - ditt inlägg fick mig faktiskt att tänka på att jag åkt hiss med "chaufför" och att det kanske vore något att skriva ett litet inlägg om. Kul att du uppdaterar så flitigt med bilder från Chile , jag hinner knappast med att kommentera allt men jag läser definitivt allt.