tisdag, oktober 14, 2008

lunchtider

Jag var på föräldrarmöte igår. Mina barn trivs väldigt bra i sina respektive skolor och vi föräldrar är också mycket nöjda. Så det var mest lite information om vad dom håller på med.

Fick veta att dom numera läser engelska redan från första klass. Något som inte dottern berättat. Hon kan fortfarande en del engelska och spanska som hon lärde sig på skolan i Madrid men jag är alltför dålig på att hålla igång det. I bland pratar hon lite spanska med en kompis till mig som inte kan svenska. Engelska skulle också funka med honom men hon tycker att hon kan mer spanska. Tyvärr är jag dålig på att hålla barnns spanska vid liv.Jag gör inte mer än läser någon bok eller ser en film någon gång. Bambi på spanska har vi sett så mycket att dottern kan citera stora delar av filmen.

Som en rolig grej på engelska-lektionerna har dom en "brevväns-klass" i Gambia som dom skriver och skickar teckningar till. En kontakt som posten har ordnat genom posten i Gambia. Posten står dessutom för porto. Jag trodde brevvänner tillhörde det förflutna , minns inte när jag själv skrev eller fick ett privat brev senast. Fast även om mail är smidigt så visst kan det vara trevligt att få brev ibland.

En sak som jag reagerade på var när läraren berättade att tre dagar i veckan har klassen sen lunch. Dom äter inte förrän halvtolv. Andra dagar då man hade lunch normal tid äter dom klockan elva. Jag tycker halvtolv är en väldigt tidig lunch. Kan jag välja äter jag helst inte lunch före ett. I Spanien äter ingen vettig människa lunch förrän tidigast klockan två. Många spanska ställen serverar inte lunch förrän mellan 14-16. Jag berättade för mannen som jobbade på ett ställe där jag ibland åt lunch i Madrid att i Sverige brukar restauragner börja servera lunch redan klockan elva tyckte han det lät helt vansinningt.

I Spanien äter man inte heller midddag klockan 17-18 utan man väntar tills 21-22 kanske även senare på helger eller om man går ut och äter. Blir man hungrig mellan måltiderna stoppar man i sig kaffe och en croiassant, en macka eller några tapas. Alltså ungefär som ett svenskt mellanmål. Spanjorer börjar inte skolor och jobb senare än i Sverige så när dom sover är en gåta. Madrid kallas faktiskt för staden som aldrig sover och undersökningar som jämfört sovvanorna i olika europeiska huvudstäder har visat att man sover färre timmar i Madrid än i andra europeiska huvudstäder. När jag bodde i Madrid sändes det populära barnprogrammet Los Lunnis vid halvnio eller nio på kvällen , på vardagar.

Spanjorernas mat- och sov-vanor passar utmärkt när man tar siesta men den är ju officellt avskaffad. Fast det är lite si och så med det. Många, särskilt mindre affärer, stänger några timmar på eftermiddagen. I Andalusien i södra Spanien är seden med siesta ännu mer utbredd än i Madrid-trakten och norra Spanien.

6 kommentarer:

Sara sa...

I Frankrike har många arbetsplatser fortfarande lunch mellan 12 och 14, och middag brukar inte ätas före åtta. Och när man är bortbjuden är det snarast aperitif vid åtta, sedan middag... hur sent som helst!

Sara sa...

I Spanien har jag för mig att jag hört att manga arbetsplatser har en frukostpaus vid 10, da folk äter frukost?

Anna Malaga sa...

Tiderna här passar mig ganska bra, jag vill inte stressa pâ morgonen.
Sonen sover till kl. 8.30 och börjar 9.30. Slutar 17.10...
Vi brukar äta middag vid 20 och sonen lägger sig vid 22. Ganska skönt, tycker jag!
Nu har jag turen att jobba intensivt pass, ett tag jobbade jag vanliga spanska kontorstider med 3 timmars lunch och det blev för jobbigt. Jag kom hem för sent pâ kvällen.

Thérèse sa...

Sara - jag äter gärna middag sent men eftersom jag vill att mina barn ska lägga sig någon gång så brukar vi äta runt kl. 19 på vardagar , på helger kan det bli ännu senare. Barnen brukar lägga sig senast 21.
Jo det stämmer att man brukar ha frukost på förmiddagen på spanska arbetsplatser fast det är ju ungefär som vårat förmiddagsfika. Många tar då kanske en kaffe och en macka eller croissant. Spanjorernas frukostvanor är lika usla som mina egna. För många blir det bara en kopp kaffe och kanske en cigarett. Matvraken tar en macka. Jag skippar ciggen men har svårt att äta på morgonen , passar bättre att vänta och äta lite mer på förmiddagen när man kommit igång lite. Brukar dock tvinga i mig lite yoghurt eller en smörgås till kaffet.

Anna - jag håller med dig. Jag gillar också dom spanska mattiderna. Tycker precis som servitören på en bar i Madrid där jag åt lunch ibland att lunch klockan 11 är vansinnigt och middag klockan 17 känns alldeles för tidigt. Tyvärr har jag sällan möjlighet att ta siesta men det är också trevligt. Trots att man kan bli lite seg efteråt är det skönt att sova en stund på dagen

Anna

grancanariamamman sa...

Jag tror dock att många familjer i Spanien inte äter middag tillsammans hela familjen utan att barnen äter först (någon gång innan nio) och sedan äter föräldrarna för sig själva senare när barnen sover. Mina barn äter oftast vid 19.30 vilket är jättetidigt. Är vi i lekparken går vi hem senast sju och då är det många som kommer ut till parken först då. Men mina barn sover inte siesta och det tror jag att dessa barn gör. Annars är det ju omöjligt att de ORKAR! Det är ju också väldigt varmt på eftermiddagen och kanske skönast att sova bort den istället för att vara ute och svettas i solen som vi gör...

Thérèse sa...

Grancanariamamma - jo det är skönt att sova bort en stund den varma eftermiddagen och gå till lekparken senare då det blivit lite svalare. Mina barn sov inte heller siesta när vi bodde i Spanien och dom måste ju i säng för att orka skolan så vi åt nog tidigt med spanska mått iallfall på vardagar. För mig hade det varit okey om dom velat sova en stund på eftermiddagen men det blev aldrig så.