lördag, oktober 11, 2008

recept på god linssoppa

Lök, vitlök, curry, spiskummin, chili, vatten, grönsaksbuljong, röda linser, passerade tomater, kokosmjölk och lime. Allt detta blir en fantastiskt god och smakrik linssoppa.

En soppa som jag verkligen kan rekommendera. Mina barn liksom alla andra som fått smaka den tycker den är hur god som helst. Idag har barnen fått välja vad vi ska äta till middag och då valde mina normalt kött-älskande barn linssoppan för det var längesen.

Receptet jag har blir väldigt mycket soppa så även om man är en hel familj kan man halvera det. Fast jag brukar göra mycket och spara till luncher sen. Går utmärkt att frysa in och värma i mikron. Soppan är både billig och enkel att tillaga. Varje gång jag gör den tänker jag att jag borde äta den oftare. Nu har det gått ungefär tre månader sen jag sist avnjöt den här goda soppan. Hög tid att laga till den igen alltså. Jag har ingen lime men ett helt gäng citroner så jag ska prova att byta ut limen idag , har aldrig gjort det förut men det funkar säkert utmärkt.


foto : Johanna som tar jättefina bilder och har en blogg som absolut bör läsas.

Recept på linssoppa

Hacka två normalstora gula lökar och två vitlöksklyftor. Fräs de båda lökarna i olivolja i en stor kastrull en stund. Låt två matskedar curry, två matskedar spiskummin samt cirka en halv, eller upp till 3/4-dels tesked chili fräsa med löken en kort stund.
Tillsätt 1.2 liter vatten och fyra grönsaksbuljongtärningar. Häll i fyra deciliter röda linser. Koka upp och låt koka i cirka tolv minuter - tills linserna är mjuka.
Tillsätt två halvliterspaket (d v s en liter sammanlagt) med passerade tomater samt en konservburk (400 milliliter) med kokosmjölk.
Pressa ned saften av en lime. Låt limeköttet göra saften sällskap!
Värm upp och rör om ibland, så den inte bränns vid i botten.
Servera! Se upp, den kan vara varm... låt den svalna en aning - då blir den mer smakrik. Jag brukar äta ostmackor till. Både knäckemackor eller rostat bröd med ost är jättegott till soppan.

Den blir ännu godare dagen efter!


Den här har tidigare varit med på bloggen då Niklas (fd. Hans Ångest) gästbloggade och delade med sig av receptet Om ni klickar på länken så börjar inlägget med diverse pikar mot vegetarianer och deras prestationer i köket.

Inledningen till inlägget har jag precis som fotot knyckt av Barajagjohanna

7 kommentarer:

w.marianova.com sa...

vilken fin blogg du gör. Jag bloggar på marianova.com och där får man betalt kanske något för dig det är ju alltid kul med pengar.
Tess

Thérèse sa...

tess - nja jag vet inte , tror inte att jag vill flytta bloggen. Kan tänka mig annonser här om det skulle ge några pengar. Fast troligen har jag alltför få besökare för att få några annonsörer och skulle jag hitta några lär det nog inte ge mer än glasspengar. Då är det liksom inte värt att hålla på med det. Men om antalet besök ökar drastiskt i framtiden kanske det blir annonser , kanske inte...

Linsssoppan var iallfall väldigt god. Har massor kvar så det blir nog lunch imorgon.

barajagjohanna sa...

Ja, denna underbara soppa. Jag har tänkt att göra den länge, men det har inte blivit av på sistone. Har dock lovat att bjuda mina kompisar på soppan någon kväll. Får kanske bli till helgen. :)

Thérèse sa...

Johanna - gör det! Jag gör den heller inte så ofta men den är jättegod. Åt linssoppa till lunch idag också

Thérèse sa...

Johanna - idag bjöd jag faktiskt en som aldrig har smakat linssoppa som blev överförtjust.

Jenny sa...

Hej

Soppan verkar jättegod! Vad är det för curry (vanlig gul eller röd thailändsk) och chili (färsk hackad eller chilisås...)du använder?

Linda sa...

Hej!
Jag googlade på "god linssoppa" och fann ditt recept. Testade att göra soppan igår och den blev riktigt god! Tack för ett bra recept =)