lördag, oktober 18, 2008

botemedel mot autism

Jag läste om skådespelerskan Jenny McCarthy som hävdar att hon har botat sin sons autism genom att utesluta mjölkprodukter och gluten ur hans kost.

Jag har hört detta förut. Jag har också hört om stora tillskott av magnesium och B6 skulle bota autism. Mirakelmedlet Omega3 som sägs hjälpa mot det mesta lär också kunna bota autism.

Ingen av dessa metoder är ännu vetenskapligt bevisade och inga svenska läkare ger dessa kostråd till föräldrar med autistiska barn. Om det vore så enkelt att man kunde bota autism genom att ta bort gluten och mjölk ur kosten eller ge stora kosttillskott av B6 och magnesium skulle inte alla som får diagnosen autism också ordineras detta? Jag har hört att det finns föräldrar som lägger ner tid och pengar på olika alternativa behandlingsmetoder som homeopati , antroposofiska behandlingar , kostomläggning och annat men jag har aldrig hört att det gett resultat. I nuläget tror jag inte det finns någon bot mot autism däremot kan en person med autism lära sig otroligt mycket och fungera väldigt bra med hjälp av rätt träning.

Jag har själv en autistisk son. Många år efter jag fått hans diagnos gick jag och hoppades på ett botemedel och sökte information om sånt på nätet och i bibliotek. Idag är det inte hela världen att han är autistisk och bara det senaste året har han utvecklats enormt och gjort otroligt stora framsteg. En släkting som inte hade träffat honom på 8-9 månader sa att det var som en helt annan kille och det var otroligt hur bra kontakt man fick. Hur det fortsätter vet man så klart inte men det viktiga för mig är att sonen har det bra och är lycklig.

Jag vill inte skriva så mycket om honom här men han kan prata , läsa , skriva , räkna , surfar på nätet , lagar mat , dukar, duschar , tvättar håret och sköter all hygien själv , han kan simma 400 meter, är duktig på att sjunga och mycket annat. Men det är inte så att han har någon lättare form av autism (om en sån finns) , han är normalbegåvad men har stora svårigheter på många områden speciellt gäller det den sociala biten som till exempel umgänge med andra människor.

Då och då har det hänt att människor i min omgivning föreslagit att jag ska prova att ändra hans kost. Min son gillar mat väldigt mycket och äter precis allt. Jag vill inte på egen hand hålla på och laborera med hans mat eller ge honom stora mängder kosttillskott. Ingen läkare eller dietist som jag har pratat med har heller rekommenderat det. Jag litar ändå på att dom läkare som träffar min son vill hans bästa. Generellt tycker jag man ska vara försiktig med olika dieter till växande barn om ingen läkare eller dietist rekommenderar det av någon orsak.

Visst man förlorar väl inget på att under en period prova med en kostomläggning men jag känner mig skeptiskt till att det ska fungera och dessutom är det inte ett problem att min son är autistisk. Utan autismen är han inte heller min roliga , kramiga och goa kille. Så rent hypotetiskt är det inte självklart att jag skulle vilja att han skulle bli "botad" om det fanns ett mirakelpiller. Det skulle vara mer angeläget med ett mirakelpiller som kunde bota omgivningens intoleras mot avvikande människor. Min sons sjukdom syns inte på utsidan vilket kan göra folk ute förvirrade när en kille som ser "vanlig" ut beter sig underligt på olika sätt.

Visst går det att genom olika dieter att lindra och kanske till och med bota olika sjukdomar. Även om jag inte alls är påläst i ämnet så ställer jag mig skeptisk till att autism skulle vara en sjukdom som man kan bota med en viss diet. Om någon är intresserad så hittade jag den här sidan om att kost kanske kan lindra autism. Jag är fortfarande skeptisk efter att ha läst sidan. På Riksföreningen Autisms utmärkta sida finns mer att läsa om autism.

12 kommentarer:

Sara sa...

Jag blir lite rörd när jag läser vad du skrivit om din sons framsteg!
Du är så klok, klart att det viktigaste är att han är lycklig!

Och om omega3 skulle hjälpa så skulle det nog vara mer utspritt än idag...

Thérèse sa...

Sara - tack , jag var lite tveksam till att skriva det här för jag brukar undvika att skriva om barnen. Samtidigt blir jag så irriterad varje gång det här med kost som bot mot autism kommer upp. Jag tror inte på det , vetenskapen tror inte på det men många föräldrar famlar efter ett halmstrå och gör olika försök.

Det tog mig flera år att försonas med tanken på att ha ett annorlunda barn. Jag hade otroligt svårt att acceptera det och ältade mycket varför detta onda hade drabbat just mig. Nu har jag sen länge kommit på att det inte är så farligt. Senaste året har dessutom sonen gjort framsteg jag inte trodde var möjliga. Han är dessutom lycklig och mår bra, vilket är det absolut viktigaste.

barajagjohanna sa...

Jag tycker alltid att det är lika intressant, det här... :)

Thérèse sa...

Johanna - tack , ibland har jag blivit ombedd att skriva mer om det här men det blir tyvärr sällan av. Nu råkade jag se det där om skådisen som påstods ha botat sin son och kunde inte låta bli att skriva något.

Anonym sa...

Nej, det är nog klokt att inte ge sig in på något som inte är vetenskapligt bevisat. Om barnet inte har några problem med magen är det kanske heller inte så bra att börja mixtra med olika dieter.
/Anna

Thérèse sa...

Anna - det är väl det jag känner. Så länge det inte finns bevis och läkarna inte rekommenderar det vill jag inte mixtra med dieter till växande barn. Jag är väldigt tveksam till att det fungerar och sonen har inga matallergier så han får äta allt.

Sara sa...

Det finns dessutom de (tom forskare) som tror att man kan bota ALLT med kost, allt från cancer till reumatism, men även om jag tror att vi kan påverka hur vi mår genom vad vi äter så finns det mycket vi inte kan påverka också.

Thérèse sa...

Sara - jo det är klart att kosten påverkar hur vi mår men allt kan man inte påverka bara genom kost och att bota svåra sjukdomar som cancer bara genom att ändra diet tror jag inte på. Har faktiskt läst en intervju med en amerikansk kvinna som menade att äter man stora mängder groddar och ingen lagad mat kan man bli frisk från dom flesta sjukdomar till och med hiv och aids gick att bota med diet av groddar

Anonym sa...

Ditt resonemang är så klokt. Om din son mår bra och har det ok finns det väl ingen anledning att börja experimentera. Håller med om att det skulle i så fall behövas medel mot/för omgivningen mer. Jag har jobbat på gruppboende och även som personlig ass. Det känns ändå skönt att jag kunnat förmedla en bra grundsyn till mina egna barn om att fast vi är olika är vi också lika och framförallt lika värdefulla.

Thérèse sa...

Mariannlostinline - vilken fin kommentar , jag blir nästan rörd. Klart att vi alla är olika men också lika och framför allt lika värdefulla. Det är nog en bra erfarenhet att ha jobbat på gruppboende någon gång i livet.

Anonym sa...

Hur länge skall vi låta våra barn gå i dimma p.g.a. att de är proteinintoleranta mot mjölk- och mjölprodukter!?

Nu menar jag vi som vill prova något annat, vi som vill prova om det finns möjligheter att ta våra barn ur dimman till ett friskare liv med hjälp av en förändring av kost, uppbalansering av tarmflora samt med hjälp av "kosttillskott" såsom oregano (alternativt eller acai) och Omega 3 (fanns förr i naturlig balans i bl.a. ägg och kött från kyckling och lax samt rött kött finns nu i lamm som fortfarande betar ute samt i vild lax och andra djur som fortfarande inte föds upp på kraftfoder!) och sist men inte minst kosttillskott såsom vitamineraler och andra antioxidanter. Det skadar ju inte att prova. Att ge barnet en möjlighet bli friskare. Inte frisk. Det blir de förmodligen inte. Precis som en diabetiker eller nötallergiker kan de bara bli friskare med hjälp av rätt kost.

Men ni som inte vill prova behöver ju inte heller vända er till en DAN! läkare eller gå ut på You Tube för att kika på goda exempel på barn som blivit friskare (en del på bara 21 dagar) med hjälp av förändring av kost och födoämnesintag - att söka på "recovery from autism" kan ju inte vara så farligt för att få det bekräftat!

Möjöigen ligger det i de svenska läkarnas intresse att inte ta till sig dessa kunskaper!? Vad vet jag men det finns amerikanska läkare och norska läkare och läkare i Canada m.fl. länder, så kallade DAN! läkare, som har utvecklat kunskaper som kan hjälpa en del av våra barn att bli friskare, att komma ut ur dimman!

Läs gärna min blogg på www.blogg.aftonbladet.se/15432 eller neuropedagogen.blogspot.com och hoppas några av er vågar ge era barn möjligheten få prova om de kan få ett friskare, och vaknare, liv!

Anonym sa...

Hej,

jag tror jag är autistisk, men klarade av studierna i grundskolan väldigt bra. Jag läste även vidare på universitet, till civilingenjör, och har efter examen arbetat på högteknologiska företag i 6 år.
Under hela mitt tidigare liv uppfattade jag inte att jag hade autism (eller drag av det), det är först nu i arbetet, som jag har fått svar på frågan: varför jag har haft så svårt att samspela med människor på jobbet, varför jag har så speciella intressen, och varför jag alltid misstolkar vad andra säger, samt varför jag är så detaljfokuserad.

Att leva i den här världen är som att leva i två världar i en.
Å ena sidan har vi det förvirrade samhället, med alla normer, och oskrivna regler, å andra sidan har vi den inre egna, reflekterande världen där man själv så att säga är herre på täppan.
Autisten föredrar att befinna sig i den sistnämnda hela tiden, det är då han/hon briljerar. Att gå från de sistnämnda till den första innebär bara problem, det är som att gå från en klart upplyst stad, till en djupt ogenomtränglig skog där enstaka träd skymmer sikten.
Den är obehaglig just därför att den är så förvirrande och därmed smärtsam.

Jag tror att alla autister skulle få möjlighet av samhället att befinna sig i den egna, inre, reflekterande världen livet ut och inte behöva samspela med människor så mycket.

Jag tror att allteftersom folk i samhället blir mer och mer medvetna och får en större förståelse för vad autism är, så borde de i framtiden, utforma ett mer solidariskt samhällssystem som tar hänsyn till autister och deras behov att leva utanför samhällets ramar och normer, eftersom det är utanför dessa som de utvecklas och trivs på det bästa sättet.

/andreas