måndag, oktober 13, 2008

Utan ord - Plaza Bolivar , Caracas , Venezuela

Posted by Picasa


Se fler bilder utan ord hos Pumita

Pumita ska ut på en otroligt häftig resa. Buenos Aires , Santiago de Chile , södra Chile och Påskön. Därför kommer jag att från och med nästa vecka och en månad framåt att vikariera för fotokedjan Utan ord. Jag kommer att lägga upp Mr Linky här cirka kl. 19 på måndagar under dom veckor Pumita är borta. Hoppas ni vill fortsätta vara med. Så kommer jag att vara som en hök på Pumitas blogg för jag vill inte missa berättelser och bilder från en sån resa.

19 kommentarer:

Thérèse sa...

Plaza Bolivar är ett mysigt torg i den gamla delen av Caracas. Det är nationalhjälten Simon Bolivar som gett namn åt torget. Statyn mitt på torget som syns i bild föreställer Bolivar till häst. Huset där han föddes och växte upp ligger bara ett stenkast från torget precis som hans grav. Alla städer i Venezuela har ett torg som heter Plaza Bolivar. Valutan i landet kallas bolivar och landets officella namn är República Bolivariana de Venezuela det vill säga Bolivarianska republiken Venezuela. Klicka på länken om ni vill läsa mer om Simon Bolivar.

♥ LottaM ♥ sa...

Kul med infon.
Vackert foto.
Ha en fin höstdag!

Lägger en länk direkt till dig så jag vet vart jag ska vända mig då Pumita är på resande fot.

Mimo sa...

Vackert torg, med vackra hus i bakgrunden. Har aldrig varit i Venezuela, men skulle gärna vilja åka dit.

Tack för att du ställer upp när Pumita är ute på äventyr!

Ninni sa...

En betydelsefull person, Simon Bolivar. Det ser vackert ut på torget!
Venezuela står redan på önskereselistan...

Ingrid sa...

Vilket vackert foto! Och trevlig information.

Trevligt också att du vikarierar för Pumita, det är ordning med er tjejer!

/Ingrid

Sara sa...

Ja, det är extra trevligt med lite info om bilderna, Även om det är utan ord! ;)

rajson sa...

Kul läsning och tck at du "vickar" några veckor!

Della sa...

Tack för den infon, det är alltid spännande att läsa hos dig. Bra att du vickar några veckor när Pumita är borta. Då vet jag var jag ska lägga mina bilder utan ord.

Ninnie sa...

Det ser ut att vara ett välbesökt torg! Fint med de stora vackra träden runt torget. Så roligt att få se bilder från en annan del av världen!

Pumita sa...

Skön bild från Venezuela! Det är mycket som har fått sitt namn efter Bolívar kan jag tänka mig. Vad tyckte du om Caracas som stad annars? Det ser väldigt grönt och fint ut.

Vad skönt att se att min vikarie sköter sig! ;) Skojar bara. Jättebra att du skrev om att du tar över nästa vecka så att folk inte behöver leta.

De senaste veckorna har jag lagt ut Mister Linky på måndag morgon (jag kommer antagligen inte att vara helt konsekvent där utan det kan bli lite olika) men det gör du som du tycker är bäst.

Thérèse sa...

LottaM - Tack , en fin höstdag till dig också!

Mimo - Venezuela är jättefint och verkligen värt ett besök även om huvudstaden Caracas kanske inte är något speciellt. Men det finns mycket annat att se. Det är bara kul att vara vikarie.

Ninni - jo han är/var betydelsefull och är viktigt för många i Sydamerika. Kan varmt rekommendera Venezuela.

Ingrid - bara kul att bli tillfrågad om att vara vikarie, gör jag gärna. Det är kul att kunna berätta lite om bilderna också.

Sara - jo man kan ju "fuska" och berätta lite i kommentarerna även om det är utan ord.

Rajson - det ska bli kul att vicka

Della - tack , tack , väldigt snällt skrivet

Ninnie - jo det är ett välbesökt torg , det är hjärtat av den historiska delen av staden med flera gågator runt. Jag fick höra att man faktiskt kan se sengångare inne i Caracas och bland annat i dom här träden , fast själv såg jag ingen någon annanstans än på Caracas zoo

Thérèse sa...

Pumita - Jag ska försöka sköta mig ;) Jag tänkte göra ungefär som du att ha som mål att lägga ut Mr Linky ca kl. 19 men om jag vet att jag inte kan just då så lägger jag ut Mr Linky tidigare under dagen. Du kan vara lugn och njuta av din fantastiska resa , jag håller ställningarna

Svårt att ge ett kort svar på vad jag tyckte om Caracas. Det finns absolut många vackrare och mer sevärda platser i Venezuela att besöka. Staden är ganska märklig för den ligger i en dalgång så den är väldigt lång men inte så bred. Uppe på bergen runt staden finns mängder av slumområden eller ranchos som man säger i Venezuela. Jag kan inte påstå att stan är särskilt vacker , ganska sliten och mest betong och en del skyskrapor. Det historiska centrumet är väldigt litet. Trafiken är hemsk med ständiga köer men en ren , fräsch och billig metro funkar utmärkt att ta sig runt med. Det finns en hel del trevliga restauranger , roliga affärer , marknader , museum och annat som kan vara kul att besöka. Caracas zoo var otroligt fint. Men det kanske inte är en stad som är så mysig att bara strosa runt i på samma sätt som i Madrid , Rom , Paris.

Här ligger förresten också Sydamerikas största galleria och man kan ta linbanan upp till ett bergsområde där det är fina vandringsleder och fin utsikt över staden. Man kan också snabbt och lätt ta sig ner till stränderna vid den karibiska kusten.
Brottsligheten är hög och stan känns ibland lite "osäker".

Men det finns en del kul att göra så åker jag tillbaka till Venezuela vill jag gärna tillbringa några dagar i Caracas för att sen åka till andra platser. Jag har flera favoriter men en är ju fiskebyn Choroni , skulle också vilja åka till Salto Angel. Vill väldigt gärna tillbaka till Venezuela

Oj blev långt svar det här.

Cliff Hanger sa...

Finns det inte många andra länder i Sydamerika som också har en Plaza Bolivar? Jag har för mig det.

Thérèse sa...

Cliff hanger - det tror jag säkert. Kan tänka mig att det finns i dom flesta spanskspråkiga länder i Sydamerika. Fast just i Venezuela där han föddes är han enormt populär. Nuvarande presidenten Chavez pratar väldigt mycket om Simon Bolivar.

Pumita sa...

Jättekul att du skrev ett långt svar. Det kan aldrig bli för mycket! Linbanor älskar jag så det vill jag testa när jag kommer dit på vägen till Salto Ángel som ligger högt upp på min priolista.

P.S. Annars finns ju Plaza de Armas i varje stad med någorlunda självaktning.

Thérèse sa...

Pumita - Ja Plaza de Armas finns överallt , liksom Plaza Mayor (fast det kanske mest är i Spanien och inte lika vanligt i Latinamerika)

Jag åkte aldrig linbanan men såg den och hörde att det skulle vara fint. Får göra det nästa gång jag kommer dit. Besökte en väldigt trevlig park , tittade på den otroliga utsikten från 37:e våningen (turistbyrån låg där och jag ville ha en karta) gick lite i affärer , kolla folkliv och marknader , besökte zoo , var på ett vetenskapsmuseum och ett museum och stadens historia bland annat. Får nog bli ett Caracas-inlägg. Gillade Caracas även om det kanske inte var så speciellt. Förut Salto Angel och Choromi är Merida och Ciudad Bolivar två städer värda ett besök. Jag gillade även staden Cumana som ligger på den enda plats i Sydamerika Cristoffer Columbus besökte fast stan är väl egentligen inte så märkvärdig. Även Isla Margarita tyckte jag om.

Thérèse sa...

Borde kanske skriva ett inlägg om mina intrycka av Caracas. En annan sak som är påtaglig är alla gatuförsäljare. Inget ovanligt för Latinamerika men i Caracas var det extremt , en promenad på stan innebär att kryssa sig fram mellan alla små stånd och filtar där det mesta går att köpa. Ganska jobbigt. Orsaken är att arbetslösheten är väldigt hög och därför tvingas många hanka sig fram i den informella sektorn.

Jah Hollis sa...

Trevligt att se lite folkliv. Verkar lugnt och avslappnat.

Anonym sa...

Det ser ut som ett trevligt ställe att sitta en stund. Även om jag har problem med minnet, pga "skada", tycker jag om när man kan läsa om alla intressanta platser. Det går ju alltid att försöka hitta tillbaka till informationen. Man lär sig otroligt mycket.
Toppen att du vill vikka medan Pumita är på äventyr!
Din kommentar om linbanan låter precis som jag skulle skriva om linbanan i Funchal, Madeira (det längsta jag rest) upp till Monte. Där finns också vandringsleder, levador som dom heter. Hihi, jag känner mig lite berest :)!