onsdag, oktober 22, 2008

el buho bibliotecaTänkte skriva något men bestämde mig för att göra som ugglan på bilden istället , stänga av datorn och ta en lugn kväll med en bok. Alltså ingen bloggpaus , bara en lugn kväll med datorn avstängd , återkommer redan imorgon. Nåja lugn och lugn , har en del annat att göra också innan jag får mysa med boken. Har snart läst ut Montefiores böcker om Stalin , Den unge Stalin och Stalin: Den röde tsaren och hans hov, som är otroligt spännande och intressanta. Kan varmt rekommenderas. Båda böckerna har blivit bestsellers i över 30 länder. Har jag snart läst ut dom så jag skulle gärna vilja ha lite boktips om någon vill dela med sig.

Kul att ni var några som vågade gissa på inlägget nedan. Men bara Erik i Vilanova hade rätt. Japan är det enda land i världen där man hade fler träd år 2000 än år 1900. Japanerna är tydligen väldigt flitiga när det gäller att plantera och vårda träd.

7 kommentarer:

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Även i Cubadorien finns det mer träd nu än för hundra år sedan!

Thérèse sa...

Ok , det kanske finns mer träd nu än för hundra år sen i Nangijala , Midgård , Rohan , Lothlórien , Fantasien , Ankeborg eller andra sagoländer. Men jag tänkte på länder du kan hitta i en atlas och som kanske finns representerade i FN eller andra internationella organ. Där hittar man väl inte Cubadorien? Hette det inte Cubador i en tidigare kommentar eller finns det två?

Sara sa...

Ha en skön läskväll!

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Men va f-n...

"Cubadorien" är det svenska namnet, "Cubador" är det cubadoriska.

Som jag tidigare berättat är det en liten provins i Andorra.

Vet hut!

Thérèse sa...

Sara - tack , det är underbart att krypa upp i soffan med en bok och en kanna te ibland. Har du några bra boktips får du gärna dela med dig?

Niklas - en provins är inte samma sak som ett land. Jag frågade efter ett land så då gills inte provinser som till exempel Baskien , Kalifornien , Skåne och Cubador om det existerar , fast jag minns inte att jag såg det i Andorra . Visst jag kan ha missat det men Andorra är verkligen inte stort så sannolikheten att missa provinsen Cubador är rätt liten. Tror Cubador passar bättre ihop med Nangijala , Fantasien och liknade "länder"

Anonym sa...

Mitt boktips är "Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies" av Jared Diamond. Boken är från 1997, belönad med Pulitzer-priset och finns säkert översatt till svenska.

Jag brukar inte läsa annat än skönlitteratur, men den här boken var väl värd ett undantag. Boken beskriver mänsklighetens historia och analyserar utvecklingen på de olika kontinenterna och samspelet mellan dem. En av frågeställningarna som författaren återkommer till är varför det var spanjorerna som "upptäckte" amerika och inte tvärtom. Boken är en lättläst populärvetenskaplig översikt som använder historia, geografi, biologi, lingvistik m.fl. områden för att förklara varför världen ser ut som den gör idag.

Den är så lättläst och ideerna läggs fram på ett så självklart vis att man nästan luras att tro att man hade kunnat komma på det själv. Hemligheten ligger naturligtvis i att kunna ställa de rätta frågorna. Enda nackdelen som jag upplevde är väl kanske att boken därmed innehåller en hel del upprepningar av samma tema, med variation.

/ Hanna

PS. Jag försökte att kommentera med mitt namn, men fick felmeddelandet att URL-fältet (som jag aldrig fyller i) innehöll otillåtna tecken.

Thérèse sa...

Hanna - låter väldigt spännande , tack för tipset. är inte riktigt färdig med stalin än men sen så.