tisdag, oktober 28, 2008

att lära sig språk

Jag gillar verkligen språk och skulle väldigt gärna lära mig fler. Idag pratar jag bara engelska och spanska riktigt bra. Har läst franska i skolan och förstår väldigt mycket, i text kanske också tack vare min spanska, men jag pratar riktigt risigt och kan inte alls säga det jag vill när jag vill det. Eftersom jag är en stor frankofil som älskar landet , språket och kulturen skulle jag verkligen vilja bli bra på franska någon dag. Lägga ner lite tid på att ta lektioner i språket och besöka Frankrike regelbundet. Idag är Freds och Mandys bloggar min enda regelbundna träning i franska.

Så finns det så klart flera andra språk jag gärna skulle försöka lära mig den dag jag kan franska hyfsat. Vore kul att lära sig lite kinesiska eller japanska och även ryska och arabiska vore spännade att kunna lite. Men först och främst franska.

Hörde om en tjej som läst franska flera år på univetsitetet och skrivit en uppsats om skillanden mellan an och année , alltså ordet år som finns i både maskulin och feminin form på franskan. Den här tjejen tyckte att grammatiken skrämmer bort folk från franska (och andra språk) med passé simple, passé composé och andra böjningsformer. Hon ansåg också att grammatiken inte är så effektiv i början av inlärningsprocessen utan snarare ett hinder. Man borde börja lära sig språk på samma sätt som små barn lär sig tala - genom att bara sätta samman ord utan att tänka på hur de sägs , som "titta lampa". Om barn kände press att tala grammatiskt riktigt skulle vi nog inte börja prata allas trodde hon.

Jag tycker det är ett intressant resonemang. Själv har jag lärt mig spanska som vuxen och det har varit ett ganska trist tragglande med grammatik och böjningsformen ibland. Minns att jag en gång fick besök av en kompis när jag satt med spansk grammatik och det kändes trögt och jag sa surt till min kompis "Vem uppfann grammatiken och vad fick han för straff?"

Samtidigt känner jag att det är otroligt bra med grammatiken när man lär sig ett nytt språk för då vet man direkt i vilket sammanhang olika böjningsformer ska användas. Jag känner nog att trots att det är ganska torrt och tråkigt att plugga grammatik och lära sig olika verbböjningar är det väldigt vikigt när man lär sig vissa språk. Böjer man inte spanska verb rätt kan det bli väldigt konstiga meningar så det är bra om det sitter. Enstaka ord kan man alltid slå upp eller försöka förklara för den man pratar med "det är en sån som man använder till det och som ser ut så ..."

Så även om jag tyckte det var ett intressant resonemang att lära sig språk på barns vis så känner jag att grammatik är visserligen ganska trist men det underlättar otroligt mycket i inlärningen av ett nytt språk. Så måste man förstår prata på , inte vara rädd för att göra fel , lyssna , läsa , se på TV o.s.v för att liksom komma in i språket. Bäst är det förstår om man kan tillbringa en tid i landet där språket talas och studera språket där. Någon som har andra tips hur man så snabbt och effektivt som möjligt lär sig ett nytt språk? Tar gärna också emot tips hur jag ska komma igång med franska.

7 kommentarer:

Nadia sa...

Titta på film på det språk man vill lära sig är ju alltid bra. Om det inte är en dvd där man kan välja bort undertexten kan man tejpa över textremsan på tv. Lyssna på musik på språket är också ett trevligt sätt att lära sig på. Annars gäller väl tyvärr mest det gamla vanliga; prata, prata och prata (utan att vara rädd för att göra bort sig).

Anonym sa...

Förutom Nadias tips är väl läsa enklare böcker ett bra alternativ.. eller försöka träffa andra från det landet, eller gå på språkcafé om sådant finns.

Vore förresten roligt att veta dina favoritbloggar.. och varför de är det. :) // Johanna

Thérèse sa...

Nadia - bra råd , får väl se hur det blir med min franska. jag har en massa annat som alltid kommer mellan... Vill gärna men är ganska lat och tycker franska känns så svårt

Johanna - vet inte om det finns språkkafé här i stan. Borde kanske kolla det. Kan ju vara kul att prata lite spanska ibland. Jag har tänkt på att skriva lite mer om mina favoritbloggar , hade en idé om att regelbundet rekommendera vissa bloggar jag läser och motivera varför. Så ett sånt inlägg kan jag absolut få till

barajagjohanna sa...

Intressant det där med grammatiken... överhuvudtaget borde man väl inte vara så rädd för att göra fel, utan bara snacka! Ofta blir man ju förstådd i alla fall. Men om man börjar göra fel och inte blir medveten om det, kan det vara svårt att rätta till det sen, kan jag tänka mig.

Jag önskar jag hade tid och ork till att underhålla min franska...

Anonym sa...

åhh---man tackar!!Vad roligt att du följer min sida då och då!Jag tänkte faktist på dig när jag la in min lilla översättningslänk på sidan...Det är bra träning att läsa franska, lyssna är också bra,men det är klart, är man inte i landet, är det svårare!Borde göra samma sak med tyskan..urk...

Hanna sa...

Dagens bloggtips om du vill hålla igång franskan: Läs om svenska nyheter på franska på http://familleeuropeenne.blogspot.com/.

Thérèse sa...

Johanna - jag önskar också att jag hade tid att lära mig bra franska. Jag tror som du att man ska prata på och inte vara rädd för att göra fel , fast själv kan jag vara lite dålig på att prata på ohämmat om jag känner att jag inte riktigt behärskar språket , tyvärr. Sen är det nog så att man kan fastna i ett fel om man inte blir medveten om det. Fast som du säger även om någon inte pratar grammatiskt korrekt så blir man ju förstådd.

Mandy - ja jag brukar kika in regelbundet , du ska få en länk här också så klart. Gillar din blogg men det varierar hur mycket jag förstår. Kan ju fuska med översättaren nu men det är kul att försöka med franskan.

Hanna - tack , den ska jag kolla. Skulle behöva någon att prata lite franska med ibland också. Känner några fransmän men dom bor i Spanien , Frankrike och USA och vi pratar mest franska och numera blir det väl mest ett mail då och då.