fredag, oktober 24, 2008

CadizCadiz är en underbar stad i södra Spanien. På satellitbilden ovan kan man se att staden ligger på en smal halvö. Med sitt läge på en halvö vid den andalusiska atlantkusten tycks Cádiz vara omringat av hav. De smala gatorna och gränderna med sina vita hus mynnar nästan alla mot havet, ofta i båda riktningarna. Vilket ger staden ett speciellt ljus. Det var också över havet som fenicierna kom för över 3 000 år sedan för att grunda en ny stad.

Cadiz grundades av fenicierna för över 3000 år sen och är den äldsta stad i Europa som varit kontinuerligt bebodd till och med äldre än Rom och Athen.

Staden har en nästan karibisk känsla och staden fick faktiskt föreställa Havanna i Bond-filen Die Another Day. Här hålls också en av Spaniens största karnevaler som jag har besökt och det var jättekul. Kan rekommenderas.

Staden är omgiven av fantastiska stränder och det vimlar av små mysiga tapasbarer där man kan äta fantastiska fiskrätter som med fördel sköljs ner med ett glas fino. Fino är torr sherry som tillverkas i området kring Cadiz. För den som är intresserad finns möjligheter att besöka bodegor i området, lära sig mer om tillverkning av vin och sherry och provsmaka. Även det kan rekommenderas.

Cadiz är verkligen en pärla och väl värd ett besök. Än så länge har inte den internationella turismen hittat hit på samma sätt som till det närbelägna Costa del Sol. Stämningen i staden är "laid-back" och innevånarna är vänliga och lätta att komma i kontakt med. En stad att förälska sig i och definitivt en av mina spanska favoritstäder. Just nu skulle det inte vara fel att byta det svenska höstrusket mot en café cortado eller ett glas tinto de verano på någon bar på det mysiga torget Plaza de Mina i Cadiz eller kanske en promenad längs havet.

Den som besöker Cadiz och vill se alla sevärdheter på egen hand kan följa La Linea Roja - Den röda linjen. En på gatan målad röd linje som tar besökaren genom större delen av den historiska delen av Cadiz. Jag har då och då tjatat om hur underbart Cadiz är här på bloggen. Jag skulle nog kunna skriva hur mycket som helst och ösa superlativ över staden men istället blir det bildkavalkad.


Cadiz i solnedgången


Playa Caleta
katedralen


stadshuset


den romerska teatern
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Nadia sa...

Har aldrig varit i Cadiz men har alltid varit nyfiken på stan.
Jättefina bilder, speciellt den med solnedgången. Nu fick du även mitt spaniensug att vakna till liv!

Thérèse sa...

Nadia - Jag tycker absolut du ska åka dit om du har möjlighet en helt underbar stad och man kan kombinera ett besök där med fantastika Sevilla som inte ligger mer än 12 mil bort. Jag har haft ett enormt Spanien-sug senaste dagarna. Vet inte riktigt varför men det är ju sånt som slår till ibland men det svenska höstrusket kan säkert vara en del av förklaringen. Tack , tyvärr är det inte mina bilder. Har bara tagit två av dom , resten är från wikipedia bland annat den med solnedgången. Har en del Cadizbilder men dom ligger i min gamla dator eller i en pärm som "gammaldags" foton.

Sara sa...

Oh, vad fint! På ett par av bilderna är det nästan lite orientalisk tusen och en natt-stämning!
Jag har ju - skandal - endast sett Barcelona (och Teneriffa) i Spanien, och jag är väldigt sugen på att se mer!

Thérèse sa...

Sara - jo det stämmer Cadiz har lite orientalisk stämning också , ligger ju inte långt från Marocko. Barcelona och Teneriffa är trevliga ställen (på Teneriffa har jag aldrig varit men tror det är trevligt) men visst det finns mycket mer att se i Spanien. Jag kan verkligen rekommendera Cadiz och Sevilla samt även Madrid och San Sebastian i norr nära franska gränsen , en underbar stad.

AnneliH sa...

Vilka härliga bilder!