fredag, oktober 03, 2008

att köpa sexuella tjänster

En sak som slog mig när jag bodde i Madrid var att prostitutionen var så öppen. Det fanns några platser där det var gott om prostituerade och på vissa gator jag ofta gick i centrala delen av staden fanns det bland alla roliga affärer jag gillade att besöka en hel del sexklubbar. Som jag förstått är inte heller bordeller ovanliga i Spanien fast jag har aldrig sett någon. Jag ska väl säga att även i Sverige finns det ganska öppen prostitution. Under många år var jag ganska ofta tvungen att passera Göteborgs mest kända prostitutionsstråk men även om det var öppet där så var det betydligt färre kvinnor och inte lika öppet som i Madrid.

En gång när jag mannen och barnen var på väg till Madrids zoo promenerade vi genom en park. Mannen höll den då 4 åriga dottern i handen och jag och sonen gick några meter bakom och pratade. Vi passerade ett ställe med några ganska prostituerade som hade bara t-shirts och trosor. En hade inte ens trosor. Några män som såg ut som karikatyrer av hallikar stod bredvid tjejerna. Det var helg och ganska tidig förmiddag. Hon utan trosor gick fram till mannen som höll dottern i handen och erbjöd honom sina tjänster , hon var helt klart sluddrig och påverkad. Mannen blev väldigt chockad att barnen såg detta.

I min ungdom råkade jag två gånger få veta att svenska killar jag kände hade köpt prostituerade på resor i Asien. Typ man är ung , blir full , hamnar på strippklubb i Bangkok , blir ännu fullare och köper med sig en tjej hem. Jag minns att jag blev äcklad och chockad , speciellt den ena av dom var en ganska bra kompis till mig. Jag har själv varit i Bangkok men undvek medvetet stans mest kända prostituions- och sexklubbs-stråk för jag visste att det skulle göra mig så illa berörd.

Av en tillfällighet fick jag också reda på att en av min mans kollegor som jag tyckte mycket om på universitetet i Madrid hade besökt prostituerade. Här handlade det inte om någon nyfiken ungdom på resa utan en social och trevlig kille med ett bra och välbetalt jobb och som dessutom hade flickvän sen många år. Inte för att det spelar någon roll men den här mannen var varken svensk eller spanjor utan gästforskare från ett annat land. Att han dessutom köpt kvinnor med missbruksproblem från tredje världen billigt kändes långt ifrån okey. Han har alltid varit otroligt vänlig och trevlig mot mig och jag gillar honom mycket. Fast nu när jag vet det här känns det som om han har en syn på att det finns olika slags kvinnor. Såna som mig , den gifta tvåbarnsmamman som man respekterar och umgås med och andra man kan köpa för några hundra euro.

Jag oggilar prostitution men jag ogillar självklart inte dom som prostituerar sig. Däremot ogillar jag torskarna som köper deras tjänster. Jag vet att det även finns kvinnor som köper manliga prostituerade men det är inte lika vanligt men ändå lika förkastligt. Jag tycker att köper man en annan människans kropp indikerar det att man har en människosyn där det är okey att köpa och utnyttja en annan människas kropp och stödja en verksamhet som åtminstone jag tycker är tveksam och kanske stödjer man indirekt också trafficing och hallickar.

Eftersom prostitution är så utbrett i hela världen så finns det naturligtvis gott om köpare. Det syns inte vem som är en torsk , det kan vara den trevliga jobbarkompisen , grannen , pojkvännen , brorsan eller vem som helst. Om min pojkvän hade köpt prostituerade även om det var på en fylleresa i ungdomen skulle jag ha stora svårigheter att acceptera detta och jag skulle tycka att det sa en del om hans människosyn. Jag skulle troligen tycka det vore otroligt jobbigt om jag fick reda på det. Jag har aldrig varit i den situationen men tyckte det var tillräckligt jobbigt att veta att folk jag kände även ytligt gjort det.

Jag tycker inte prostitution är okey. Jag är ganska övertygad om att få väljer det sättet att försörja sig frivilligt. Man sitter knappast hos SYO-konsulenten och diskuterar att jag gillar ju sex och pengar så prostituerad kanske är något jag ska satsa på. Jag har svårt att köpa bilden av "den lyckliga horan".

En annan sak jag tycker är obergipligt när det gäller torskar är synen dom verkar ha på sex. Eller finns det olika typer av sex? En typ med flickvänner och en annan typ med prostituerade? Anser dom att det finns två olika sorters kvinnor , en sort man köper för sex och en annan sort man tar hem och presenterar för föräldrarna och kanske gifter sig med.

Alla längtar säkert efter sex och närhet ibland och tycker det är hur mysigt som helst. men är inte själva poängen att båda ska vara med på det , båda ska vara tända på varandra och helst ska det väl finnas någon typ av känslor för att det ska bli riktig bra? Även om kanske inte känslorna finns på samma sätt i ett one-night-stand som i ett förhållande så är båda tända på varandra, eller åtminstone tända i fyllan , och ibland kanske det leder till någon fortsättning. Fast nu kom jag ifrån ämnet. Är inte poängen med sex att det ska vara för att båda vill, är sugna på varnadra och njuter? Kan man verkligen få den känslan av att köpa sex hos en prostituerad?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Under de ca 20 år som gått sen jag blev byxmyndig så har jag haft sex 14 gånger.

Ingen av dessa gånger har uppfyllt din poäng - det har aldrig varit en ömsesidig attraktion som dragit två människor i säng.

För mig finns två alternativ kvar - antingen så köper jag sex eller så har jag inte sex. Folk som lever ett vanligt liv med partner och köper sex vid sidan om förstår jag mig inte på, inte heller de som kan hitta partners utan problem men ändå köper sex.

Dock är jag medveten om att deras existens möjliggör mitt eget sexköpande - utan dem så skulle utbudet av sexarbetare vara högst begränsat.

Du har säkert rätt om att se på lika vilkor är bättre, men i valet mellan köpt sex och inget sex så väljer jag köpt sex.

Anonym sa...

Jag anser mig lika god som en ann, men har valt att aldrig ha sex med pengar inblandat.
Inte e de mycke sex, men Madrid e lite annorlunda som storstad.
Eller kanske Spanien. Katoliscismen och La movida har gjort sitt. Det verkar skapa en typisk spansk situation. Och de snabba pengarna, som finns. Snabba pengar
och kriminalitet, som alla main citys.
Men Spanien utvecklas extremt fort, jag skulle aldrig kalla Madrid en plats med okontrollerad prostitution.
Men brottslighet och....droger e de gott om.
Vilket ger prostitution globalt.