måndag, oktober 20, 2008

vikarierande utan ord - akvedukten i Segovia , Spanien

Eftersom min bloggkompis Pumita är i Sydamerika och har det trevligt kommer jag att vikariera för fotokedjan Utan Ord här hos mig på måndagar i en månad framåt. Jag gör som Pumita och lägger upp Mr Linky ungefär kl. 19 varje måndag. Hoppas ni vill vara med. Regler för fotokedjan hittar ni här

Idag kunde jag inte välja bild så ni får tre bilder på den stora och vackra akvedukten i staden Segovia cirka 10 mil nordväst om Madrid. Alcazar (borgen) i Segovia sägs ha inspirerat Walt Disney till hans slott. Klicka på länken och döm själva. Förutom akvedukten och alcazar så har staden en väldigt fin katedral och det är en mysig stad med trånga vindlade gator innanför en ringmur. Väl värd ett besök.

Posted by Picasa


Posted by Picasa


Posted by Picasa20 kommentarer:

Abborren sa...

Det är nästan obegripligt att man kunde bygga inte bara vackra utan också välfungerande saker utan modern teknik. Jag undrar till exempel hur de räknade ut lutningen, alltså så att vattnet rann lagom mycket, vet du? Förresten, hur lång är den där akvedukten?

Thérèse sa...

Abborren - visst är det otroligt. Jag fuskade lite och kollade uppslagsboken den ska ha varit 17 km men jag vet inte om allt är välbevarat. Inne i staden är den nästan 900 meter och höjden varierar mellan 7 och 28 meter beroende på terräng. Om jag är rätt informerad ska den ha använts till stadens vattenförsörjning in på 1900-talet och skulle i princip gå att använda idag.

Thérèse sa...

Ber om ursäkt för att det inte blev helt utan ord den här gången. Tog mig friheten att skriva att jag vikarierar i en månad samt lite fakta om Segovia men det är en engångs händelse. Nästa vecka ska jag vara utan ord ;)

Ninni sa...

Ja, vilket fantasiskt byggnadsverk! Den ser ut att vara i gott skick också.
En stad att skriva upp på listan över platser man vill besöka...

Thérèse sa...

Ninni - det är absolut en stad värd ett besök. Det går utmärkt att göra en dagsutflykt med bil eller tåg från Madrid. Akvedukten är i imponerande gott skicka. Spaniens största och mest välbevarade. Man kan inte låta bli att imponeras av den.

♥ LottaM ♥ sa...

Otroligt byggnadsprojekt. De var duktiga även på den tiden.
Tack för att Du tar dig tid med detta.
Ha de gott!

Thérèse sa...

LottaM - tack , det var bara kul att bli tillfrågad av Pumita och jag vikarierar gärna. Visst blir man imponerad av hur duktiga dom var utan vår moderna teknik. Ha det gott du med!

rajson sa...

Det är bara att hålla med de övriga-imponerande måste ses!

Della sa...

Vad vacker akvedukten är. Tänk att man klarade av sånt "dåförtiden". Och borgen i Segovia är ju fantastisk. Jag märker att jag kan alldeles för lite om Spanien.

Mimo sa...

Thérèse! först och främst tack för att du ställer upp, nu när Pumita är ute och "roar sig"..

Härligt också att se spanska bilder och visst är det förvånande att akvedukten står kvar intakt än i dag. Vet att det har varit på tal att förbjuda trafiken under akvedukten, men vet inte om det hunnit genomföras än. hur som haver är det ett imponerande byggnadsverk!

Anonym sa...

Vad bra att du tar hand om Utan Ord!
Otroliga byggnadsverk du visar. Vilken fantastisk möda som lagts ner på dom. Borgen är verkligen som ett sagoslott.

Thérèse sa...

Rajson - Segovia kan verkligen rekommenderas och lämpar sig bra för en dagsutflykt från Madrid.

Della - just det spanska inlandet är väl kanske inte så känt , vi svenskar har ju en tendens att mest resa till kusterna , storstäderna och öarna. Men det finns väldigt mycket fantastiskt att se utanför turiststråken.Visst blir man imponerad av vad romarna kunde.

Mimo - tack , det är bara kul att vara vikarie.
Den är verkligen imponerad. Bilderna är ungefär två år gamla och då när jag var där kunde man köra under akvedukten. Vet inte hur det är idag. Segovia är en väldigt mysig stad , en pärla.

Thérèse sa...

Mariannlostinline - tack , det är bara kul så kika in här på måndagar en månad framåt. Visst är akvedukten otrolig. Slottet är också vackert fanns insidan var lite dyster tycker jag även om det var mycket riddare och rustningar som barnen tyckte var mycket spännande och utsikten var otrolig.

Fotavtryck i Asien sa...

vet inte helt vad jag ska säga, men bilderna är grymt vackra..
http://fotavtryckiasien.blogspot.com/2008/10/tempel-eller-tivoli.html

Fotavtryck i Asien sa...

Oj min paste var inte menad..sorry

Jah Hollis sa...

Roligt att du håller Utan ord i gång. Jag har lämnat ett litet, ganska opretentiöst (hoppas jag) bidrag.
Din akvedukt är fin, man blir alltid lite överväldigad av sådana enorma byggen som är gjorda för så länge sedan.

Mimo sa...

Kände att jag var tvungen att kolla upp det där med akvedukten nu på förmiddagen. Det verkar som man förbjöd trafiken under bågarna redan 1992, men nog tusan har jag för mig att vi har kört rakt igenom efter det. Men det kan tänkas att jag har fel.

Däremot cirkulerar fortfarande trafiken i direkt anslutning till byggnadsverket, och avgaserna och skakningarna som skapas är ju inte direkt lyckat för byggnadverket som ju är klassat som världskulturarv av Unesco.

Däremot verkar det som man har stora planer på att omfördela trafiken radikalt, när det nu blir. Alltid något positivt.
Bifogar två länkar för vidare läsning om du är intresserad:

http://noticias.ya.com/local/castilla-leon/06/03/2006/acueductodesegovia-maldepiedra-monumentosegoviano.html

http://canales.nortecastilla.es/canales_provinciales/php2/web/index.php?portal=6&noticia=3036

Mvh
Mimo

Thérèse sa...

Jag har haft lite dåligt med tid men jag ska ta mig tid att surfa runt och kolla på era bilder också. Kul att så många är med. Hoppas ni är med nästa vecka också.

Fotavtryck - tack , det är ännu vackrare i verkligheten. Gillade verkligen ditt tempel eller tivoli

Jah Hollis - Tack , jag ska hålla igång det under den månaden Pumita är ute och reser är det tänkt. Visst blir man överväldigad av så gamla men så välbevarade byggnadsverk.

Mimo - Jasså jag funderade och trodde att vi faktiskt körde under den för två år sen men är inte helt säker. Alldeles bredvid körde vi iallafall helt säkert. Som du säger avgaser är inte det bästa för såna här gamla byggnader. Tack för länkarna ska kolla upp dom. Jag är väldigt intresserad av historia och vackra byggnader så det är helt klart intressant att läsa om.

Pumita sa...

Hola amiga, du skoter dig alldeles utmarkt! Fina och intressanta bilder, ser ut som akvedukterna i Quéretaro, Mexiko, fast den har ar hogre tror jag. Skot om dig! :)

Thérèse sa...

Pumita - tack , jag håller ställningarna på måndagar så njut av din resa. Kul att du tittade in. Troligen blir det en bild från Mexico på måndag men ingen akvedukt dock. En bild från den vackra staden San Cristobal de las Casas som jag hade tänkt lägga ut först men sen blev det akvedukten.