söndag, oktober 19, 2008

måla alla speglar svarta

Ibland blir jag så trött på konsumtionshysterin trots att jag själv är en del av den. Ändå tillhör jag inte dom som har shopping som nöje och jämfört med många är nog mitt klädkonto rätt litet. Trots att jag själv tycker det har jag väldigt mycket kläder särskilt klänningar och en hel drös av olika skor. Jag gillar att kolla på kläder och skor och ibland ser man ju kläder och skor som ger ett otrolig ha-begär.

I några dagar har jag lekt med tanken att under hela nästa år låta bli att köpa kläder , skor och annat jag verkligen inte behöver. Typ ett shoppingfritt år.

Fast jag vet inte riktigt vad jag ska dra gränsen för tillåten shopping. Naturligtvis måste jag köpa mat , tvättmedel , diskmedel , dammsugarpåsar, shampoo och sånt. Men kläder och prylar borde jag kunna låta bli. Jag behöver varken fler klänningar eller fler stekpannor. Smink känns knepigt att helt låta bli men jag kunde jag dra ner på det en del typ bara köpa mascara och läppglans. Eller så bunkrar jag ett års sminkförbrukning i slutet av december.

Har man barn som växer är det svårt att inte handla kläder till dom om jag inte under ett år kunde lägga över den sysslan på deras pappa , farmor , mormor och andra.

Jag brukar inte ge nyårslöften men jag funderar på att lova ett shoppingfritt 2009. Jag kanske skulle bli rikare och mindre fåfäng av det. Samtidigt skulle det vara otroligt trist att inte få köpa en ny snygg klänning om man blir bjuden på en större fest som ett bröllop eller liknande. Dessutom är jag ganska bra på att bryta olika regler utan dåligt samvete så jag vet inte hur realistiskt det skulle vara. Fast på ett sätt skulle det nog kännas skönt , på ett annat sätt skulle det kännas tråkigt.

Vet inte hur seriös jag är med det här. Det får framtiden utvisa. Jag har ju mer än två månader på mig att bestämma mig om det blir något löfte när vi skålar in 2009. Helt genomtänkt är det inte och om en vecka eller två kanske jag tänker hur kunde jag komma på en så vansinnig idé som ett shoppingfritt år , jag som knappast shoppar alls annars.

Rubriken till inlägget är inte så seriöst menad. Även om jag helst går ut sminkad och med kläder jag gillar så är jag inte så fåfäng och absolut inte beroende av speglar. Men jag vill inte måla dom heller för ibland är dom bra.

9 kommentarer:

Sara sa...

Vilken utmaning! Jag funderade på det där, och vad gäller kläder har jag så att jag klarar mig till 2020... ;)
Men det är nog inte lätt att ta ett helt shoppingfritt år. Fast kanske nyttigt, det är så lätt att konsumera för konsumerandets skull, inte för att man behöver saker.

Anonym sa...

Tanken är god! Fast jag tycker inte att jag handlar hysteriskt så jag tror inte jag skulle vilja ha shoppingfritt ett helt år. Kanske mindre?!

Anonym sa...

Tanken är god! Fast jag tycker inte att jag handlar hysteriskt så jag tror inte jag skulle vilja ha shoppingfritt ett helt år. Kanske mindre?!

Anonym sa...

Hoppsan! Jag "skakade" till på knappen ;)

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Om du bunkrar i december, så försvinner ju ändamålet bakom ett konsumtionsfritt år. Dessutom är syftet bakom ett konsumtionsfritt år att bli rikare.

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Ij, jag glömde "INTE". Jag menade att syftet bakom ett konsumtionsfritt år är INTE att bli rikare.

Thérèse sa...

Sara - nu ska du inte ta det här för seriöst. Jag tvivlar mer och mer på det. Så vet du ju själv hur det är om man går på stan och ser en underbar klänning eller ett par fantastiska skor som man bara MÅSTE ha , är dom dessutom på rea och med kraftigt sänkt pris... då känns inte shoppingfritt som något alternativ. Tror inte det blir något löfte alls på nyår

Mariannlostinline - helt ok att skaka till på knappen ;) Ett år känns väl mycket och jag shoppar inte så mycket redan nu så det här blir nog inget seriöst av. mest lite svammel på bloggen

Niklas - Visst om jag bunkarar i december försvinner tanken med shoppfritt år. Fast rikare blir man väl särskilt om man shoppat mycket så får man ju mer pengar över varje månad att lägga på andra saker eller spara. Det kan väl vara ett utmärkt syfte med shoppingfritt år. Fast jag shoppar så lite så det blir nog inget shoppingfritt år för mig

Nadia sa...

JAg skulle ocksa vilja ha ett shoppingfritt ar men har svart att tro att jag skulle klara det... Man koper sa mycket skrap som man egentligen inte behover sa helt fel vore det nog inte att atminstone dra ner pa konsumtionen.

Thérèse sa...

Nadia - tror inte heller att jag skulle klara det men man kan ju dra ner på sin konsumtion för visst köper man mycket man egentligen inte behöver. Ändå tillhör jag nog inte storshopparna.