söndag, oktober 05, 2008

Finland

Finland var ju en del av Sverige från åtminstone tidig medeltid (ja egentligen sen det funnits något som kallats Sverige) fram till 1809. Då var Sverige senast inblandat i krig och förlorade Finland till Ryssland. Finland var sedan ryskt till efter ryska revolutionen 1917 , då ville dom inte vara med och blev ett självständigt land.

Trots att Finland och Sveriges historia är så sammanlänkad, vi är grannar och det bor massor av finnar i Sverige så tror jag vi svenskar i allmänhet är väldigt okunniga om landet. Jag ska erkänna att trots att jag varit i Finland några gånger och stött på åtskilliga finnar i Sverige är mina kunskaper om landet rätt dåliga. Jag har enbart varit i Helsingfors , Åbo och på Åland. Jag skulle gärna se mer av Finland , resa inne i landet , se alla sjöar och åka riktigt långt norrut. Även om Helsingfors är en väldigt vacker huvudstad så tror jag att det finns mer av Finland och kanske ett annat Finland bortanför Åland och dom större städerna i söder.

Vi svenskar gillar att skämta om Finland och då handlar det alltid om fördomar som att finnar dricker kopiösa mängder och ständigt badar bastu. Här är två korta klipp som illustrerar våra fördomar om finnar.

Fast ska jag vara lite seriös så har dom med finskt ursprung som jag träffat i olika sammanhang aldrig druckit särskilt mycket och absolut inte mer än många svenskar.

Jag tror att svenskar många gånger vet mer om länder som USA , England , Spanien , Italien , Tyskland , Frankrike än om vårt östra grannland. Kanske beror det på språket och kanske också på ett visst ointresse. Finland ligger så nära att det inte är spännande och exotiskt. Språket ligger så långt från svenska att vi inte kan gissa var dom pratar om. Fast i Finland bor cirka 6% som har svenska som modersmål , en del av dom talar väldigt lite och dålig finska. Här finns också det enda universitet utanför Sverige som uteslutande undervisar på svenska - Åbo Akademi. Jag skulle kunna briljera med några politikers namn också men det är presidenten , statsministern och utrikesministern så det är väl ungefär dom kunskaper dom flesta svenskar har. jag känner väl till nationalsången Vårt Land. Författare som Runeberg och hans fänrisk Ståhls sägner och Tove Jansson med mumintrollen. Så vet jag att deras Systembolga heter Alko och har öppet även söndagar.

Om jag ska blanda lite fördomar med fakta som jag känner till skulle det bli lite namn på städer och sjöar , att dom dricker mest kaffe i världen per person och som enda nordiska land har euro som valuta , den gamla valutan hette mark. Nokia gick över från att tillverka gummistövlar till mobiltelefoner och blev ett av dom världsledande företagen på området. Fast jag undrar om dom inte fortfarande tillverkar gummistövlar också , är inte helt säker.

Till fördomarna som jag inte kan uttala mig hur bra dom stämmer har vi den finska sisun , ska det drickas ska det supas rejält , tystlåtna människor , älskar att basta och alla har säkert hört historier om fulla finnar som drar kniv. Så finns det säkert åtskilliga historier om finnar och svenskar från fylleresor med finlandsbåtarna. Jag har visserligen åkt dom men aldrig deltagit i festande på båtarna , har nog aldrig druckit något alkoholhaltigt på en finlandsbåt faktiskt och sovit tidigt. Tror inte riktigt att såna där fylleresor är min grej.

Finsk tango är också vida känt även om det kanske inte har blivit så stort i Sverige. Lite sorglig finsk musik så där. En vän som tycker mycket om Finland men inte talar ett ord finska sjunger den här låten på finska Jag lovade att skriva att den är egenkomponerad och ska ses som en hyllning till Finland. Så lyssna och njut!

Jag gillar Finland och skulle gärna se mer av det och tror att även om det möjligen kan finnas ett korn av sanning i alla fördomar om landet så är dom otroligt överdrivna. Lära mig språket skulle jag nog inte orka ge mig på men jag har en kompis som efter ett par resor med bilande runt i Finland blivit så förtjust i landet att hon tagit flera kvällskurser i finska.

Det här blev lite rörigt och kanske hjälpte jag till att sprida fördomar , vilket inte var min mening utan bara att skriva om dom. Jag är säker på att Finland är ett treligt land men jag skäms att jag vet så otroligt lite om landet trots att det är ett av Sveriges grannländer. Tyvärr tror jag inte att mina kunskaper om Finland är ovanligt skrala utan vi svenskar i allmänhet har dålig koll på vårt grannland. Ändå har nästan alla någon gång varit där och alla har någon gång träffat folk med finsk ursprung i Sverige. Varför är det så egentligen?

Nu kan jag inte låta bli att avsluta det här inlägget med ett skönt filmklipp om finsk discodans som tidigare har varit med här på bloggen. Titta , njut och ska ni på fest lär er stegen. Notera också särskilt danslärarens gummiben vid 3.15.

7 kommentarer:

Sara sa...

Skamset måste jag erkänna att jag nog vet mycket, mycket mindre om våra skandinaviska grannlânder än om många andra länder i världen...

Johanna sa...

Jag tror att det finns ett korn sanning i de flesta fördomar. Kanske är inte ALLA sådana, det kanske bara räcker att ens grannar är sådana och så ska det börja spridas rykten om att alla från det landet är sådana.. men jag undrar varför många säger att finnar alltid har kniv. Det är något jag ALDRIG sett - och jag är finsk som ibland tvingats umgås i finska kretsar. Det är stor skillnad på finnar i Finland och finnar i Sverige. Vad jag menar med det låter jag vara osagt! :)

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Du har väl bara varit i Åbo och Helsingfors den där timmen innan kryssningen åter styr kosan hem.

Thérèse sa...

Sara - jag med faktiskt...och minst tror jag jag vet om Finland

Johanna - jag håller med dig att fördomar alltid kommer upp och svenskar gillar att skämta om finnar. Jag har inte heller sett finnar med kniv. Inte heller har dom jag träffat med finskt ursprung druckit särskilt mycket , definitivt inte mer än många svenskar

Niklas - Icke , i båda städerna har jag flera gånger tillbringat flera dagar liksom på Åland

AnneliH sa...

Jag är född där och har min släkt där, kan göra mig förstådd på finska men jag kan inte kalla mig för finsk..mer svensk..alla får ha sina fördomar...men det är ju så med norrmännen ockå...vi svenskar tror vi vet bäst om allt ibland :/ Men det jag vet att man kan inte ta student examen om man inte klarar tentamen i Finland...här i Sverige är det mest bara ett jippo.
När jag var yngre tog jag avstånd helt från att jag var född i Finland eftersom jag blev kallad för "Finnjävel" i skolan...

Thérèse sa...

Anneli - men usch så tråkigt att bli kallad finn-jävel och vad trist att du skämdes för att komma från finland.

Intervju med en finne sa...

Läs denna humoristiska intervju med en finne :)