onsdag, oktober 15, 2008

hundvalpar och igelkottar

Bredvid mataffären där jag brukade handla i Madrid låg en djuraffär. I Spanien har djuraffärerna hundvalpar och kattungar i burar och skyltfönster. Det är förstås inget typiskt spanskt jag har sett det i ganska många länder både i Europa och utanför Europa. Liksom många andra barn brukade mina barn vilja stanna och titta på valparna varje gång vi hade varit och handlat. Att ha kattungar och hundvalpar i skyltfönstret är ganska främmande för oss i Sverige och en svensk släkting på besök i Madrid reagerade mycket starkt på det.

I djuraffären hade dom förutom fåglar , fiskar , marsvin , kanin, hamstrar , sköldpaddor också en del djur som inte är så vanliga i svenska djuraffärer såsom igelkott och jordekorrar. Fast jag har faktiskt sett en igelkott i en svensk djuraffär också. Afrikansk pygméigelkott kallades den men såg ut som en banlig svensk bara lite ljusare. 2500 kronor fick man punga ut med om man ville bli ägare till den.

En hundvalp på en djuraffär i Spanien var inte så billig heller. Dom brukade väl kosta från 500 euro och uppåt. Jag har ingen koll på vad man får betala för en hund i Sverige fast jag gissar att dom svenska priserna är ungefär som dom spanska.

Trots den djurälskande sjuåringens tjat har jag inga planer på att skaffa husdjur. Visst är det mysigt med en hund eller katt men jag är inte överdrivet sugen och dessutom känner jag att jag inte riktigt skulle ha tid. Katt kan jag heller inte ha på grund av sonens allergi.

Jag vet inte om hundvalpar mår sämre än andra djur av att sitta i en bur i ett skyltfönster och bli beskådade av förbipasserade barn. Det är väl knappast några djur som uppskattar att sitta i en bur. Om jag skulle skaffa djur en dag tror jag inte att jag vill ha en kanin, marsivn eller liknande som sitter och spätter bland sågspån i en bur. Jag vill absolut inte ha en fågel som skränar. Men en hund eller katt som är mer sociala än marsvin och fåglar vore kanske mysigt om jag hade tid. Igelkottar är väldigt gulliga men som husdjur känns dom lite tveksamma. Tror inte dom är så roliga och sällskapliga och sover dom inte hela vintern? Fast det kanske dom inte gör om dom bor inomhus i värmen.


en hund i skyltfönstret på en djuraffär i Madrid

5 kommentarer:

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Vore fint om det medföljde recept, samt övriga tips om koktid m m.

Thérèse sa...

Niklas - ha ha , inte i Spanien. Vill du äta hund är det nog Kina , Korea och Vietnam som gäller. Har också hört att det förekommer på menyn i vissa afrikanska länder som Nigeria

Anna sa...

Vilken söt hund. Men vad hemskt att ha valpar i glasburar i skyltfönster. Valpar vill gosa , busa och upptäcka världen. Hundar ska inte sitta i bur.

Anna Malaga sa...

Jag tycker inte att hundar ska sitta i bur, men inte kaniner, hamstrar eller fâglar heller!!

Thérèse sa...

Anna - jag håller med , den är jättesöt och jag tycker inte att man ska ha djur i bur.

Anna - jag tycker inte heller man ska ha djur i bur. Tror varken hundar , kaniner , hamstrar eller fåglar trivs i bur.