onsdag, mars 11, 2009

friganism

Friganism, eller på engelska freeganism, är en alternativ livsstil som bygger på avståndstagande från konsumtion och som innefattar minsta möjliga deltagande i den konventionella ekonomin och minimal konsumtion av resurser. Det engelska begreppet har skapats som en kombination av orden free (gratis eller fri) och veganism.

Ett inslag i friganism är att ta till vara slängda matvaror, som har passerat sitt utsatta bäst före-datum eller av annan anledning har kasserats, men som av friganerna ändå anses ätbara. Denna typ av matvaror samlas framför allt in från soptunnor eller containrar vid mataffärer, och då framför allt i form av obrutna förpackningar som nyligen slängts.Detta kallas ibland "containerdykning". Friganer uppger sig samla mat på detta sätt som ett avsiktligt val och en politisk protesthandling, snarare än av ekonomiskt nödtvång, vilket kan vara fallet vid hemlöshet.

Friganismens historia går i huvudsak tillbaka till mitten av 1990-talet, med en koppling till antiglobaliserings- och miljörörelser och grupper såsom Food Not Bombs.Friganismen uppstod i USA, men har sedan spridits till Storbritannien och flera andra länder. Kopplingen till veganrörelsen är stark, men alla friganer är inte veganer eller vegetarianer. En grupp av friganer, som på engelska ibland kallas "meagans" (från meat, engelska för kött), kan tänka sig att äta kött och andra animaliska produkter, men bara om de annars skulle gå till spillo.

Tills häromdagen hade jag aldrig hört talas om friganer. Visst är det bra att man vill leva miljövänligt. Visst skulle jag själv kunna tänka mig att förändra min livsstil ganska mycket för att leva miljövänligare. Men så långt som att rota efter mat i sopor skulle jag definitivt inte gå. Men det finns ju onekligen en hel del pengar att spara om man inte behöver köpa mat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Coolt!

Thérèse sa...

Anonym - nja... jag vet inte