måndag, mars 23, 2009

moster , faster , farbror och morbror?

Jag kallar min farbrors fru för min faster och mina morbröders fruar och min mosters man för mostrar och morbror. Jag och alla andra i släkten har alltid gjort det. En koll i ordboken ger mig rätt. Men jag har upptäckt att många inte gör det utan använder uttryck som mosters man eller ingift morbror. Det finns naturligtvis inget rätt och fel vad man ska säga. Fast personligen tycker jag mosters man och farbrors fru låter som en viss distans. Som om dom inte är riktiga släktingar på något sätt. I och med att dom gift in sig i släkten bör dom väl vara lika mycket släkt tycker jag. Dessutom bör man väl hellre välkomna människor lite extra mycket i familjen än tvärtom?

Fast jag har förstått att många inte använder moster , faster , morbror och farbror om andra än just föräldrarnas syskon. Det kanske inte ens handlar om distans till personen.

Jag är lite nyfiken på vad ni som läser tycker. Ska man kalla även ingifta för moster , faster , morbror och farbror? Hur gör ni? Varför eller varför inte?

6 kommentarer:

Sara sa...

Alla mina ingifta mor- och farbröder kallar jag för morbror och farbror. Och min mans mostrar och morbröder kallar jag också för tante och oncle, och de kallar mig för sin niece, det tycker jag är trevligt!

Nadia sa...

Jag kalla min ingifta morbror för mosters man. För mig personligen är han ju i första hand det. Hade aldrig tänkt på att det markerar en viss distans men kan nog hålla med om det. å andra sidan kallar (iaf jag) aldrig min moster eller morbror för just detta när de är närvarande. Jag kallar dem vid deras namn och det gör jag ju även med andra släktingar.

I Chile kallar man alla vuxna vänner till familjen och naturligtvis även ingifta släktingar för tio eller tia. Blir i iaf lätt att hålla reda på :)

Thérèse sa...

Sara - Jag har också alltid gjort det men faktiskt hamnat i diskussion med vänner om det ibland. Fast att kalla min mans mor- och far-bröder för morbror och farbror har jag aldrig tänkt på. Har nästan aldrig träffat dom heller och nu när vi är skilda lär det väl bli ännu mer sällan.

Nadia - Jag säger inte heller moster och morbror till dom utan deras namn. Men ibland om man pratar om dom kanske man använder moster och morbror. Den chilenska varianten verkar enklare.

Anonym sa...

Jag kan referera till dem som ex. "min faster", men förklarar oftast att det är min farbrors fru, för det är så jag kallar ja exempelvis henne. Men det har inget alls med distans att göra, hon kom in i familjen långt före min födsel & i mina ögon är hon lika mycket släkting till mig som min farbror är, även om jag kallar henne för min farbrors fru och inte för min faster!

Jag kallar dem "såklart" också vid namn annars. Fast det är mest svenskar som gör så, mina andra vänner som inte kommer från Sverige skulle aldrig drömma om att vara så oartiga att använda enbart deras mostrars namn exempelvis (för dem är det ett tecken på respekt att säga "moster" på deras språk). Och sen vet jag att svenskar ofta ser det som att kusiner är just kusiner (ex. två bröders barn är kusiner till varandra), medan för en invandrare kan en kusin vara alltifrån en riktig kusin, till en brylling till en som växte upp i samma by som en själv. Rörigt, men samtidigt väldigt omtänksamt, tycker jag!

Thérèse sa...

Johanna - du har helt rätt att man i dom flesta andra länder faktiskt säger moster/faster/morbror/farbror till dom också. Inget som jag någonsin har gjort. Troligen ovanligt i Sverige. Precis som att man faktiskt i många länder kan kalla bryllingar och sysslingar för kusiner. Jag har två kusiner som faktiskt inte är mina kusiner om jag ska vara petig. Fast jag skulle aldrig kalla dom något annat än kusiner. En är pappas kusin och en är min ingifta mosters barn som hon hade innan hon träffade min morbror. Fast det var ju långt innan jag föddes.

Anonym sa...

You can clearly prevail debt consolidation seattle on speech marks in favor
of Cheap debt consolidation loans. As a result, they decide to suicide than to search for the solution.
Most people that are considering the consolidation process are then applied
for. If you are, you then know how much spare cash you have left to spend on a consolidation financial
loan. The higher the value of the home is used as an asset,
which often results in many loans to be eliminated.

Also visit my web-site http://educationloans.angelfire.com