söndag, mars 22, 2009

Las fallas och andra fiestor

Är man i Spanien och det är någon form av lokal fiesta på gång i närheten bör man inte missa det. Det finns fiestas och ferias överallt , året om i alla spanska städer och byar. Ofta är dom roliga och färgstarka och är det något spanjorer kan så är det att festa. Man dansar , äter tapas och dricker vin (öl , fino , läsk funkar också) och har kul. Alla är där. Alla stilar och alla åldrar från gammelmormor till små nyfödda. Man slipper fylla , svineri och folk som spyr i rännstenen utan det är bara kul , kul , kul och mycket fest. Naturligtvis förekommer det att spanjorer blir fulla men dom brukar kunna bete sig eller så åker man hem och sover om man fått några glas för mycket.Stora och kända fiestor är bland annat Feria de Abril i Sevilla två veckor efter påsk , Fiesta de Caballo i Jerez de la Frontera i maj , San Fermin i juli i Pamplona , Feria i Malaga i augusti. I juni firas San Juan speciellt vid kusten och under påsken firas Semana Santa med processioner över hela landet. Dom största och mest berömda processionerna hittar man i Sevilla. Karnevalen firas överallt och särskilt mycket i Cadiz , på Teneriffa och Gran Canaria. Fiestas de Moros y Cristianos firas i Alicante , La Tomatina i byn Buñol är en fiesta med ett gigantiskt tomatkrig i augusti , i byn Romaria i Galicien i nodvästra Spanien, slog sig en del norska vikingar ner så där firas i augusti varje år en vikingafiesta. ... jag skulle kunna räkna upp hur många som helst. Det finns också en fiesta

En av dom mer ökända fiestorna är den i byn Manganeses de la Polvorosa som förut inleddes med att en get kastades från byns kyrktorn. Dagarna innan geten kastades ner från kyrktornet tog byns ynglingar med den på barrunda. 2001 förbjöds dock get-kastningen men fiestan firas fortfarande i januari varje år.I torsdags avslutades en av Spaniens mest kända fiestor , Las Fallas i Valencia.
Las Fallas är den största fiestan i Valencia som kulminerar då gigantiska papier maché-figurer förs i procession genom staden, varefter samtliga utom vinnaren i paraden bränns upp natten mellan 19-20 mars. Festligheterna varar från 15 till 19 mars och hålls till regionens skyddshelgon Sankt Josefs ära; 19 mars är Sankt Josefsdagen. Men redan den 1 mars börjar man hetta upp stämningen med aktiviteter och arrangemang som masclétas och petardos; knallfyrverkeri och tunga smatterband.Jag har besökt en hel del fiestor och alltid haft lika kul men Las Fallas har jag ännu inte besök. jag har inte ens varit i Valencia bara kört förbi. Så jag är nyfiken både på staden Valencia och Las Fallas. Så bilderna från Las Fallas är från Wikipedia.

Valencia är förresten den plats som paella kommer ifrån. Det är i området runt Valencia som nästan allt spanskt ris odlas. Idag kan man avnjuta denna rätt i olika varianter över hela Spanien. den har blivit en spansk nationalrätt men kännare påstår att man serveras den godaste paellan i Valencia.

Här finns en artikel om Valencia , svärdheter , shopping , boende och annat för den som är intresserad av att besöka staden. Jag är definitivt intresserad av att någon gång åka till Valencia.


Inga kommentarer: