onsdag, mars 04, 2009

ny spansk abortlag

I Sverige har vi sen 1975 fri abort och lagen är inte särskilt kontroversiell idag. Bara ytterst få svenskar är emot fri abort.
I Spanien kan man idag bara få abort om det är fara för kvinnans liv , kvinnan har blvit våldtagen eller fostret är skadat. Vill man ändå ha en abort finns det privata kliniker man kan vända sig till och deras verksamhet är inte någon skum underjordisk halvillegal verksamhet utan dom skyltar öppet med att dom utför aborter. Men det kostar ju en del.

Nu är en lagändring på gång. Det finns en majoritet i kongressen för en ny lag mer lik den svenska där man utan att behöva ange skäl kan få abort inom den offentliga sjukvården. IU (Izquierda Unidad) den förenade vänstern i parlamentet har länge drivit förslaget som nu stöds av PSOE (Spaniens motsvarighet till socialdemokraterna). Hårdast är motståndet från det konservativa PP (Partido Popular) och den katolska kyrkan i landet. Men dom är i minoritet så den nya lagen kommer att röstas igenom.

Naturligtvis är en abort ofta väldigt jobbig att genomgå men ibland kanske kvinnan inte har något annat val och då bör det finns möjlighet att få en säker abort inom den offentliga sjukvården. Möjligheten till abort ska inte bero på plånbokens storlek. Många kvinnor i världen dör eller skadas i illegala aborter. Oftast fattiga kvinnor för dom välbärgade kan alltid fixa abort även om dom bor i länder där detta inte är tillåtet. Det kan utföras på privatkliniker eller man kan resa utomlands för att få abort. Aborter försvinner inte för att det förbjudas.

I Latinamerika är det enbart på Kuba kvinnor kan få abort inom den offentliga sjukvården. I alla andra länder är det mer eller mindre förbjudet. I många länder i Latinamerika är dessutom preventivmedel både dyrt och svårt att få tag i. Nyligen läste jag att i Peru genomgår varje kvinna i snitt 2-3 aborter under sitt liv. Vad jag känner till är det bara i Venezuela det idag tals om en lagändring kring aborter men det är än så länge ganska vagt och något som ska komma någon gång i framtiden. Naturligvis är det bra om aborter kan förebyggas med billiga och lättåtkomliga preventivmedel. Men man kan faktiskt bli gravid trots preventivmedel. Blir man gravid och av någon anledning inte har möjlighet att föda barnet ska man har möjlighet till en säker och legal abort oavsett var i världen man bor och oavsett storleken på plånboken.

Jag tycker det är jättebra att abort snart kommer att vara tillåtet i Spanien. "Ett stort steg för jämställdheten för kvinnans rättigheter och för civilrätten har tagits," sa läkaren och vänsterpolitikern Gaspar Llamazares om den nya lagen.

3 kommentarer:

Nadia sa...

Det var väl verkligen på tiden. Speciellt eftersom -vilket du påpekar- abort ändå varit ett relativt lättillgängligt alternativ sedan länge.

Såg en dansk dokmentär på svensk tv där de besökte olika abortkliniker i Spanien. En kvinnlig reporter gravid i 8:e månaden uppsökte en sådan här klinik och sade sig vilja göra abort. "Jajamensan, inga problem" sa klinikchefen.
Trots att man tidigare har varit tvungen att officiellt ha ett skäl för att tillåtas göra abort görs aborter ändå lite hur som helst och var som helst. Genom att göra abort helt lagliga försvinner förhoppningsvis en del av marknaden för skumma kliniker liknande den i den danska dokumentären.

Thérèse sa...

Nadia - verkligen på tiden. När man kollade i telefonkatalogen fanns kliniker som annonserade med att dom utförde abort så det verkar väldigt öppet trots förbud. Men en abort kostar ju en del och då kan man ju knappast kalla det fri abort för alla kvinnor.

Dessutom får en sån lag skumma kliniker att försvinna. Den du skriver om verkar ju förskräcklig. I många länder där abort är förbjuden utförs ju illegala aborter av kvacksalvare utan läkarutbildning och kanske inte i steril miljö för dom kvinnor som inte har råd att betala en privatklinik. Det är verkligen hemskt att kvinnor ska dö eller bli allvarligt skadade i samband med aborter. Nu har jag aldrig hört talas om något sånt här i Spanien så jag kan inte uttala mig om det förekommer där. Jag har heller ingen aning om hur mycket man får betala för en abort på en spansk privatklinik men säkert så mycket att många har svårt att få ihop summan.

Basilika sa...

Vad jag forstar sa ar nu abort legalt i Mexiko. Sedan 2007 eller 2008. Det ser jag som ett framsteg.