Jag har tidigare gjort vårrullar tillsammans med min thailändska kompis och det tog väl en hel eftermiddag men vi var fyra stycken som tillagade vårrullarna och hade kul och trevligt tillsammans. Får se om och när det blir några dumplings men lägger ut receptet här om någon annan känner sig manad. Jag kan intyga att det blir väldigt gott.
cirka 24 stycken, 45 minuter
Om man vill kan man ha i tofu för en matigare känsla, men det behövs egentligen inte.
1 paket dim sum-, wonton- eller gyozaplattor
4 shiitakesvampar eller 2-3 torkade kinesiska svampar
cirka 15 g risnudlar
125 g kinakål
125 g pak choy, mangold eller spenat
50 g tofu (kan uteslutas)
2 salladslökar eller kinesisk gräslök
1 msk riven färsk ingefära
2 msk soja
3 msk sesamolja
Dippsås:
3 msk soja
1 msk kinesisk mörk vinäger eller risvinäger
1 msk sesamolja
1 krm vitpeppar
cirka 1/2 tsk hot sauce, sambal oelek eller tabasco
Häll kokande vatten över svampen om den är torkad. Låt ligga i blöt i 30 minuter, låt rinna av och hacka.
Täck risnudlarna med kokande vatten i en annan skål. Låt stå i 10 minuter. Låt rinna av och hacka.
Koka upp vatten i en kastrull. Förväll först kinakålen någon minut tills den mjuknar, lyft upp och låt rinna av. Lägg sedan i pak choy (alternativt mangold eller spenat) och gör likadant. Pressa ur all vätska ur bladen och strimla.
Tärna tofu (om du vill att det ska ingå) och blanda med bladen, salladslöken och ingefäran. Tillsätt soja, sesamolja, svamp och nudlar. Blanda noga.
Ställ en skål vatten framför dig. Lägg ut en degplatta, fukta fingertopparna och blöt kanterna på plattan. Lägg en tesked fyllning i mitten och vik ihop kanterna till ett knyte.
Placera knytena i en ångkokningsinsats (kan bland annat köpas billigt i asiatiska butiker), penslad tunt med olja, i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka knytena i fem minuter.
Dippa knytena i såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar