fredag, mars 27, 2009

Free Dawit Isaak

Idag har dom fyra största svenska tidningarna en kampanj för den fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak. Han fänglslades i Eritrea hösten 2001 därför att han skrivit artiklar om att landet behövde demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Det är så klart jättebra att det här uppmärksammas men varför har det tagit så lång tid. Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i över sju år utan att svenska tidningar och svenska politiker har reagerat särskilt mycket. Men bättre sent än aldrig.

Här finns en namninsamling till stöd för Dawit Isaak som alla som känner sig manade kan skriva på.

Själv är jag ofta skeptisk till namninsamlingar. Det känns som det inte ger så mycket utan mest för att den som skriver på ska känna att han eller hon gjort en god gärning. Samtidigt kan det knappast skada heller att skriva på. Kanske kan en stark oppinion få både svenska politiker , UD och dom styrande i Eritrea att reagera. Hoppas det.

Runt om i världen sitter 143 journalister fängslade för saker dom skrivit. Dawit Isaak är den enda som är svensk medborgare. Jag hoppas att han och dom övriga 142 journalisterna släpps så fort som möjligt.

2 kommentarer:

sof sa...

Som de säjer i Vänner (Joey, tror jag det var??): det finns inga goda gärningar som inte är egoistiska...
Att skriva på en namninsamling är ju en enkel grej som inte kräver särskilt mycket av den som gör det. Och visst, det kanske får personen att känna sej nöjd med sej själv, men om det samtidigt bidrar till att trycka på något som är viktigt så må så vara, tycker jag!
Jag har skivit på! Och det var dagens goda gärning, nu kan jag sova gott ;)

Thérèse sa...

Sof - Ja Joey har nog rätt ... tyvärr. Jag har också skrivit på för Dawit men samtidigt känns det som en rätt lam protest men man kan ju så klart alltid hoppas.