fredag, mars 06, 2009

Andarnas hus och Arn

Filmen är ju oftast sämre än boken brukar det sägas. Har en bok man läst och tyckt mycket om blivit film så blir man väldigt ofta besviken. Fast det finns undantag. Det finns böcker som blivit riktigt bra filmer. Själv tyckte jag otroligt mycket om Flyga Drake när jag såg filmen och jag tror inte någon som läst boken blir besviken. Jag läste dock boken efter filmen.

Sen finns det riktigt skräckexempel. Astrid Lindgrens bok Mio min Mio blev ju en förskräcklig film.

Ett annat skräckexempel är Andarnas hus. Jag såg filmen häromdagen. Jag har sett den förut men det var längesen. Det är även längesen jag läste Isabel Allendes bok. Filmen följer boken väldigt dåligt och både händelser och karaktärer är ändrade. Filmen ger också en väldigt ytlig och stundtals obegriplig bild av Chiles 1900-tals historia. I huvudrollerna finns idel kända Hollywoodskådisar som Meryl Strepp , Winona Ryder , Jeremy Irons , Antonio Banderas och Glen Close. Visst är skådisarna duktiga, Winona är vacker och Antonio är snygg men vissa repliker är väl pekorala liksom högtravande och klyschiga på samma gång. Själv störde jag mig på att alla dessa Hollywoodstjärnor skulle vara chilienare samtidigt som dom pratade engelska. Jag har ibland lite svårt för filmer som utspelar sig i ett icke-engelskspråkigt land och alla karaktärerna är från det landet men alla pratar ändå engelska.

Boken Andarnas hus är bra så läs gärna den men filmen kan man skippa. Efter att jag sett filmen nu i veckan tänkte jag den elaka tanken att "jag måste sluta titta på dålig film". Filmen är väl inte riktigt SÅ dålig men inte heller SÅ bra och den är definitivt mycket olik boken.

Nyligen såg jag även den andra filmen om Arn. Den är också en sån film där replikerna stundtals känns pekorala och att se den kända svenska skådespelareliten i lösmustascher och ringbrynja blir lite maskerad. Personligen tyckte jag inte Arn-böckerna var något mästerverk men dom är heller inte alls dåliga utan läsvärda.
Handlingen är ungefär:

Arn växer upp i kloster , Arn sjunger för munkarna , aldrig har en gosse sjungit så vackert , Arn rider snabbast av alla på sin superhäst , Arn vinner bågskytte , Arn talar latin och franska , Arn är bäst med svärdet , Arn vinner bågskytte, Arn är en stilig ung man från en rik och fin familj, Arn träffar Cecilia, fagrare mö har aldrig skådats , Arn vinner bågskytte , de unga tu förenas i köttet , Arn rider snabbast av alla , Arn är god mot trälarna , Arn jagar , Arn röker kött , Arn vinner bågskytte , de unga tu förenas i köttet , Arn är skickligast med svärdet , de unga tu förenas i köttet , Arn vinner bågskytte.....

På fyllan förenas Arn och Cecilias syster i köttet. Att ha samlag med två systrar är en svår synd För det blir han dömd att åka till det heliga landet och i 20 år slåss med tempelriddarna mot dom onda muslimerna. Cecilia som inte visste att Arn och hennes syster haft ett "one-night-stand" blir också dömd , hon spärras in i kloster i 20 år. Dessutom är hon med barn efter allt förenade i köttet Arn och hon ägnat sig åt.

7 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Jag har filmen men har inte hunnit se den. Så mycket kopulerande så vet jag inte om jag vågar se den... :-)

Thérèse sa...

Karlavagnen - ha ha , fast det är kopulerande utan naket. Varje gång Arn och Cecilia lägger sig i gräset filmas trädtopparna och stråkmusik hörs. Det är ingen kalkonfilm men den är heller inte jättebra.

Nadia sa...

Jag har svart for att inte jamfora filmer med boken (om jag har last den). Tycker precis som du att boken for det mesta ar battre. Ett undantag ar dock karlek het som chili av den mexikanska forfattarinnan Laura Esquivel. Boken ar ratt banal, en ratt daligt skriven karlekshistoria. Filmen daremot tyckte jag mycket bra om.

Andarnas hus var daremot ingen hojdare (filmen alltsa). Sa mycket ar ju andrat att man nastan borjar tvivla pa om filmskaparna overhuvudtaget har last boken.

Thérèse sa...

Nadia - Visst är det Kärlek het som chili som heter Como agua para chocolate på spanska? I så fall har jag sett filmen men inte läst boken. Av Harry Potter böckerna har man lyckats göra riktigt bra filmer men annars är det ofta att filmen är väldigt mycket sämre än boken. Just Andarnas Hus är väl ett extramfall som du skriver så är så mycket ändrat att man undrar om dom ens läst boken. Undrar vad Isabel Allende tyckte om filmen egentligen? Jag kände också att man hade någon idé om att ha med lite av Chiles historia i filmen men det blev mest rörigt och obegripligt. Först agiterade någon för bönderna sen blev det en vänsterregering och sen plötsligt kupp utan någon förklaring. Salvador Allende och Pinochet nämndes inte överhuvudtaget. Lite , lite mer om dom politiska händelserna i Chile hade jag önskat. Så är det , det där med alla kända amerikanska filmstjärnor som spelar chilenare och pratar engelska... kanske fånigt att störa sig på men jag kan inte låta bli

Nadia sa...

Det stämmer att Kärlek het som chili heter como agua para chocolate på spanska. Jag gillade verkligen filmen och tyckte att den kändes mkt mer komplex och underhållande än den ytterst mediokra boken.
Håller med om att Andarnas hus varken lyckades särskilt bra med att efterlikna boken eller skildra de politiska händelserna i Chile. Andarnas hus kändes väldigt mycket mainstream hollywoodfilm även om jag inte tyckte att den var direkt dålig.
Men jag har också svårt för amerikanska filmer som utspelar sig utanför staterna men där alla skådespelare ändå pratar engelska och är amerikaner. Det blir liksom inte trovärdigt, blir bara väldigt mkt hollywood.

Thérèse sa...

Nadia - Gillade också kärlek het som chili men har som sagt inte läst boken bara sett filmen.
Har man inte läst boken så är Andarnas Hus inte en direkt dålig film en vanlig mainstream hollywoodproduktion. Har man läst boken blir man troligen väldigt besviken. Naturligtvis kan man se filmen som den är och inte som jag sitta och önska mer bild av den chilenska historien. Det är ingen kalkonfilm utan en väldigt påkostad historia med ibland otroligt vackra landskapsbilder.

Anonym sa...

Jag började läsa boken men tyckte att den var kass, så jag läste aldrig ut den. Tänkte att jag skulle se filmen, kanske skulle jag gilla den bättre, men nää... Den enda boken jag gillar av Guillou är "Ondskan", och tycker att filmatiseringen av den också är bra.
/Anna S.