Marianne - om jag fattat rätt så drar man pressen med pinnarna så då två stenarna glider i en skåra där oliverna ligger , längre ner finns en liten öppning där oljan ska rinna ut. Fast den syns inte på bilden. Vet inte om pinnarna drogs runt med hjälp av djur eller kanske slavar. Förmodligen ett tungt jobb
Mandy - ja Pompeji är en upplevelse när man ser vad mycket och praktiska saker dom hade redan för över 2000 år sen. Fast den här olivpressen verkar ganska jobbig att använda
Norrsken och stjärnfall - tack
Boel - Ja hela Pompeji är verkligen häftigt man känner historiens vingslag
Nettan - ja man pressar flera kilo oliver till olja därför så stor olivpress
Det ser ut som nån utomjordisk civilisation har varit här och efterlämnas sig något mystiskt instrument (the "cocoons"?)
Olivolja är det enda jag använder nu. Förut var jag skeptisk får jag medge. Men efter 2 år i Spanien känns det som det enda möjliga och det som smakar godast.
mimo - jag tänkte samma tanke att den ser modern ut.
Per - varför var du skeptisk mot olivolja? En riktigt god olivolja kan verkligen förhöja smaken på vilken mat som helst. Jag är otroligt förtjust i både oliver och olivolja.
Annette - Visst är den imponerande på något sätt , 2000 år gammal men ser helt ny ut. Pompeji är verkligen ett fantastiskt ställe som jag varmt kan rekommendera alla som har möjlighet att besöka.
Å jag skulle gärna åka dit! Det gick nåt barnprogram när jag var liten med en man med skägg som vandrade omkring bland människorna och husen och det hela kändes mycket mystiskt och lite läskigt. Din bild är mycket vacker!
Karins fotoblogg - Pompeji kan verkligen rekommenderas , jag gillade även staden Neapel i närheten mycket men det verkar inte alla göra... När du skriver om det där barnprogrammet får jag också lite vag minnen , tror att jag har sett den där skäggiga gubben gå runt bland ruiner.
Det är tänkt att det här ska vara en blogg om andra länder , resor , vardagsliv i utlandet , svenskar i utlandet och annat men jag följer inga regler utan skriver om det jag känner för. Jag kommer att skriva en del om resor jag själv har gjort och om när jag har bott längre eller kortare perioder i andra länder. Det blir mycket Spanien där jag har bott i två år och kan språket. Så blir det förstås mycket funderingar om allt möjligt som språk , böcker , film , att bo utomlands, nyheter , fakta , funderingar och allt annat jag får lust att skriva om. Låna gärna text och bilder men glöm inte att uppge källan. Lämna gärna en kommentar eller två! Det går att maila mig på therese.sundqvist@gmail.com
12 kommentarer:
Oj undrar hur den funkar. Pressar man ihop de två stenhalvorna på något sätt kanske?
Den ser nästan mer ut som ett konstverk.
wow det var en fin olivpress!!Tänk att de hade allt tänkt redan sedan medeltiden!
Fin bild!
Vad häftigt! Historiens vingslag...
OLIVPRESS?? det var en rejäl en.
fin bild.
Ha det gott. // Nettan
Marianne - om jag fattat rätt så drar man pressen med pinnarna så då två stenarna glider i en skåra där oliverna ligger , längre ner finns en liten öppning där oljan ska rinna ut. Fast den syns inte på bilden. Vet inte om pinnarna drogs runt med hjälp av djur eller kanske slavar. Förmodligen ett tungt jobb
Mandy - ja Pompeji är en upplevelse när man ser vad mycket och praktiska saker dom hade redan för över 2000 år sen. Fast den här olivpressen verkar ganska jobbig att använda
Norrsken och stjärnfall - tack
Boel - Ja hela Pompeji är verkligen häftigt man känner historiens vingslag
Nettan - ja man pressar flera kilo oliver till olja därför så stor olivpress
Vad vacker den var till formen, ser nästan modern ut på något sätt...
Det ser ut som nån utomjordisk civilisation har varit här och efterlämnas sig något mystiskt instrument (the "cocoons"?)
Olivolja är det enda jag använder nu. Förut var jag skeptisk får jag medge. Men efter 2 år i Spanien känns det som det enda möjliga och det som smakar godast.
Så roligt att få se en sådan olivpress, väldigt fin bild också!
mvh //annette
mimo - jag tänkte samma tanke att den ser modern ut.
Per - varför var du skeptisk mot olivolja? En riktigt god olivolja kan verkligen förhöja smaken på vilken mat som helst. Jag är otroligt förtjust i både oliver och olivolja.
Annette - Visst är den imponerande på något sätt , 2000 år gammal men ser helt ny ut. Pompeji är verkligen ett fantastiskt ställe som jag varmt kan rekommendera alla som har möjlighet att besöka.
Å jag skulle gärna åka dit!
Det gick nåt barnprogram när jag var liten med en man med skägg som vandrade omkring bland människorna och husen och det hela kändes mycket mystiskt och lite läskigt.
Din bild är mycket vacker!
Karins fotoblogg - Pompeji kan verkligen rekommenderas , jag gillade även staden Neapel i närheten mycket men det verkar inte alla göra...
När du skriver om det där barnprogrammet får jag också lite vag minnen , tror att jag har sett den där skäggiga gubben gå runt bland ruiner.
Skicka en kommentar