lördag, juni 07, 2008

olika tapas

Som jag skrev i förra inlägget saknar jag inte bara klimatet och folklivet i Spanien utan även maten. I synnerhet tapaskulturen. Det är hur trevligt som helst att gå ut några stycken beställa lite olika tapas och dela på. Ofta är också priserna ganska humana. Jag tänkte att jag kunde återvinna ett gammalt inlägg om tapas som jag skrev i Marid för nästan två år sen.

Tapas är spanska smårätter som äts som tilltugg till drycken eller så går man ut ett sällskap och beställer några olika tapas och provar av alla. Är man hungrig blir man lätt mätt på ett par tapas. Vill man ha en större portion beställer man en racion. Oftast förvaras tapasen under en glasskiva vid bardisken så man kan titta vad man tycker ser gott ut och vad man är sugen på. Perfekt också om man inte kan spanska , bara att peka på det man vill ha.

Undviker man dom mest turistiska ställerna brukar man få något gratis till drycken , vanligtvis ett fat oliver men ibland andra spännade tapas. Tapasen varierar från region till region men en hel del "standardtapas" finns på dom flesta barer över hela Spanien. Tapas kan varieras i det oändliga , ibland är det bara några oliver eller ostbitar på ett fat , ibland kan det vara avancerade rätter. Bröd brukar alltid serveras till tapas.

Vanliga vegetariska tapas

Champiñones al ajillo - vitlöksstekta champinjoner
Patatas bravas - friterad potatis i stark tomatsås
Patatas ail-oli - potatissallad med mycket vitlök
Gazpacho - kall grönsakssoppa
Tortilla - potatisomelett som serveras kall
Queso de Cabra - spansk getost
Queso Machengo - Machengo ost , en spansk hård ost som äts i tjocka trekantiga skivor
Piementos fritos - stekta små gröna paprikor
Pisto - en grönsaksgryta som bl.a innehåller potatis , lök , paprika och tomat
Acetunas - oliver (ingenstans är oliverna så goda som i Spanien)

Vanliga tapas på fisk och skaldjur

Mejillones al ajillo - musslor i vitlök
Gambas al ajillo - vitlöksstekta räkor
Gambas a la plancha - grillade räkor
Calamares a la Romana - fritarade bläckfiskringar
Ensadilla rusa - en sorts potatissallad med bl.a ärtor och tonfisk
Boquerones en vinagre - ansjovis som legat i vinäger i 3 dagar och sen serveras på bröd med vitlök , persilja och olivolja

Vanliga tapas på kött

Albondigas - spanska köttbullar i tomatsås
Pollo al ajillo - kyckling i vitlök
Jamon Serrano - spansk serranoskinka som äts i tunna skivor
Croquetas de jamon - kroketter med skinka
Chroquetas de pollo - kroketter med kyckling
Choritzo - skivor av kryddstark korv


Ett annat mattips för den som besöker Spanien är att äta en menu del dia som ofta brukar vara mycket god och prisvärd. Man kan välja mellan ett antal olika rätter och sätta ihop sin egen meny av förrätt , varmrätt och efterrätt. Bröd och dryck brukar ingå. Priserna brukar ligga på mellan 7-15 € beroende på vilken restaurang. Naturligtvis finns också dyrare ställen och i allmänhet brukar menu del dia vara något dyrare på helgerna.

Jag vet inte riktigt var i Sverige man kan äta bra tapas om man inte gör egna hemma. Så har någon ett tips på en bra tapasrestaurang så tar jag gärna emot det. Jag bor ju i Uppsala men det händer ju att jag besöker andra delar av Sverige också. Jag har precis fått veta att det finns en tapasrestaurang i Uppsala som jag är väldigt sugen på att prova. Kanske finns det fler ställen i Uppsala som har tapas. Jag har väldigt dålig koll på Uppsalas restauranger. Men tips på ställen med bra tapas i hela Sverige tas tacksamt emot.

Jag har hittat en blogg Tapas talk som jag verkligen kan rekommendera. Finns massor av bilder som man verkligen blir hungrig av och även tips på tapasställen i Madrid.

2 kommentarer:

Per sa...

Jag gillade salchitsas, typ stekta korvar som består av mer ren köttfärs än dom svenska korvarna som ingen vill veta vad dom innehåller...

Gillade även mechillones tapas. Ångkokta musslor som man har en topping på med finhackad lök, röd paprika och vitvinsvinäger. Har även tillagat det hemma, fantastiskt gott. Lite vatten i botten på en kastrull, sen lägger man dom färska musslorna (med skal förstås) på en djup tallrik, och sen lock på och koka upp tills musslorna öppnar sig -klart! Bryt isär musslorna och bit av musselköttet med toppingen på direkt ur skalet.

Thérèse sa...

Per - vet inte om jag ska prova musslorna men kul att du delar med dig ett recept