fredag, juni 13, 2008

fredagen den 13

Idag är det som bekant fredagen den 13. Fast jag tror inte så många tycker det känns otäckt och undviker att gå ut eller sätta sig bakom ratten. Fast om någon tycker det känns lite , lite obehagligt kan jag efter en koll i kalendern upplysa om att det dröjer ända till februari 2009 innan vi får en ny fredag den 13. I min lokala morgontidning står det att enligt statistik från Räddningsverket är inte fredagen den 13 farligare än andra fredagar.

Fast en del riktigt otäcka saker har faktiskt hänt fredagen den 13.

  • Fredagen den 13 oktober 1307 fängslades , torterades och avrättades ett stort antal tempelriddare på order av påven. Fast det var Filip IV av Frankrike som genomförde påvens order.
  • Fredagen den 13 april 1970 skedde en explosion ombord på den amerikanska rymdkapseln Apollo 13.
  • Fredagen 13 oktober 1972 störtade ett flygplan i Anderna. När planet hittades 72 dygn senare hade 16 personer överlevt bland annat genom att äta av sina döda medpassagerare.

Fobi för just fredagen den 13 kallas paraskavedekatriafobi. Fast även om dom flesta inte bryr sig om fredagen den 13 har nog många personer andra datum som är förknippade med obehagliga , tråkiga eller ledsamma händelser man råkat ut för. Precis som det får många finns datum som är förknippade med glada , roliga och trevliga händelser.

I Spanien är det förresten tisdagen den 13 som är otursdagen. Läs mer om det hos Sandbarnet

2 kommentarer:

Sandbarnet sa...

Tur att det är tisdagen den 13:e här i Spanien, så idag går jag säker : )

Lite mer om dessa två dagar finns inne hos mig.

Thérèse sa...

Sandbarnet - bra och intressant inlägg som jag hoppas fler läser så därför tog jag mig friheten att länka.