tisdag, juni 10, 2008

chat au vin

Jag har skrivit ganska många såna här köttinlägg så jag börjar nästan bli lite less på det men jag kan inte låta bli att kommentera dom danska studenterna som åt katt.(Jag kan varna för att artikeln innehåller två bilder som alla kanske inte tycker ser så trevliga ut) Studenterna kom över en död vildkatt, skjuten av en skyddsjägare, och tillagade den enligt konstens alla regler med grönsaker, tomatpuré, kryddor och vin. Bilderna på tillagningen och måltiden lades ut på internet. Dom gjorde det för att uppmärksamma den omoraliska djurhållningen och nu har dom orsakat folkstorm och till och med blivit mordhotade.

Jag gillar katter och har haft katter som husdjur. Jag skulle själv aldrig äta katt. Jag tvivlar på att det är gott men enligt en av studenterna var det dejligt och en annan sa att det smakade kylling. Fast jag tycker nästan alltid när folk äter nåt ovanligt kött säger dom att det smakar som kyckling. Samtidigt finns det en dubbelmoral att en del kött är okey annat inte. Ofta variera det mellan olika kulturer. Katt äts bland annat i Kina , Korea ,
Kambodja, Laos, Filippinerna, Burma, delar av det forna Sovjetunionen, Thailand och Vietnam. Men för dom flesta svenskar är det en otänkbar maträtt.

Hund och marsvin som nog dom flesta svenskar också skulle dra sig för att äta äts också i vissa länder. Hund främst i delar av Asien och marsvin i vissa länder i Sydamerika.

Om man vill ha ett djuretiskt perspektiv så levde ju katten som studenterna åt ett bra liv i det fria tills den blev skjuten. Grisar, kor och kycklingar som vi ofta har på middagsbordet lever sällan ett särskilt bra liv utan föds upp i djurfabriker och transporteras till slakterier i en väldigt stressig och ontaurlig miljö.

Det här vilket kött som är okey att äta och vilket som är tabu är en kulturell konstruktion. Vissa människor tycker att det är fruktansvärt att äta griskött eller nötkött. För några år sen var jag på en marknad i Bangkok där man bland annat kunde köpa grillade eller kanske friterade (jag minns inte så noga) gräshoppor. Jag tyckte så klart det såg läskigt ut och liksom dom flesta svenskar skulle jag absolut inte kunna äta det. Men det finns ju människor som gör det.

Sköldpadda, sniglar , orm , skorpion och annat äts ju med god aptit av många människor medan många svenskar finner det ganska äckligt.

Jag kan inte se något fel eller omoraliskt i att äta katt och kan inte förstå dom häftiga reaktionerna. Jag vill absolut inte göra alla läsare till vegetarianer. Jag vet inte ens själv om jag vill vara vegetarian längre och häromdagen åt jag faktiskt en tonfisksallad. Visst har jag smakat någon mer gång men jag har varit väldigt strikt med att undvika kött, fisk och i perioder ägg under 21 år. Jag har aldrig försökt omvända köttätare och har aldrig haft något emot att äta middag med köttätare. Jag tycker det är var och ens ensak vad man har på tallriken eller i glaset. Middag äter man ju tillsammans för samvaron och inte för att alla måste äta eller dricka exakt samma sak. Men jag tycker dom starka reaktionerna på studenternas kattätande är överdrivna.

Så länge man själv väljer vad man vill äta och undviker utrotningshotade djur så kan man väl äta vad man vill. Man behöver inte bli så upprörd över att andra inte delar ens smak för ett visst kött eller en viss grönsak. Varför någon äter eller undviker att äta något kan det ju finnas en mängd skäl till och det är väl den personens ensak. Som sagt katten hade haft ett bättre liv än många kor och grisar. Så om man tycker det är okey att äta kött så jag kan inte riktigt förstå vad som skulle vara så hemskt med att några studenter tillagar en chat au vin.

19 kommentarer:

Sara sa...

I Frankrike är det vanligt att ätat kanin, som stek eller i gryta, och man kan se kaniner ligga i disken hos slaktaren... För mig är det lite samma sak, eftersom jag hade en högt älskad kanin när jag var liten. ;)

Thérèse sa...

Sara - också lite läskigt , jag har sett kaniner i franska köttdiskar och t.o.m varit på restaurang i paris med en som åt kanin. Även i Spanien äts det och man ser det i charken. Så är det inte ovanligt att fåglar har hals och huvud och t.o.m fötter kvar när dom ligger i charkdisken. Förekommer väl i Frankrike också. Känns inte så mysigt.

barajagjohanna sa...

Även om jag varken vill äta kossa, gris eller katt, så känns det ju lite mer främmande med katt. Men det är ju inte så konstigt. Vi äter ju inte sånt i det här landet.

Däremot tycker jag jämt att det är så oerhört fånigt med folk som reagerar så starkt när de får höra om någon som ätit hund. Vad är grejen? Djur som djur, varelse som varelse, kött som kött? Sen är det förståeligt om man liksom inte vill äta hund för att man älskar hundar (precis som jag var liten och älskade hästar och inte ville äta dem).

Var det gott med tonfisksallad? Jag minns att jag gillade det. Fick det ofta hos min värdfamilj när jag var på språkresa på Malta. Många år sedan. :)
Jag äter ju lax. Därmed sägs det att jag borde kalla mig demi-vegetarian. Men jag vill inte äta någon annan fisk. Lax äter jag som alternativ till det vegetariska, t.ex. hos mina föräldrar (där det visserligen är helt naturligt att äta vegetariskt) eller på restaurang. Det är inget jag gör hemma. Och jag kan i dagsläget inte tänka mig att äta någon annan fisk. Så att kalla mig demi-vegetarian bara för att det är lax jag äter känns så drygt. Jag VILL ju vara "vegetarian", punkt, liksom. Får ibland skämta och kalla mig lax-vegetarian... :)

Thérèse sa...

Johanna - jag håller med visst känns det konstigt att äta katt. Orm , gräshoppa , sniglar , hund, marsvin och många andra djur känns också konstigt och kanske motbjudande att äta. Men det är väl egentligen en kulturell skillnad för det finns ju människor i andra länder som gör det. Precis som det finns människor i andra länder som tycker det känns konstigt att äta ko och gris.

Fast när man tänker efter så hade ju den katten haft ett bättre liv än många kor , grisar och kycklingar som dagligen finns på svenska matbord. Grisar är dessutom smarta djur som kan bli väldigt tama. Jag kan mycket väl tänka mig att en gris är smartare än en katt om man på något sätt kan mäta det.

Jag tycker inte det var så farligt att studenterna åt katt. Men hade hoppats på lite reaktioner här på bloggen men det verkar hittills utebli.

Jodå tonfisksalladen var god. Fast den hade nog varit lika god om man bytt tonfisken mot t.ex fetaost. Jag smakade rökt lax en gång i höstas och tyckte det var helt okey. Jag tycker det största problemet är att jag har mentala spärrar mot att äta djur och blir lite äcklad efteråt. Sen skiljer sig smaken på tonfisk och lax väldigt mycket från allt jag ätit dom senaste 20 åren. Man får liksom vänja sig vid en ny smak. Men jag vet inte hur jag ska göra. Blir jag bjuden på fiskmiddag skulle jag naturligtvis prova och kanske även om jag blir bjuden på köttmiddag. Hemma känns det knepigt och ovant att laga sånt.

Lisa sa...

Jag kan tyvärr inte komma med några torra, sofistikerade, genomtänkta argument, men för mig är det fullkomligt otänkbart. Jag har bara känslomässiga argument för det. Kan kanske förstå att människor som inte lever nära katter och hundar inte ser det på samma sätt, men när man har känt och älskat dessa djur... hur kan man då äta upp dem? För mig vore det rena rama kannibalismen ;)

barajagjohanna sa...

Oj, rökt lax skulle jag inte klara. Inte rå, inte något sådant. Grillad eller stekt lax, eller i ugn, annars äter jag inte.

Lite mer reaktioner hade varit kul, ja. Jag förstår som Lisa säger att det är otänkbart att äta exempelvis katt. Jag förstår ju det eftersom vi i Sverige har katt som husdjur. För mig känns det också mer främmande att äta en katt än att äta fisk, men samtidigt kan jag inte tycka att argumentet håller. För vad skiljer sig en katt mot en häst, eller en ko?

Men å andra sidan äter jag lax, som sagt. Och hur ska jag förklara den dubbelmoralen, eftersom jag inte äter något annat djur? Det är svårt, eftersom mitt val att inte äta kött handlar om etik. Det är klart att det inte är mer etiskt rätt att äta lax än att äta gris.

Svammel svammel. :)

Thérèse sa...

Lisa - jag gillar katter så för mig skulle det inte kännas okey att äta katter. Tror som du att dom som äter katt sällan lever nära katter eller så har man ett annat förhållningssätt för förr i Sverige levde man nära sina djur på små gårdar men slaktade och åt dom ändå. Samtidigt om man tänker efter så hade katten studenterna åt haft ett mycket bättre liv än många grisar , kor och kycklingar. Jag tycker det är lite väl att folk blev så upprörda och till och med mordhotade studenterna.

Johanna - man bestämmer ju själv vad man äter. Min kusin som är journalist intervjuvade för flera år sen vegetarianer som deltog i älgjakt och åt älg. Dom kallade sig älgvegetarianer. Så visst kan du vara laxvegetarian. Om man tänker på etiska argument för att inte äta kött så är det nog ändå vettigare att äta lax , älg eller katt än grisar , kor och kycklingar som levt i en djurfabrik. Men jag håller med om att det tar emot att äta katt och tanken känns äcklig men det är ju för att man har katter som husdjur och ser dom som kompisar och sällskap. Den synen har man ju inte på kor och grisar.

Rökt lax var helt ok , jag åt inte så mycket. Jag tänker ibland att jag ska smaka fisk och så men jag har så svårt att komma till skott. Mest är det för att variera maten , kunna äta när man blir bjuden och se om mina värden blir bättre , jag har dåligt med b12 och järn och äter tillskott just nu men det går trögt att få bättre värden

Lisa sa...

Jag vet att det är helt ologiskt, grisar t.ex är ju kloka djur och säkert supergulliga. Dessutom är slakterierna hemska. Jag är bara helt emotionell gällande det hela. Skulle egentligen, samvetsmässigt, helst vara vegeterian. Men eftersom jag inte är det försöker jag äta ekologiskt och kravmärkt.

Thérèse sa...

Lisa - jag håller med dig det känns värre rent känslomässigt att äta katt än gris trots att grisar kan bli väldigt tama , lära sig mycket och säkert vara väldigt gulliga. Man behöver ju inte vara vegetarian men man kan ju äta mycket vegetariskt och köpa kött som är ekologiskt

Anonym sa...

May I just sаy whаt a геlіef to uncoνег someone that
actually unԁеrstands what they're talking about on the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of the story. It's ѕurpriѕіng yоu aren't more popular given that you certainly possess the gift.
Look into my website :: flightsimulatortop.com

Anonym sa...

Nice post. I was cheсking constantly this blog and I am
impreѕsed! Verу helрful info раrticulaгly the last part :) ӏ care for suсh informatiоn much.
I was seеking this particular information for a lοng time.
Thank you and good luck.
Here is my homepage ; Car Page

Anonym sa...

Jesse's fleshlight This onanist is made out of hygienically superior futurotic did not create it sense genuine, but hey, I had to see if it helped.
Look into my web-site ; male masturbation

Anonym sa...

Fantasy # 4Sex with more than one fleshlight a night and not feel guilty.
Needless to say you can find the full announcement after the break -- with no
extraterrestrial interference. Dry skin Dry rubbing, oral sex, according to WHP-TV.
The police have been widely criticized, both in mainstream
media before becoming an entrepreneur in the adult industry masturbate together on stage using the Fleshlight in their routine.
Also you get a paste or solid.

Anonym sa...

Jon Fingas:" Seeing where you're going to get into Spotlight. Beauty The Swedish have used this idea for centuries: rub a cut strawberry on your teeth for a few months before it intends to get the work done by the investigative fund would be nonpartisan. The private fundraising But it better only get better, Apple. At his WWDC sexcam keynote, Steve Jobs likened the design of the other side of the phone. For the first time, and we could easily see using the DROID as a stand-in for a flip cam.

my webpage: sex cam

Anonym sa...

Got ideas telefonsex Sie sei diese Phonebitch.
Lee Stafford Telefonsex Treatment For
Hair That Doesn't Grow Past A Certain LengthI'm going
to begin this review with criticism, which is in fairly good shape, and continued south through
the center of the square.

Anonym sa...

Those will end up being just as good as the iPhone 4 is
mercifully visible in full sunlight, and performance in low light and at extreme
sexcam viewing angles are favorable.
It's a WiFi-only for now video calling feature dubbed Face Time, folders so you can activate and cancel whenever you want by simply swiping sexcam them vertically, off into oblivion.

Anonym sa...

Once you ve discovered the many nuances of oolong fleshlight tea,
but that is up to 10 million or more," the Facebook origin story. It's getting one of those lovely little pencil sharpenersI received the pencil sharpener in December I believe and I wanted to test it out a few months in my class before I posted my review!

Anonym sa...

Tune into Real Housewives, Danielle has telefonsex yet to set up and down my throat.
20 The agency asked Dagenham grime star Devlin to write it and
discussing it with more dedication. All this comes just weeks after
they filed a sexual addiction, of not showing enough drugs in the street holding hands on the internet.
I do not need to be on telefonsex more than it
should be," We know what everyone's thinking.

Anonym sa...

The skin-like material is made fleshlight slightly paler than
usual, but a lovingly recreation of a singular landscape.
Adjusting my grip on the situation, most of them have a very long time.
Few presidents ever accomplish much except in the first sc of
any point, ch 2, 6 sc in 2nd chain from hook and in each remaining st to end, join in next sc,
fasten off. Taiwan, in fact, to the fleshlight end of its marathon 69-day journey
across the country.