onsdag, juni 04, 2008

skola i Frankrike?

Då och då får jag mail från någon som läst bloggen. Det är inte så ofta men alltid kul. Oftast är det någon som vill fråga något och jag brukar svara så bra jag kan. Så har jag förstås mailat lite med mina bloggkompisar också. Jag brukar inte skriva här om mail jag får men igår fick jag ett som jag tänkte ni som läser skulle kunna hjälpa mig att svara på. Det var från en tjej som tänkte plugga franska i Frankrike och hon ville ha tips på bra skolor och trevliga studieorter. Jag har ingen koll alls på skolor i Frankrike. Vet inte heller var jag hade valt att plugga om jag varit i hennes sists. Paris är ju fint men en större stad vid Medelhavet vore inte heller fel. Så ni som har tips på skolor och studieorter får gärna dela med er. Hon skulle finansiera studierna med csn så skolan måste uppfylla dom kraven men det gör väl dom flesta språkskolor i Frankrike.

Om någon som läser här vill plugga spanska och ha tips på en bra skola som finns på dom spanska orterna Madrid , Salamanca , El Puerto de Santa Maria och Alicante samt i Cuenca i Ecuador så kan jag rekommendera Sampere

16 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Lite svårt för mig att rekommendera skolor i allmänhet då jag bara läst på en skola. Men jag kan ju berätta lite om det för människan som ville veta. :)

Jag pluggade en 13 veckors-kurs i Paris för tre år sedan. Läste franska på språkskolan Accord - école du langues. Nu har jag inte läst på något universitet, men jag tror nog att man får ut mer av det talade språket om man läser på en språkskola istället. Ofta är språkskolorna mer inriktade på konversation, till skillnad mot universiteten där det ofta kan vara lite mer grammatik.

Min skola var helt okej. Jag har svårt att jämföra med någon annan skola eftersom jag bara läst där. Men den var inriktad på konversation vilket jag tyckte var bra. Man gör ett nivåtest första dagen för att se hur mycket franska man kan och i vilken klass man ska gå. Tror det finns sju eller åtta olika nivåklasser. När man är redo för att gå upp en nivå, byter man helt enkelt klass på måndagen. Jag avancerade ganska många steg på bara 13 veckor, så visst lär man sig!

Ett minus för skolan var dramalektionerna, tycker jag. En dag i veckan hade vi drama. De flesta ogillade det, men gillar man att spela teater så är det säkert roligt. Jag tyckte inte alls om det.

De flesta lärarna var bra, men det gäller nog att avancera klass i alla fall efter fyra veckor, annars blir det repetition. Lärarna har olika övningar och allt för fyra veckor, sen verkar de börja om. Femte veckan hos samma lärare var för mig ganska tråkig, jag fick göra samma saker.

Jag vet inte om jag svamlar nu. Men jag skulle nog hellre välja en språkskola än ett universitet i alla fall. Sedan vet jag inte om Paris är något alternativ. Det beror ju helt på vad man vill ha. Jag älskade Paris, men skulle gärna testa på någon lite mindre stad (som ju fortfarande är stor i svenska mått mätt).

Sara sa...

Jag lÄste franska på universitetet i montpellier, ett år med studielån. Det var en internationell kurs, med studenter från hela världen, men jag tyckte att nivån var för låg, och att det var för oseriöst. Dessutom lär man sig inte franska så bra, om man hela tiden umgås med andra utlänningar... Det blir ingen hög nivå på språket.
I Aix-en-provence är det många som pluggar också.

Sara sa...

Och om jag får klaga lite... Montpellier på somrarna är numer helt KNÖKFULLT med supande, skräniga franskastudenter. Precis som Aix. ;)

Thérèse sa...

Johanna och Sara - tack för att ni svarar

Är inte Nice också en sån där ort som är proppfull av studenter? Håller med Sara att man ofta umgås med andra utlänningar och att nivån kan vara låg så var det för mig när jag pluggade i Sevilla

Victor sa...

Eftersom jag också funderar på att åka till Frankrike har jag frågat runt bland mina franska vänner jag har, och alla säger Toulouse. Där är det trevligast människor och en schysst studiemiljö, men risk för att det blir lite för mycket studentstad kanske. Det som förvånade mej var att det alla är från norra Frankrike men de rekommenderade inte Paris som de ser som ett eget land i sej.

Lisa sa...

Jag har studerat i både Aix och Nice. Precis som Sara skriver är det ju mycket andra utländska studenter och man måste anstränga sig för att få franska vänner och öva sig på så sätt, men jag tycker att det var bra nivå på skolorna. Aix kändes nog lite mer franskt, läste på L'université d'Aix-Marseille III med CSN-stöd.

Det beror ju på vad man är ute efter, men vill man kombinera med strand, bad och nattliv är ju rivieran bra.

Jag tyckte inte att det var så lätt att få franska tjejkompisar, så för språkets skull rekommenderas en fransk pojkvän :)

Thérèse sa...

Johanna - jag har också intrycket av att språkskolor i allmänhet är bättre än universitet

Victor - Jag har varit i Toulouse och tycker det är en väldigt mysig stad så där skulle det nog vara trevligt att plugga några månader. Tack för tipset

Lisa - kul att höra om dina erfarenhet. Jag tycker att Aix verkar väldigt mysigt och Medelhavet är ju inte långt borta om man vill sola och bada

Sara sa...

Ja, fransyskor är inte lätta att hooka upp med. Fransmännen är möjligen medgÖrligare... ;)

Thérèse sa...

Sara - jag tror det är samma sak med spanjorskorna. Jag har aldrig haft någon spansk pojkvän och när jag bodde i Madrid var jag där med man och barn ändå tyckte jag det var knepigt att få spanska väninnor. Lättare att bli kompis med männen. Fast ska jag generalisera så tyckte jag det var lätt att få många ytliga bekanta men svårt att få nära vänner bland spanjorer.

Thérèse sa...

Jag kan också nämna att när jag pluggade i Spanien hade skolorna ett system med "intercambio" dvs. man träffade en spansk student som ville öva engelska. Ibland pratade man engelska och ibland övade man spanska. Kan vara ett bra sätt att lära känna folk. Jag hade kompisar som blev vänner med sina intercambios och hängde med dom och deras spanska vänner. Det finns säkert något liknande på spanska språkskolor om man vill lära känna fransoser

Victor sa...

Intercambio är nyckeln! Kan inte överdriva nog om hur nyttigt, men framför allt kul, det var att träffa en tvättäkta sevillano som stapplade fram på sin spanska engelska. Hoppas de har sånt i Frankrike.

Thérèse sa...

Victor - ja det är hur bra som helst. Har du också pluggat i Sevilla? Jag pluggade där på CLIC för väldigt många år sen , gillar verkligen staden otroligt mycket

Victor sa...

Liten värld, pluggade på CLIC i januari! Helt såld på Sevilla, jag blir i och för sej kär i de flesta städer jag besöker men det var något speciellt. Var Alamedan klar när du var där?

Så du rekommenderar Toulouse, eller var pluggade du i frankrike? (om du nu pluggat där också)

Thérèse sa...

Victor - jag har aldrig pluggat i Frankrike men besökt Toulouse två gånger och gillar staden. Var faktiskt på väg att flytta dit för mannen fick jobb både där och i Madrid men Madrid-jobbet var bättre och under längre period så då blev det Madrid. Jag pluggade på CLIC på calle Albareda och hade Paco och Rafa som lärare och jag bodde vid Plaza Salvador. Är precis som du helt såld på stan men det var på 90-talet jag pluggade där fast jag har besökt Sevilla flera gånger efter det. En av dom vackraste städer jag varit i och stämningen i stan är otrolig. Jag gillade Toulouse som stad men har inte varit där så många dagar. Gillar många andra franska städer också men har dålig koll på skolor så jag kan inte rekommendera något. Därför la jag ut det här mailet på bloggen och hoppades på er läsare

Thérèse sa...

Victor - måste förresten fråga vad du menade med Alamedan klar? Jag var flera gånger vid Alamedan , hade kompisar som bodde där och var på Rastro någon söndag. Men skulle det byggas eller göras något där som jag missat. Har inte varit på Alamedan vid mina återbesök i Sevilla

Thérèse sa...

Victor - jag borde också säga till dig att jag är glad för att du kommentera här. Jag är glad för alla som läser och skriver kommentarer så välkommen hit :) Jag började blogga i Madrid för att skildra spanskt vardagsliv men har nu forsatt av bara farten. Jag har inte så många läsare så jag är glad för alla som hittar hit. Extra glad är jag för alla som kommenterar.