måndag, juni 09, 2008

sex

Ibland har jag tänkt skriva lite mer om typiskt svenska fenomen. Fast så blir det ändå inte av när jag sett mig här vid datorn eller så kommer jag inte på något. Bankomatkort som stoppas in uppochner , betala för påsar i affären , telefonköer och mycket annat har jag ju tagit upp hur många gånger som helst.

Fast en sak som jag tror är ganska svensk har jag faktiskt inte skrivit om. I svenska tidningar då särskilt kvällstidningar skrivs det otroligt mycket om sex. Dagligen ser man rubriker som "Så får du supersex" , "Hitta mannens/kvinnans erogena zoner" , "Detta tänder kvinnor/män på" "Kan du dom nya sexställningarna" "Så ökar du lusten", "Läsarnas bästa sexminnen" , "Saker du inte ska göra i sängen", "Vi sätter betyg på sexleksaker" , "Så onanerar män/kvinnor", "Sex botar diverse sjukdomar", "Ha sex med andra par", "Så gör du när din partner inte har lust" o.s.v
Många tidningar har dessutom frågespalter där läsarna kan få svar på olika sexfrågor av en sexolog.

Egentligen har jag inte så mycket synpunkter på allt sex i tidningarna. Jag tycker det är bra att man kan prata öppet om sex. Jag tycker att allt sex som sker frivilligt mellan personer är okey hur märkligt det än är. Men är alla med på det och njuter av det så då ska väl inte jag bestämma vad som är okey för andra. Jag har inga synpunkter på om någon haft många eller få sexpartners. Jag tycker det är helt okey att ha haft hur få eller hur många som helst bara det varit frivilligt. Det är bra att det finns ställen där dom som behöver kan få information. Samtidigt kanske det är en aning märkligt att det här tar så stor plats i tidningar som åtminstone påstår att dom skriver om nyheter. Jag kan också förstå kritiken att samhället blir mer och mer sexualiserat. Alla ska vara sexiga och ha massor av sex jämt annars är man en loser.

Det kan säkert för alla finnas perioder i livet då man har mer eller mindre lust till sex. Det kan finnas andra saker man prioriterar först , man kanske inte mår bra , är stressad eller helt enkelt inte känner för det. Man kanske inte heller har någon att ha sex med. Utan att vara någon expert i ämnet kan jag också tänka mig att sexlusten och hur viktigt man tycker sex är mycket individuellt. Självklart är man ingen loser om man av olika skäl inte vill eller kan ha sex.

Som sagt visst är det bra med öppenhet kring sex samtidigt så är det ju för dom flesta en väldigt privat sak. Jag har aldrig suttit och snackat sex med mina kompisar faktiskt. Fast det finns ju kompisgäng som väldigt utförligt berättar för varandra vad dom sysslar med i sängen. Det är inte jag så sugen på att höra av mina kompisar eller berätta för dom men andra får så klart göra precis som dom vill.

Jag tycker på ett sätt att den svenska öppenheten är bra och jag skulle inte vilja ändra på det. Samtidigt kan jag känna mig ganska "mätt" på sidorna med olika sextips när jag bläddrar i en Aftonbladet eller Expressen eller kikar på deras websidor.

Jag kan också förstå en del av kritiken mot den ökade sexualiseringen av samhället att det kryper ner i åldrarna. Läste för några månader sen om 13 åringar som gick på skoldiscot klädda som playboy-bunnies. Dom tjejerna i artikeln tyckte det var viktigt att vara sexig. Om 8-10-12 åringar vill klä sig urringat och uppfattas som sexiga känns det som om sexualiseringen av samhället har gått för långt. Samtidigt har naturligtvis föräldrarna det största ansvaret för avd deras barn gör. Dom flesta normalt funtade föräldrar borde väl förbjuda 13 åringen att klä sig som playboy-bunny på skoldiscot. Nu tror jag inte heller det hör till vanligheten , eller jag hoppas iallafall inte , jag har dålig koll på dagens 13 åringar. Det känns som att det nog gäller även vuxna att idag är det mycket yta som räknas och att vara sexig framstår som en viktig egenskap.

Som sagt jag tycker öppenhet kring sex är bra och det ska vara lätt att få information. Skolan bör ha bra sexualkunskap fast på min tid var det väl lite si och så med det. Jag vill inte moralisera kring sex utan så länge det inte skadar någon tycker jag folk får göra som dom vill. Fast kanske tycker jag det kunde vara lite mindre sex och mer nyheter i kvällstidningarna. Kanske kunde det också finnas plats för att det är okey att inte alltid ha sex , vara sexig och kåt och inte bara hur man ökar lusten , får mer sex och blir sexigare.

Kanske borde man strunta i att läsa kvällstidningarna om man vill ha vettiga nyheter från Sverige och världen. Där finns lite seriösa nyheter men mest är det sex , kändisskvaller och så rotar dom fram något udda fenomen som en trebent hund eller Bulten som kan stoppa in en polygrip i näsan och vrida om.

10 kommentarer:

Sara sa...

Jag tror att hela sexfixeringen snarare får folk att lessna... Och det har gått för långt när man inte ens vågar gå in i en tidningsrubrik med sin mormor, av rädsla för att hon ska få syn på pornografiska löpsedlar. ;)

Thérèse sa...

Sara - jag tror också att folk blir less och att vissa kanske främst yngre får prestationsångest och känner krav på att prova på allt istället för att känna efter vad man gillar. Visst tycker jag det är bra att man kan prata öppet och lätt få information om sex men jag vet inte alltid om tidningarna är så realistiska. Dessutom känns det ganska unikt att man blandar nyheter och sex på det sättet som svenska kvällstidningar gör. Så gott som dagligen är det ju en eller flera sidor om sex.

barajagjohanna sa...

Det här med att prata sex med kompisar... Det gör jag, absolut, men ibland kunde jag önska att man gjorde det i lite mindre utsträckning. Personligen kan jag tycka att all sexfixering är tröttsam, vilket nästan ingen av mina kompisar håller med om - snarare tvärtom.

Det märks ju när jag pratar med mina kompisar hur olika mycket sexlust man har. Någon vill helst ha sex varje dag medan någon annan klarar sig ett år utan.

Rent allmänt verkar det ju vara som du skriver, att man ses som en "loser" (eller bara rätt konstig) om man inte har en hög sexdrift, om det liksom inte spelar så stor roll. Som tidningarna skriver tror ju lätt folk att man måste vilja ha sex jämt och ständigt. Att släpa hem någon på krogen för att man förväntas ha sex? Jag håller med om att tidningarna borde använda lite mer plats åt att det är okej att inte ha sex och det är okej att inte tänka "jag måste vara sexig". Särskilt tidningar för unga tjejer borde ta upp sådant.

Det känns som att det blir en sådan felaktig bild, barn och tonåringar får en väldigt skruvad bild av sex.

Lisa sa...

Förr i tiden var det press att man skulle vara oskuld - idag tycks det vara det motsatta. Man "ska" vara erfaren och "ta för sig".

När det gäller tidningar var det så extremt i England. Man kunde ju knappt köpa en nyhetstidning utan att ett par bröst stirrade en i ansiktet!

Jag tycker att det är bra att man kan diskutera sex (med vänner t.ex), bara man inte utelämnar sin partner.

Thérèse sa...

Johanna - jag har väldigt dålig koll på tjejtidningar men att nyhetstidningar skriver så mycket om sex förekommer definitivt inte i alla länder och jag vet inte vad jag tycker. Även om man inte raggar på krogen för att få sex utan har en fast partner kanske man inte alltid har lust jämt. Ett förhållande är ju mer än sex och vissa perioder har man kanske mer eller mindre lust av olika skäl. Istället för att ta mirakelpiller som ökar lusten kan man väl framhålla att det är lika okey att bara vilja kramas , prata , ta en promenad eller kolla på Tv med sin partner. Jag är själv dålig på att prata sex med mina kompisar , har sällan gjort och dom pratar inte med mig fast jag tror jag skulle kunna om jag skulle vilja. Känns kanske som om det är viktigare att prata sex med den man har sex med. Kanske inte alltid så lätt för alla heller.

Lisa - jo visst kan det vara bra att prata öppet så länge man inte lämnar ut sin partner. Jag har ändå aldrig gjort det i någon större utsträckning och mina kompisar har heller inte gjort det så mycket med mig. Tycker personligen inte det är något jag saknar och är ganska säker på att jag skulle kunna prata med vissa om jag ville. Jag tycker det är bra att det finns en öppenhet i samhället och vill inte ha någon censur. Tycker det är bra att man kan skriva och prata om sex men jag tycker också att det bör framhållas att det är okey att inte vilja ha sex eller inte ha det så ofta. För dom flesta antar jag att lusten varierar olika tidpunkter i livet. Sen vet jag inte riktigt om jag tycker att Expressen och Aftonbladets sexartiklar känns som dom ger så mycket information utan det är mycket sensationsrubriker.

barajagjohanna sa...

Angående tidningar så är det ju så att sex säljer och Aftonbladet och Expressen lever på sin lösnummersförsäljning.

Nyhetstidningar skriver väl inte så mycket om sex, väl? Aftonbladet och Expressen får väl knappast placera sig i facket "nyhetstidning" utan kvällstidning med dragning åt skvallerblaskhållet...

barajagjohanna sa...

...och vad jag menade i mitt första stycke var att därav uppkommer väl sensationsrubrikerna där ordet SEX måste finnas. Har pratat om det ganska mycket både på journalistiklektionerna i Gävle och Uppsala, minns ingen siffra, men försäljningen ökar bra mycket bara när ordet SEX finns med på löpet.

Thérèse sa...

Johanna - visst är Aftonbladet och Expressen inte riktiga nyhetstidningar för det är mest sex och kändisskvaller numera. Såna har dom ju inte alltid varit. Fast dom har ju än och annan nyhet också och det kan kännas lite märkligt med en artikel om situationen i Burma bredvid en sida där sexleksaker testas.

Visst sex säljer tydligen och dom lever ju på lösnummer. Samtidigt kan jag känna mig lite less på sex och kändisar på löpet varje dag och jag tror inte jag är ensam. Säkert fler än jag som skulle höja på ögonbrynen om situationen i Burma var på löpet istället för sex för det har vi blivit så vana vid.

För längesen jobbade jag i en affär och då märkte vi det där ni pratade om på journalistlektionerna. Hade tidningarna olika löp och det ena handlade om sex så sålde den tidningen slut fortare.

barajagjohanna sa...

Det är väldigt intressant. Och skrämmande, samtidigt som nog även vi som reagerar på det och är less på det, också går på köptricken. Svårt att undvika.

Kvällstidningarna skulle nog vinna lite förtroende på att sätta viktigare saker på löpet.

Thérèse sa...

Johanna - jag tycker absolut det för kvällstidningarna sålde lösnummer även för 25 år sen och då var det nyheter och inte alls mest sex och kändisskvaller. Fast det är märkligt det där med att vi vet om säljtricken och ingen säger sig gå på dom men ändå gör vi det.