tisdag, juni 17, 2008

invigning av arena

Jag har ju skrivit mycket om EM och jag blev så smittad att jag till och med spelade fotboll nyligen. Jobbigt var det och jag fick ont i kroppen och blev rejält svettig och smutsig. Men ändå var det jättekul. Fast jag föredrar nog att titta på bra fotboll framför att spela själv.

I Spanien är fotboll verkligen stort. Det är svårt att hitta någon som inte är intresserad. När jag pluggade i Sevilla förberedde sig staden för friidrotts-VM så man hade byggt en ny arena. När mina föräldrar var på besök skulle arenan invigas med en landskamp i forboll Spanien - Kroatien. Min pappa och jag skaffade biljetter och gicj. Arenan var fullsatt och stämningen otrolig. Först var det en lång och seg invigning där spanska kungen och drottningen deltog , Placido Domingo sjöng, en borgmästare höll ett tal och det släpptes upp ballonger och duvor.

Men matchen var riktigt kul när den väl kom igång. Båda lagen spelade bra och publiken var otroligt engagerad. Domaren fick väl stå ut med att några gånger kallas malo dvs. dålig av publiken. Men det var verkligen dans , fest , flaggor , hejarramsor och matchen var bra. Spanien vann rättvist med 2-0.

Det var en ganska lång väg hem efter matchen och vi gick genom hela stan. Folk dansade och skålade på trottoaren. Bilar körde förbi och tutade och viftade med spanska flaggor och skrek España. Det var nästan lite karnevalsstämning. Hur kul som helst. Det kändes verkligen att i det här landet tar man fotboll på allvar. Det var allt från pensioärer till barn som firade Spaniens vinst över Kroatien. Visst det här är längesen så det spanska och det kroatiska lag som idag spelar EM är inte samma som då. Men jag ville bara beskriva stämningen som var otrolig både på arenan och på stan när pappa och jag promenerade hem.

2 kommentarer:

Sandbarnet sa...

Låter kuuul! Var det arenan vid Isal Cartuja som näst intill aldrig används längre!? SÅ synd med hela Expo-området, som knappast används till annat än företag och skola. Men vet vet, det händer en massa saker runt om i Sevilla så kanske blir det stil på det med.

Thérèse sa...

Det var jättekul.Det är kul att gå på fotboll i Spanien , inte minst för stämningen. Ja, det var arenan vid Isla Cartuja. Trist att den inte används så mycket för den var helt ny för 10 år sen. När jag pluggade i Sevilla i slutet på 90-talet noterade jag också att Expo-området i närheten var otroligt förfallet och knappast verkade användas trots att det var byggt -92 och alltså inte särsklit gammalt. Är det lika förfallet idag?