tisdag, juni 24, 2008

Arn de Gothia

Arn växer upp i kloster , Arn sjunger för munkarna , aldrig har en gosse sjungit så vackert , Arn rider snabbast av alla på sin superhäst , Arn vinner bågskytte , Arn talar latin och franska , Arn är bäst med svärdet , Arn vinner bågskytte, Arn är en stilig ung man från en rik och fin familj, Arn träffar Cecilia, fagrare mö har aldrig skådats , Arn vinner bågskytte , de unga tu förenas i köttet , Arn rider snabbast av alla , Arn är god mot trälarna , Arn jagar , Arn röker kött , Arn vinner bågskytte , de unga tu förenas i köttet , Arn är skickligast med svärdet , de unga tu förenas i köttet , Arn vinner bågskytte.....

Det här skrev jag när jag i januari funderade på att se Arn på bio. Jag var lite sugen att se den men samtidigt lite tveksam för jag hade hört att den inte var alltför bra och kritikerna hade väl inte heller varit så entusiastiska. Jag kom aldrig iväg på bio men idag har jag sett Arn på dvd. Vet inte riktigt vad jag tyckte. Jag har läst böckerna och gillade dom men filmen var väl inte dålig men ingen höjdare. En del från böckerna saknades , en del partier kändes väldigt sega och filmen kändes lite för lång. Hela svenska skådespelareliten var samlad så ibland fick man lite känslan av maskerad. Ibland var språket väldigt högtravande och kändes nästan pekoralt och ibland var det vanlig vardagssvenska. Jag hade nog tyckte det varit bättre att genomgående hålla en linje när det gäller språk. Hursom helst en trea är filmen definitivt värd , vissa skådisar är lysande och miljöerna är vackra.

Dock hade jag fel i det jag skrev i januari. Till min stora besvikelse var det väldigt lite bågskytte med och inte heller rökte Arn kött men dom unga tu förenades i köttet oräkneliga gånger. Fast man fick inte se mer än att dom rullade runt i gräset sen vände kameran mot trädtopparna och stråkmusik spelades. Men det störede inte mig för ibland kan jag tycka sexscener i filmer är onödigt långa och sega och inte tillför handlingen så mycket. Jag skulle inte avråda någon att se filmen men jag kommer nog inte att se om den fast jag är nog för nyfiken för att inte se fortsättningen.

2 kommentarer:

kontakt sa...

Jag håller nog med dig. Inget jag ångrar att jag sett, men lite lång. Framför allt måste slutet ha känts ganska rumphugget, för de som inte läst boken.

Thérèse sa...

Kontakt - håller med dig om slutet fast det ska väl komma en fortsättning. Om jag inte har fel så ska det väl bli två filmer av dom tre böckerna om Arn. Samtidigt som jag tycker att vissa scener slarvades förbi lite väl snabbt var filmen lite väl lång. Men precis som du ångrar jag inte att jag har sett den men jag tror inte att jag kommer att se om den