söndag, juni 22, 2008

det "okända" Spanien

Ja , äntligen vann ett lag jag hejade på. Spanien vann över Italien på straffar. Lite segt att se hela matchen plus förlängning som slutade 0-0. Men sen blev det straffar och Spanien målvakt Casillas som räddade två straffar lär vara dagens hjälte i Spanien och på torsdag får vi förhoppningsvis se Spanien slå Ryssland.

Nu tänkte jag inte tjata så mycket om fotboll utan blev efter matchen sugen på att skriva ett inlägg om Spanien. Dom flesta som besöker Spanien åker till medelhavskusten, öarna eller någon storstad som Madrid , Barcelona eller Valencia. Det är så klart vackra och sevärda platser men det finns andra delar av Spanien dit få turister hittar som är otroligt vackra och värda ett besök.

Själv är jag väldigt förtjust i Baskien i norra Spanien på gränsen till Frankrike. Speciellt gillar jag den vackra staden San Sebastian med sin underbara strand och mysiga gamla stad. Fast även Bilbao är värt ett besök , en mysig stad med ett fantastiskt Guggenheim-museum.


Guggenheim-museet i Bilbao

Provinsen Extremadura på gränsen till Portugal i det spanska inlandet är glest befolkad och få turister hittar hit. Jag kan inte påstå att jag tyckte provinsens största stad Badajoz var något särskilt men dom lär ha ett fantastiskt arkeologiskt museum som jag tyvärr aldrig såg vid mitt besök. Staden Merida i Extremadura har Spaniens absolut finaste romerska lämningar. Den romerska teatern i Merida är fantastisk och det får man absolut inte missa om man är i närheten. Sommartid spelas här olika klassiska teaterpjäser ibland. Zafra är en annan vacker liten stad i Extremadura som absolut är värd en omväg. Även staden Caseras är sevärd även om den inte är lika vacker som dom romerska ruinerna i Merida och den lilla staden Zafra. Personligen tyckte jag inte att den lilla staden Trujillo var så märkvärdig. Den är mest känd för att en rad conquistadorer fötts här. Bland annat Francisco Pizarro som erövrade Inkariket.


Romerska teatern i Merida

Jag har aldrig varit i Galicien men dom jag känner som har varit där gillar det väldigt mycket. Staden Santiago de Compostela med sin mysiga gamla del och sin fantastiska katedral där enligt legenden aposteln Jakob ska vara begravd. Kanske inte så sannolikt att Jakobs grav verkligen ligger där men katedralen är vacker , en av Spaniens mest kända och värd ett besök. Åk även till kusten och besök staden La Coruña som ska vara fin. Missa inte heller naturen vid kusten med fjordar. Den lilla ön Toxa lär vara väldigt vacker och spanska fastlandets västligaste punkt Finisterre är en fantastik plats att stanna och blicka ut över Atlanten.


Katedralen i Santiago de Compostela

Egentligen skulle jag kunna räkna upp hur många platser som helst som få turister hittar till som är väl värda ett besök. Men ska jag nämna några exempel så blir det:
  • Den vackra staden Leon med sin fantastiska katedral i norra Spanien.
  • Toledo som ligger vackert och är fullt av historia cirka 7 mil söder om Madrid.
  • Segovia 10 mil nordväst om Madrid med sin vackra romerska akvedukt och sitt speciella slott , Alcazar , som stått förebild till Disneys slott.
  • Universitetstaden Salamanca cirka 2 timmars resa nordväst om Madrid
  • Cuenca mellan Madrid och Valencia med sin vackra gamla del som ligger högt med fantastisk utsikt och dom välkända hängande husen.
  • Avila med sin vackra och välbevarade ringmur.
  • Besöker man Costa del Sol och vill göra en kortare utflykt tycker jag man ska ta sig till den lilla staden Ronda med vackra arabiska bad och en mycket speciell och sevärd bro samt en av Spaniens mest kända tjurfäktningsarenor.
  • Vill man åka längre så rekommenderar jag Sevilla som enligt mig är Spaniens vackraste stad , ett levande museum med en underbar stämning och folkliv.
Jag skulle väl kunna göra listan hur lång som helst men jag får fortsätta en annan gång. Kom gärna med egna tips på sevärda platser i Spanien , helst lite bortom dom vanliga turistdestinationerna.

6 kommentarer:

Sara sa...

Ett för mig okänt ställe var staden Figueras, nästan vid gränsen till Frankrike, på vägen till Barcelona. En anspråkslös liten stad - men med ett stort, häftigt Dali-museum. Dit vill jag åka igen!

Thérèse sa...

Sara - spännande tips. Jag har inte varit så mycket i dom trakterna. Jag har varit i Barcelona några gånger men bara på korta besök. Har också åkt tåg mellan Barcelona och Perpignan i Frankrike så då kanske jag passerade Figueras fast det var evigheter sen. Borde ta mig dit någon gång , vill också se mer av Barcelona

grancanariamamman sa...

Ja Casillas och Cesc är dagens hjältar. Här på Gran Canaria även Silva, som ju spelade otroligt bra!

Kul inlägg om Spaniens "okända" hörn!

Thérèse sa...

Grancanariamamma - ja , tyvärr blev det inget om Kanarieöarna för där har jag aldrig varit. Finns väl okända platser där också som den lilla ön Hierro dit få turister hittar och Gomera med sitt visselspråk samt säkert en och annan by man inte bör missa. Jag hoppas komma i väg till Kanarieöarna någon gång. Skulle gärna vilja se Las Palmas , La Laguna och det Kanarieöarna som finns bortom turistorterna. Kanske hyra en bil och åka runt lite.

Ci sa...

Det tycker jag verkligen att du ska göra!!! Kanarieöarna är så mycket mer än Playa del Ingles och Puerto Rico... ibland träffar jag på svenska turister som på allvar tror att Playa del Ingles är huvudstad på Gran Canaria. Då blir jag lite upprörd...

Thérèse sa...

Ci - det förstår jag att du blir lite upprörd över. Visst skulle jag kunna tänka mig att bada, sola och gå på disco i Playa Ingles men jag skulle inte vilja tillbringa en hel semester med att hänga bara där. Tror också jag skulle föredra att bada , sola och gå på disco i Las Palmas som jag har hört har en fin stand. Så vore det kul att åka runt mellan öarna. För några år sen pratade jag och en kompis om att bila till Kanarieöarna. Köra från Sverige till Cadiz i södra Spanien och därifrån ta färjan. Fast jag vet inte. Känns jobbigt att köra bil så långt och absolut inget jag vill göra med barn i baksätet.