lördag, juni 28, 2008

Folkomröstning i Baskien

Tänkte att jag skulle skriva lite om Spanien nu när jag fixat en tjusig header med Spanien-bilder.

Häromdagen läste jag i en spansk tidning att Baskiens lokala parlament har godkänt en plan för att genomföra en kontroversiell folkomröstning i oktober. Enligt en vägkarta ska regionens invånare ta ställning till om spanska Baskien ska beviljas "självbestämmande"

Spanska regioner har idag ett långtgående självbestämmande och särskilt Baskien har väldigt mycket självbestämmande. Jag är ingen expert på baskisk politik men mitt intryck är att stödet för ETA och att utropa ett självständigt Baskien inte är så stort. Det baskiska parlamentet leds dock av det konservativa baskiska nationalistpartiet med stöd av socialistiska baskiska solidaritetspartiet och det kommunisterna i Enad vänster. Dom två stora spanska partierna PSOE (Spanska socialdemokrater) och Partido Popular (dom konservativa) sitter i opposition i det baskiska parlamentet.

Den autonoma regionen har bland annat en egen polisstyrka (Ertzaintza), skolor, sjukvård och TV-station.

Ungefär en tredjedel av Baskien ligger i Frankrike. Så dom hårdförda nationalisterna vill utropa ett land av det franska och spanska Baskien. Regionen är en av dom rikaste regionerna i Spanien med en BNP som ligger cirka 20% över EU-genomsnittet.

Jag tycker att Baskien är en otroligt vacker region med många intressanta platser att besöka som till exempel städerna San Sebastian , Bilbao och Guernica. Naturen med höga berg och hav är också sagolik. Här sägs man också ha ett av Spaniens bästa lokala kök som har hämtat många influenser från det franska köket. I alla stora spanska städer finns baskiska restauranger. Jag har själv ätit mycket gott på baskiska restauranger i Madrid.

Jag har tidigare skrivit om ETA och deras politiska gren Batasuna så jag hoppar över det i det här inlägget. Dels är jag inte så otroligt insatt och dels skulle inlägget bli alldeles för långt. Men den som är intresserad av att läsa om ETA kan kika här och här finns lite om Batasuna. Partiet har förklarats olagligt men har delvis fortsatt sin verksamhet. I det baskiska regionalvalet 2005 uppmanade Batasuna sina sympatisörer att rösta på det dittills tämligen anonyma baskiska kommunistpartiet EHAK, som sensationellt fick 12,5 % av rösterna.

När det gäller ETA och terrorismen så har man ett visst stöd i Baskien men mitt intryck är att det stadigt har sjunkit. Mitt intryck är att precis som dom flesta spanjorer är dom flesta basker otroligt trötta och less på ETA och deras metoder. Samtidigt finns en stor och spridd nationalism i Baskien men dom flesta vill nog ha ökat självbestämmande eller kanske självständighet utan våld. Jag är inte ens säker på att dom flesta basker verkligen vill ha ett självständigt Baskien. Fast jag vet inte. Det ska bli intressant att se resultatet av folkomröstningen i oktober.

Inga kommentarer: