torsdag, juni 05, 2008

Danmark

Vid en snabb koll i almanackan ser jag att det är Danmarks nationaldag idag. Inte för att jag tänker brista ut i ett ystert firande men bjuder någon på ett wienerbröd med choklad så är jag absolut inte så oartig att jag skulle tacka nej.

Hade jag befunnit mig i Köbenhavn hade jag naturligtvis hygget mig denna dejlige dag. Jag hade tagit et brusebad och tagit på feste-töj. Jag hade spillet så högt på min ghettoblaster att den gått i stykker och alle elekriska pären och elsparepäron hade got i stykker. Min gifteslang hade fått hygge sig med att spise en edderkop. Jag hade hygget mig med gammeldansk , tuborg och lagkage med mye piskeflöde. Jag hade spiset pillede rejer , pölse , smörrebröd och röd gröt me flöde. Jag hade röget cigarr me dronning Margrete och dryftet olika spörsmål och sedan målat hele byen röd.

I denna usla värld, det finns ett paradis,
där medborgarna hygger sig med pölse och med is.
Där kronan har ett värde och solen lyser skönt.
På andra sidan sundet växer gräset alltid grönt.

Det hände att vi for till vårt grannland ibland,
och åt ett smörrebröd och tog en liten tår på tand.
Dom hade wienerbröd och en flagga röd o vit,
och tusen varianter utav kummin-akvavit!
Fast deras roliganer, dom brukade ej våld,
dom kallade vårt landslag för ett "Kleine segerhold".

Danmark
Det e ett dejligt land
Där Pedersen kör knallert o citerar HC And.
Danmark
e flöde, ost o smör
Det måste vara där man hamnar när man dör!

Jag tror inte att ni är så många danskar som läser här men som ni ser så kan jag absolut inte skriva danska än mindre prata. Men jag brukar kunna förstå er. Fast jag skulle gärna vilja att ni ändrade namnen på era siffror , jag lär mig aldrig räkna på danska. Det här är inte tänkt som ett hån mot ert land och ert språk , tvärtom. Jag tycker mycket om Danmark och besöker gärna landet. Så grattis på nationaldagen även om jag vet att ni inte firar så mycket.

Delar av den här texten är delvis citat ur en låt av Torsson lyssna på hela låten här

7 kommentarer:

Lisa sa...

Jaså, är det Danmarks nationaldag dag... Det har jag totalt missat, trots att jag är tillsammans med en dansk!
Är imponerad av din danska :) Hur kommer det sig att du kan så många ord - som edderkop t.ex?

Ci sa...

Òjojoj, jag fattar ingenting! Skulle behöva en översättare... Och fattar ännu mindre när det är talad danska! Och språken som ska vara så besläktade...

Thérèse sa...

Lisa - jag tror danskarna är lika dåliga som svenskar på att fira nationaldag. Jag vet inte om jag kan så mycket danska. Det här jag skrivit är ju mest tramsdanska. Vet inte hur jag lärt mig , har några danska vänner men dom träffar jag sällan och vi pratar aldrig danska. När jag bodde i Göteborg åkte jag då och då över till Danmark så jag har varit där en del men jag är helt usel på siffror. Att jag kan ordet edderkop beror på att jag som liten lärde mig imse vimse spindel på danska och den har fastnat.

Lille Peter Edderkop,
kravlede op ad muren.
Så kom regnen
og skyllede Peter ned,
Så kom solen
og tørrede Peters krop.
Og Lille Peter Edderkop
kravlede atter op.

Ci- jag vet inte varför men jag brukar förstå danska bra fast det beror lite på varifrån dansken som pratar kommer. En del har hemskt grötig och obegriplig dialekt men typ köpenhamns-danska tycker jag är relativt begripligt. Läsa danska brukar också funka även om jag sällan gör det

barajagjohanna sa...

Jag tycker inte om danska, för jag fattar ingenting. Norska däremot, går hur bra som helst.

Thérèse sa...

Johanna - jo norska är lättare fast det finns underliga dialekter där också som är smått obegripliga även för osloborna. Jag har däremot varit mycket mer i Danmark än i Norge fast jag har norska släktingar men dom träffar jag så sällan men dom funkar att prata med.

70-tals Per sa...

Några danskar jag kände sjöng trollmors vaggvisa och hävdade att köttbullar var typiskt danskt! Aahlborg jubileum, ymer (fet och krämig fil/yoghurt) och "gamle ole", det é grejer det!

Thérèse sa...

Per - ja ymer är hur gott som helst men går väl inte att hitta i Sverige. Gamle Ole kan man ju få tag i här i Sverige och den är väldigt god