måndag, juni 09, 2008

10 frågor om läsvanor

Både Pumans dotter och Sandbarnet har publicerat det här inslaget med 10 frågor om läsvanor och boktips. Så jag tänkte att jag också skulle avslöja mina läsvanor och komma med lite boktips. Är det någon mer som vill göra samma sak så ser jag fram emot att läsa om era läsvanor. Annars får ni gärna komma med boktips i kommentarerna. Jag vet att jag kanske inte svarar helt korrekt på alla frågor och räknar upp många böcker istället för att svara än men jag tog mig lite friheter.

1. Vilken bok läste du senast?

En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong. Trots att jag ganska sällan läser deckare tyckte jag den här som utspelar sig i Shanghai var väldigt bra och speciellt gillade jag skildringarna miljöerna i dagens (eller ja 90-talets) Shanghai

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Har precis börjat läsa Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Fast jag måste försöka läsa Flyga drake som alla verkar gilla och jag tänkt läsa i månader. Skulle vilja se filmen som går på bio nu men jag vet inte om jag ska läsa boken eller se filmen först.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag har ingen aning , har aldrig tänkt på det men misstänker tyvärr att det är övervägande manliga

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Fastnar jag i boken så räknar jag inte sidorna då blir jag nästan lite besviken när lutet närmar sig. Fast jag har svårt att lägga ifrån mig böcker jag inte tycker är bra. Vill gärna ge dom en chans och fortsätter läsa och hoppas. Då kanske jag räknar sidor men jag har blivit bättre på att avbryta när jag inte gillar boken.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Mest är det nog tips från vänner och bloggar eller recensioner men jag går gärna runt på biblioteket eller bokhandeln på måfå och leta. Alltid fastnar man för någon bok.

6. När blir en bok för lång?
När handlingen är seg och man inte känner sig engagerad. Retar mig även på om språket är alltför dåligt. Men jag brukar ändå fortsätta för på något sätt hoppas jag boken ska bli bättre men så blir det sällan. Med åren har jag dock blivit bättre på att slå igen böckersom inte faller mig i smaken.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag läser gärna och ofta på engelska. Då och då blir det någon bok på spanska också men jag önskar att jag var bättre på det för att inte tappa för mycket ord. Vill läsa på spanska och tycker om det men av någon anledning blir det inte av så ofta som jag skulle vija.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Här tar jag mig friheten att räkna upp några böcker jag tycker ALLA borde läsa. Kanske inte korrekt svar på frågan men då delar jag med mig av lite boktips. Midnattsbarn av Salman Rushdie , Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez , Andarnas hus av Isabel Allende , De små tingens gud av Arundhati Roy , Trådarna i väven av Uzma Aslam Khan , Om ni låter mig tala av Moema Viezzer (dock en väldigt otäck bok om en kvinna som kämpa för gruvarbetarnas rättigheter i Bolivia på 70-talet myckt fattigdom och förtryck) , Mig äger ingen av Åsa Lindeborg , Priset på vatten i Finistere av Bodil Malmsten "Stadserien" (Vävarnas barn , Krigen barn , Vita bergens barn , Mina drömmars stad , Minns du den stad , I en förvandlad stad , Stad i världen) av Per Anders Fogelström precis som Alf Henrikssons böcker om historia där fakta och anekdoter blandas som Svensk historia , Isländsk historia , Antikens historia och kinesisk historia. Jag tycker även om mycket annat Salman Rushdie och Garcia Marquez har skrivit som till exempel Rushdies Morens sista suck. Har även läst någon mer bok av Bodil Malmsten som jag gillat. Tyckte också om Åsne Seierstads bok Hundra och en dag om sin tid som reporter i Bagdad under Irak-krigets början. Jag kan nog fortsätta med hur många tips som helst men det är kul om ni som läser också delar med er av era boktips.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall , när ger du upp?
Det här har jag egentligen redan svarat på. Jag har svårt att lämna en bok även om den är tråkig. Jag vill gärna ge den en chans. Fast jag har blivit bättre på det. Men jag läser nog ganska mycket innan jag lämnar den. Kanske hälften iallfall, men det varierar.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Jag läser väldigt mycket historia både fakta och historiska romaner samt gamla texter som många antika greker , Olaus Magnus böcker om Sverige mm. Jag gillar också reseskildringar och guideböcker. Men jag varvar gärna med mer lättsamt. Är en stor fan av Harry Potter och har alla böcker. Har även allt av Tolkien och har läst Ringentrilogin flera gånger. Kan också tycka om kärleksromaner men det måste vara lite mer kvalitet och realism än harlekin-böcker. Har också tre uppslagsverk Natonalecyklopedin , Nordisk familjebok och bonniers uppslagsverk varje del är väl cirka 20 band. Har en hel del böcker på spanska och engelska. För er som läser spanska kan jag rekommendera Pasión India av Javier Moro som var en bestseller i Spanien för cirka 2-3 år sen , tror inte den finns på svenska men kanske på engelska. Bibeln och en psalmbok har jag också fas dom är inte så vällästa men vill man läsa om biblisk historia och varför Jesus troligen inte är en historisk person utan en myt ska man absolut läsa Den Jesus som aldrig funnits av Roger Viklund. Hemma hos mig finns också en hel del barnböcker. Men som sagt historiska romaner och faktaböcker från alla tidsåldrar och olika delar av världen/olika händelser är definitivt överrepresenterad.

14 kommentarer:

grancanariamamman sa...

Om du gillar garcía marquez och isabel allende så tycker jag att du ska pröva Alberto Vasquez Figeroa - en kanarisk författare som jag älskar! Finns nog inte översatt till svenska, men bättre att läsa på originalspråket ändå!

Thérèse sa...

Grancanariamamman - tusen tack för tipset , har aldrig läst något av honom. Jag skulle ju behöva läsa mer på spanska för jag vill ju inte tappa spanska som jag faktiskt har varit så otroligt bra på. Visst är min spanska bra idag också men jag känner att jag tappar ordförråd när jag inte pratar eller läser dagligen. Kan du rekommendera någon speciell titel?

Thérèse sa...

G-C-mamman - ska säga att när det gäller Allende så tycker jag hon är väldigt pjämn. Jag har gillat en del av hennes böcker såsom Andarnas hus , paula och Eva Luna men andra har jag tyckt varit ganska mediokra kanske t.o.m dåliga om jag ska vara ärlig.

SANDBARNET sa...

Tack för boktipsen. En del av dem har jag redan tagit mig igenom men en del kvarstår. Jag tycker alltid det är så svårt att välja böcker. Försöker ofta samla på mig när jag är hemma i Sverige, men har ofta svårt att bestämma mig. Nu har jag ju lite tips ; ) Kanske ska jag tom försöka mig på att läsa dem på spanska eftersom det tar sin lilla tid innan det blir en ny Sverige-resa.

Sara sa...

Mitt ständiga dåliga samvete: Hundra år av ensamhet. Jag har börjat säkert tio gånger, men aldrig lyckats fastna... Vi passar inte ihop, den boken och jag. ;)

Thérèse sa...

Sandbarnet - jag vet inte hur det är med internet-bokhanlar om dom skickar till Spanien annars kan det ju vara lite knepigt att få tag i svenska böcker där. En bok till som jag kanske borde tipsa om är Bockfesten av Mario Vargas Llosa. Annars är verkligen De små tingens gud en bok alla borde läsa och den finns säkert på engelska orgnial eller översatt till spanska.

Sara - Man kanske inte passar ihop med vissa böcker ;) Jag har faktiskt träffat en till som hade samma dåliga samvete för Hundra år av ensamhet. Själv tycker jag det är en helt fantastisk bok.

Ci sa...

Kan faktiskt hålla med lite om I. Allende, t.ex. har jag tänkt läsa Paula hur många gånger som helst, men aldrig kommit längre än första kapitlet... Men jag gillar "den oändliga planen", "un retrato en sepia", "de amor y de sombra" och i stort sett de flesta andra jag läst av henne. Har dock inte läst de senaste... Jag tycker att det är roligt att läsa om de historiska figurerna och händelserna som hon bakar in i berättelserna!

Pumita sa...

Neej, påminn mig inte om Hundra år av ensamhet. Jag ska läsa den. Det har bara inte blivit av. Bockfesten har jag också i bokhyllan, på spanska dessutom så den borde jag verkligen läsa.

Tyckte mycket om Vindens skugga och har precis börjat läsa Carlos Ruiz Zafóns senaste: El juego del ángel. Lovande! Den är rätt rolig också.

Thérèse sa...

Ci - jag har inte heller läst alla av henne. Den oändliga planen tror jag att jag läst för längesen men minns den inte. Ett porträtt i Sepia var jag inte så förtjust i men också längesen jag läste. Men hon är ojämn tycker jag vissa böcker gillar jag inte så mycket andra har jag tyckt varit otroligt bra. Jag hoppas du inte har missat Paula och Andarnas hus som jag tycker är klart bäst av det jag läst.

Pumita - du måste absolut läsa hundra år av ensamhet. Den är så otroligt bra. En annan av böckerna jag nämnde ovan som jag tror du skulle gilla (jag känner ju bara dig som bloggkompis men har ändå en känsla av det) är De små tingens gud. Den borde alla gilla föresten. En mycket bra bok.

Nadia sa...

Vi verkar ha rätt lika smak du och jag. Har läst nästan alla böcker du nämner på fråga 8. Fast trådarna i väven gillade jag inte. Tyckte den var rätt kass och orkade inte ens läsa ut den. Som du säger är det nog så att man inte passar ihop med vissa böcker. En kompis till mig sa att det kändes som om det tog "hundra år" att läsa hundra år av ensamhet,han gillade den inte

Pumita sa...

Ja, jag ska. "De små tingen.." har jag också i min bokhylla. Köpte den rätt länge sedan och började läsa... men det kom annat emellan. Hann inte komma in i den riktigt. Får ge den en chans till.

Thérèse sa...

Pumita - du måste absolut ge den en chans till!

Thérèse sa...

Pumita - jag läste de små tingens gud på svenska när den kom. Så när jag var i Indien hösten 2003 köpte jag den i pocket på engelska och läste om den där. Visseligen var jag långt från Kerala och landskapet påminde inte alls om det i boken men det var ändå kul att läsa den på plats i Indien

Thérèse sa...

Pumita - jag kan också rekommendera Den oändliga rättvisans matematik av samma författare.