måndag, juni 23, 2008

Quelqu'un m'a dit av Carla Bruni

Frankrikes president Sarkozy är väl inte direkt min favorit. Som alla andra har jag läst i tidningarna om hans affär med Carla Bruni som han träffade straxt efter sin skilsmässa. Som alla vet är ju Carla och Sarko numera gifta. Jag har väl inte haft så mycket koll på Frankrikes första dam mer än att hon varit modell och gett ut ett par skivor. Hennes sång Le plus beau du quartie användes i HMs julkampanj 2006.

Hon är också känd för en rad kärleksaffärer med rika och kända män som till exempel Mick Jagger , Donald Trump , Eric Clapton , Frankrikes förra socialistiska premiärminister Laurent Fabius. Dessutom var hon tillsammans med Jean-Paul Enthoven när hon förälskade sig i hans gifta son Raphäel. Raphäel skilde sig och han och Carla fick ett barn tillsammans. Hon har kommit med uttalande som att monogami är trist och inget för henne och I want a man with nuclear power. Men detta var innan hon träffade sin stora kärlek Sarkozy. Hon har visst också sagt något om att hon aldrig skulle rösta på högern. Vet inte om hennes man fått henne att ändra den ståndpunkten.

Jag har faktiskt inte hört hennes musik men vet att den är väldigt populär i Frankrike och en del andra länder och att hon sålt många skivor. Idag hörde jag en sång på radion som faktsiskt inte alls var så tokig och texten är väldigt vacker. Så lyssna gärna. Vill ni se texten på franska och engleska för att förstå och följa med kan ni kika härCarla Bruni ska tydligen ge ut en ny skiva om ungefär en månad så hon har inte lagt musikkarriären på hyllan för att vara första dam på heltid. Vid en koll på youtube verkar hon mest sjunga på franska men en och annan sång finns på engelska. Jag personligen tycker nog att Carla gör sig bäst på franska. Men den som är nyfiken på att se Carla prata och sjunga på engelska , röka, åka buss och vandra i välkända Parismiljöer kan kika här

4 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Åh, jag älskar den här låten!

Thérèse sa...

Johanna - visst är den vacker. Jag hörde den på radio idag och har aldrig hört något av Carla Bruni förut. Lyssnade lite på youtube och blev positivt överraskad. Just den här blev nog lite av en favorit men hon har gjort många fina låtar

Hanna sa...

Carla har varit lite av en ikon för "les bobos", dvs les bourgeouis bohèmes. (Ett folkslag beläget i övre medelklassen, som köper KRAV-märkt mat hos sin lokala torghandlare, köper sunkiga lägenheter i halvslummiga kvarter och renoverar, som downsourcar men fortfarande tjänar flera gånger minimilönen, som röstar vänster men sätter sina barn över tio år i privatskolor, ...)
Sedan Carla gifte sig med Sarko har hennes popularitet bland les bobos gått ner till noll. "Nej, jag har aldrig egentligen gillat vad hon gjort."

Själv tycker jag att låten är söt, men Carlas insats som sångerska är jag inte jätteimponerad av. Det är lite av ett hån mot alla verkliga talanger att ge ett skivkontrakt till någon i egenskap av "kändis".

Thérèse sa...

Hanna - vilken kul kommentar! Jag vet inte mycket om Carla som sångerska så det här var väldigt kul att få veta. Kan hålla med dig om att det nog finns en hel del som har mer imponerande sångröst än hon. Men låten är fin. Kan tänka mig att hennes populäritet bland lyxbohemerna har gått ner till noll efter att hon gifte sig med Sarkozy.