lördag, juni 28, 2008

göra tvål

Eftersom jag har barn så brukar jag då och då pyssla. Idag har jag och dottern gjort tvål. Det är väldigt kul och väldigt enkelt. I hobbyaffärer finns tvålmassa att köpa och ett halvt kilo kostar 40-50 kronor. Vill man inte göra allt själv finns färdiga kit med tvålmassa , doft , färg och gjutformar. Där jag handlade fanns ett fint kit där man kunde göra lila, lavendeldoftande, snäckformade tvålar och ett annat fint kit där man kunde göra vackra vita tvålar med japanska tecken. Tvålmassa finns också med olika färg och doft men då kostar den någon tia mer.

Vi köpte iallafall transparant tvålmassa i ett halvkilos block. Sen skär man massan i minder bitar och smälter dessa i ett vattenbad. Massan får inte koka och ska smälta under svag värme. Inte heller ska man röra i massan när den smälter för det kan tydligen bildas luftbubblor som försämrar resutlatet. Det här är ganska enkelt för det är bara att slänga i bitarna i en liten kastrull , slå vatten i en stor kastrull och sätta den lilla i vattnet. Tvålmassan smälter snabbt. Så kan man hälla i några droppar av en god parfym för att få önskad doft på tvålen.

Sen kan man använda vad som helst till formar. Vi hade iskubslådor i form av hjärtan och pusselbitar. När vi hade hällt i massan i formarna hade dottern ner pärlor och glittrande stjärnor i massan innan den stelnat. Det tar ungefär två timmar för tvålmassan att stelna så man kan ta ut tvålarna ur formarna. Bilden är inte så bra men så här såg några av tvålarna.Man kan naturligtvis färga tvålmassan med karamellfärg och man kan använda vad som helst till formar. Till exempel tomma förpackningar för keso , creme fraiche, bakformar mm. Vi färgade även en liten del av massan röd , en annan del blev gul och en tredje blev grön. Det räckte till en stor tvål var i dom olika färgerna. Även dessa tvålar fylldes med pärlor och glitter men även snäckor , en liten plastbanan, en pusselbit och en ros. Vi har gjort tvål en gång tidigare och då gjorde vi en spansk tvål set vill säga vi hällde först röd sen gul och sen röd massa igen i en form vilket gjorde att den färdiga tvålen blev röd-gul-röd-randig precis som spanska flaggan. Idag räckte inte massan till några randiga tvålar. Förra gången fick också några små plastdjur plats inne i tvålarna och på en tvål satt en groda. Just den gröna och röda tvålen fick nog också lite för stor dos av karamellfärgen. Fast när man pysslar med en sexåring är det viktiga inte att allt blir perfekt utan att man har mysigt. Jag kanske inte hade haft i fullt så mycket pärlor , glitter och andra saker som dottern la ner i tvålarna. Inte heller den här bilden blev så bra.Att göra tvål är väldigt enkelt och roligt och tar inte heller lång tid. Man kan utforma sin tvål precis som man vill beroende på vilka formar man har. Man kan variera färger och färgkombinationer som man vill och fylla tvålarna med roliga saker. Kul och personliga presenter.

4 kommentarer:

Johanna sa...

Fina tvålar, jag gillade speciellt pusselbitarna!

Anonym sa...

Låter som ett lagom svårt pyssel, och som inte tar för lång tid. Gillade också pusselbitarna, de såg lite skoj ut.
/Anna S.

KARLAVAGNEN sa...

Så fina! Tack för pyssel-tipset!

Thérèse sa...

Johanna och Anna - jag håller med jag gillar också dom bäst. Pusselbitarna och hjärtan är gjorda i iskubsformar från IKEA. Bara låta tvålmassan stelan och trycka ut dom sen.

Karlavagnen - ja det är suveränt pyssel som är enkelt och går snabbt att göra och kan varieras i det oändliga beroende på hur kreativ man är